Menu
example

Ik ben nog maagd, bemoeilijkt dat het daten?16/02/2017


Ik heb nog nooit een partner gehad en ben ook nog maagd. Ik schaam mij daarvoor en denk ook dat ik hierop afgerekend word als ik op date ga. Klopt dit en hoe pak ik dit thema het beste aan? Ava, 29 jaar.

Ons zelfbeeld wordt op volwassen leeftijd in belangrijke mate bepaald door ons liefdesleven. De afwezigheid hiervan heeft bij jou schaamte geïnstalleerd, een gevoel niet te voldoen aan een heersend mensbeeld. Ik wou dat ik kon zeggen het er allemaal niet toe doet, maar onderzoek en mijn ervaring leren me anders. Zo blijkt dat je relationele geschiedenis zeker een impact heeft op hoe een date je beoordeelt. 2 à 3 bedpartners gehad hebben, wordt als het meest aantrekkelijk ervaren: het houdt het midden tussen veel bedpartners (onbetrouwbaar) en geen bedpartners (weinig begerenswaardig). Het zorgt er ook voor dat de grote groep die niet aan dat gemiddelde komt, er vaak over liegt. Men geeft dan meer of minder bedpartners op omdat men een (startende) relatie niet wil hypothekeren. Maar doe je dat door te liegen sowieso al niet? Mij lijkt het belangrijk hoe jij naar jezelf kijkt: als een vrouw met een minder doorsnee relatietraject of als een vrouw die mislukt is. De eerste denkpiste is de meest vruchtbare. Niemand is immers ‘gemiddeld', allemaal wijken we op bepaalde ontwikkelingsdomeinen af van die gemiddelden. Je bent als vrouw ook veel meer dan alleen dat relationeel verleden. Geef jezelf een kans om te groeien op dit levensdomein. Een eerste ervaring zal letterlijk de eerste stap zijn. Zo een ervaring hoeft niet juist of perfect te zijn of te leiden tot iets duurzaams. Ze zal je helpen om jezelf te leren kennen, te ontdekken wat voor jou in een relatie werkt en wat niet.


→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu