Menu
example

Help, mama is verliefd!12/06/2012


Wat zijn ze toch schattig, die verliefde koppeltjes overal. Kriebels als ze zijn berichten leest, een blos op de wangen, niet over hem kunnen zwijgen, shoppen voor die eerste date, sterven als ze elkaar een dag niet zien. Schattig, toch?
Ja, misschien, maar niet als het je moeder is, die het zwaar te pakken heeft, en zich als een puber gedraagt. Mama verliefd? Soms grappig, soms schattig, soms vreselijk gênant, en soms ook écht niet leuk!
Waarom is het zo moeilijk om blij te zijn als mama verliefd is?


Psychotherapeut Jo Beddeleem: "Simpelweg omdat het systeem dan doorbroken wordt. Na een scheiding of nadat de papa gestorven is, voedt mama de kinderen grotendeels alleen op. Er onstaat een systeem waarbij elk gezinslid zijn eigen functie heeft. Het is een "ons"-systeem. Hoewel het plots financiëel een pak moeilijker gaat, krijgen mama en de kinderen het gevoel "Het gaat ons lukken. We gaan dat hier goed doen, wij alleen." Wordt mama verliefd, dan komt er plots een man in het verhaal die heel dat systeem omgooit. Hij wordt een concurrent voor het systeem.
Nog een belangrijk aspect is dat ook de intimiteit binnen het systeem voor een deel wordt verbroken. Mama deelt haar gevoelens nu met haar nieuwe lief."
Mama op date. Het is de wereld helemaal op zijn kop.
 
Relatiedeskundige Rika Ponnet: "Uitgaan, een lief vinden, daten... het blijven inderdaad woorden die we associëren met tieners en twintigers, maar die in de realiteit ook het verhaal geworden zijn van veertigers en vijftigers. Da's normaal. De combinatie van een veel hogere levensverwachting en toenemend aantal scheidingen, zorgt ervoor dat mensen zich niet zomaar neerleggen bij een toekomst zonder partner. Alleenstaande ouders gaan op zoek naar een lief en maken dus de fase van puberen, vlinderen en bakvissen mee. Met alle mogelijke gevolgen vandien: kinderen zien hun ouders veranderen en moeten hen plots weer ‘delen'. Tegelijk is er met de komst van een nieuwe man ook het besef: shit, tussen mijn ma en pa komt het echt wel nooit meer goed."

Tips voor verliefde mama's:
- Blijf communiceren met je dochter - zelfs al zit je met je hoofd in de wolken.
- Pols voor je ermee begint al eens bij je kinderen hoe ze staan tegenover een nieuwe man. Laat hen ook verstaan dat je het moeilijk vindt om de rest van je leven alleen te blijven.
- Ga je op date, confronteer je kinderen dan niet met al je avonturen. Als ze er zelf naar vragen, kan je natuurlijk wel eerlijk zijn.
- Haast en spoed is nooit goed. Gun iedereen de tijd, zeker ook je kinderen.
- Verwacht van je kinderen geen applaus. Toch zeker in het begin niet.

Tips voor weerbarstige dochters:
- Moei je niet te veel met het liefdesleven van je ma. Zij moet over jouw liefdesleven toch ook niet alles weten?
- Praat, praat en praat. Over alles. Wees niet bang om je mama te kwetsen.
- En, het klinkt cliché, maar geef die nieuwe man van je mama gewoon een kans.
 

Dit artikel gaat over: verliefd, Jo Beddeleem, Elise Vanhecke, date, psychotherapeut, intimiteit, relatiedeskundige Rika Ponnet, scheidingen, liefdesleven, .
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu