Menu
example

Een langer en beter huwelijk? Zoek de liefde online!07/06/2013


Volgens de onderzoekers zou de reden van deze verschillende uitkomst liggen in de hogere motivatie van de online ‘zoekers' om een serieuze en duurzame relatie uit te bouwen.
Vermoedelijk hebben deze onderzoekers gelijk, al moet er ook genuanceerd worden. Zo blijkt uit veel onderzoek, wereldwijd, dat datingsites, en bij uitbreiding sociale netwerksites, al meer huwelijken kapot maakten, dan dat er relaties tot stand kwamen. Niet iedereen die online contact zoekt, is vrij of op zoek naar een duurzame relatie.
Wat mij vooral interesseert is het percentage gebruikers van datingsites dat effectief in het huwelijksbootje stapt. Die cijfers zijn niet beschikbaar om de eenvoudige reden dat zo goed als geen enkele datingsite zijn ledenaantal vrijgeeft. Ik vermoed dat zij die uiteindelijk een relatie hebben via een site én huwen, een relatief kleine groep zijn ten opzichte van de totale groep van gebruikers. Zo verscheen recent een artikel in The Atlantic waarin naar voren werd geschoven dat nogal wat mensen lid waren van zo een site en het ook, met onderbrekingen, bleven. Ze startten makkelijk een relatie, maar zodra er zich een probleem voordeed, was de stap naar opnieuw andere mensen zien, snel gezet. Een paradijs voor relatiehoppers dus. Makkelijk is het dan ook niet om via het internet een partner te vinden, dat hoor ik dagelijks van mensen die het proberen of probeerden. Wie een online zoektocht naar de ware liefde wil laten slagen, is dagelijks al snel één à twee uur zoet. Slaagt men er dan toch in, dan hebben we uiteraard te maken met heel gemotiveerde mensen die er ook alles aan zullen doen om een mogelijk huwelijk zo goed mogelijk te laten slagen. Bovendien is het door de intensieve zoektocht normaal dat zij een hogere tevredenheid ervaren. Iemand die heel moeilijk zwanger raakt en vier jaar moet proberen, zal de geboorte van een eigen kind ook op een andere manier beleven dan iemand bij wie het vanzelf ging.
Wat mogelijks ook een rol speelt is de manier waarop contacten tot stand komen. Men toetst alvorens elkaar te zien vaak al een aantal levensthema's af, die daardoor op een later moment in de relatie geen sta-in-de-weg meer zijn. Bewust zoeken leidt dus vaker tot een bewustere, betere keuze. Dat merken ook wij dagelijks bij Duet.
Toch zijn datingsites, ook in Vlaanderen, enigszins over hun hoogtepunt heen, wat vooral ligt aan de nog groeiende populariteit van Facebook. Op Facebook leggen we contacten zoals we dat in het echte leven doen: via gemeenschappelijke vrienden, gedeelde evenementen en interesses. Bij datingsites heb je geen enkele referentie om te weten met wie je te maken hebt. En laat dat het punt zijn waarop nog altijd veel singles afhaken in hun zoektocht naar een geschikte levenspartner.
 

Marital satisfaction and break-ups differ across on-line and off-line meeting venues.
By: John T. Cacioppo, Stephanie Cacioppo, Gian C. Gonzage, Elizabeth L. Ogburn, and Tyler J. Vanderweele
In: Pnas, Psychological and Cognitive Sciences, mei 2013
http://tinyurl.com/lsq6cu5
 
 
 


Dit artikel gaat over: huwelijk, online daten, datingsites, relatiehoppers, The Atlantic, bewust kiezen, gemeenschappelijke vrienden, Facebook, levenspartner, .
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu