Menu
example

Ik heb een open relatie maar ben jaloers15/05/2017


Ik (vrouw van 29) heb sinds drie jaar een open relatie met een heel fijne man. Ik weet dat hij af en toe seksueel contact heeft met andere vrouwen, maar heb daar zelden last van. Ik weet dat hij dat van mij ook zou accepteren, maar ik heb daar eigenlijk geen behoefte aan. Recent leerde ik een van die vrouwen kennen op een feestje. Ze was erg verleidelijk en stelde zich heel flirterig op tegenover mijn vriend. Ik voelde me genegeerd, mijn vriend zei dat ik jaloers was en dat dit mijn probleem is, ik zelf iets moet doen met die kinderlijke bezitsdrang. Ik denk er ook zo over, maar weet niet goed hoe ik dit kan doen.

Omgaan met de vrijheden van een open relatie is een minstens zo grote uitdaging als omgaan met de beperkingen van een gesloten. Het ene zorgt voor onzekerheden, onduidelijkheden en dus ook angst om te verliezen wat men koestert. Het andere zorgt al eens voor beklemming, de angst dat dit het ‘maar' is en zal zijn. Wie het waarmee moeilijk heeft, hangt nauw samen met de diepere nood van mensen: de angst dat er geen andere is en men alleen achterblijft of de angst dat er een teveel aan andere is en men niet langer zichzelf kan zijn. Hoe ‘opener' een intieme relatie, hoe meer je verlatingsangst wordt getriggerd, hoe ‘geslotener' hoe meer je bindingsangst de kop opsteekt. Omgaan met de emoties en dynamiek die voortvloeien uit een relatiekeuze, is de essentie van die keuze. Dat betekent dat jouw jaloersheid, onzekerheid niet fout of goed is, maar wel bestaansrecht heeft. Wil je allebei dat een open relatie een kans op slagen heeft, dan lijkt het mij belangrijk dat al jullie gevoelens bespreekbaar zijn: jouw volgens hem ‘kinderlijke' jaloersheid, zijn onvermogen om daarmee om te gaan, haar ingewilligd verlangen om exclusieve aandacht van hem. Probeer hierover een gesprek te hebben waarin je uit wat dit alles met je doet en weet dat zijn reactie daarop van heel grote betekenis is. Is open, eerlijke en accepterende communicatie niet mogelijk, dan hebben jullie geen open relatie, maar een gesloten met privileges voor 1 partij ten koste van de relatie en de andere betrokkene.

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu