Menu
example

‘Divorce Day’: waarom koppels uit elkaar gaan na de feestdagen08/01/2018


De eerste maandag na de kerstvakantie staat sinds enkele jaren bekend als ‘Divorce Day", een dag die werd bedacht door het Amerikaanse advocatenbureau Slater & Gordon. Maar waarom geven mensen in deze periode vaker de brui aan hun huwelijk of relatie?

Flashback naar 2015, toen Andrew Newbury van het advocatenbureau in de Britse krant The Independent meldde dat de echtscheidingsaanvragen net na de feestdagen verdubbelen voordat ze eind januari weer stabiliseren. Dit fenomeen komt ook in ons land voor. "Het is een feit dat veel relaties en huwelijken in deze periode stranden. Dat is trouwens een jaarlijks gegeven. Meer nog: het fenomeen komt voor na elke lange vakantieperiode, al is het effect na kerst en nieuwjaar het sterkst", zegt relatietherapeute Rika Ponnet.

"Naar het einde van het jaar toe, maken veel mensen voor zichzelf immers een stand van zaken op. Ze evalueren het voorbije jaar en maken plannen voor de komende maanden. Deze periode kenmerkt zich voornamelijk door een intens samenzijn met elkaar en de familie. Daarnaast ervaren mensen veel druk. Zo worden ze overspoeld door reclames waarin de ‘perfecte" familie centraal staat, waardoor ze gaan vergelijken. Als er op dat moment iets niet goed zit in je relatie, kunnen deze factoren ertoe leiden dat onderhuidse spanningen aan de oppervlakte komen en bezoekjes aan de familie als een geforceerd nummertje aanvoelen", klinkt het.

Wat je kan doen in dat geval? Volgens de relatiedeskundige is afwachten de beste optie. "Tijdens en net na de feestdagen zijn mensen heel emotioneel. Ze zijn zichzelf niet. Ik vind het persoonlijk niet zo"n goed moment om radicale beslissingen te nemen. Het is geen slecht idee om alles even te laten bezinken tot de lente er is en je alle elementen in perspectief kan plaatsen. De vragen waarmee jullie zitten als koppel zijn wel een signaal om iets aan de situatie te doen."

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu