Menu
example

Ik ben verdrietig na mijn breuk. Heb ik me vergist?13/03/2017


Een jaar geleden heb ik het uitgemaakt met mijn vriendin. We waren 5 jaar samen, maar ik leefde al meer dan een jaar in absolute twijfel. Mijn vriendin wil geen kinderen, ik wil dat wel. Zij gaat voor carrière, ik wil een meer huiselijk leven op de buiten. Ik was bereid tot veel, want zag haar graag, maar voelde dat ik volledig mezelf verloor door me aan te passen. Ik denk dat breken de enige mogelijkheid was en toch ben ik heel verdrietig, soms zelfs wanhopig. Ik snap die gevoelens niet, want dacht net opgelucht te zijn dat ik eindelijk beslist had. Maakte ik de foute keuze? Of hoe met ik kijken naar dit verdriet? Wouter, 32 jaar
 
Wanneer er bij het verbreken van een relatie sprake is van een eerste en tweede beslisser, gaan we er vaak van uit dat de eerste beslisser verder kan, de tweede beslisser een langere tijd van rouw voor zich heeft liggen. De realiteit is complexer. Of we ons met een breuk kunnen verzoenen, of we ze begrijpen, speelt uiteraard een belangrijke rol bij de verwerking, maar verkort ze niet noodzakelijk. Rouw is een complex emotioneel proces dat nooit alleen te maken heeft met dat ene verlies of die recente breuk. Recente rouw triggert altijd opnieuw oudere verlieservaringen die mogelijks niet helemaal doorgewerkt werden, waardoor die nu, na de breuk met je vriendin, opnieuw op het bord van je gevoelsleven komen te liggen. Dat zorgt zeker mee voor je aanhoudend verdriet. Om die reden je keuze in twijfel trekken, lijkt me dan ook niet de juiste conclusie. Het lijkt me wel helend om te durven kijken op welke manier deze breuk je herinnert aan vroegere, pijnlijke verlieservaringen en hoe je daar toen mee omgegaan bent. Ga er immers niet zomaar vanuit dat de tijd alle wonden heelt, want dat doet die tijd niet. Alleen het echt toelaten van verdriet en het integreren in ons leven van verlies en gemis, zorgt ervoor dat we in een rouwproces kunnen evolueren. Het kunnen delen van je gevoelens is daarbij essentieel. Lukt dat niet met je omgeving, dan kan de stap naar een therapeut of rouwconsulent zeker helpend werken. Het kan er hopelijk voor zorgen dat jij opnieuw in staat bent om de draad in je leven op te nemen.
 

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu