Menu
example

Ik vind de meeste mannen te soft31/03/2017


'Ik ben een single vrouw van 30 en probeer al enige tijd via datingsites een partner te vinden. Ik had al een aantal ontmoetingen, maar ik vind al die mannen zo soft en onzeker. Viriliteit, een zelfzekere, mannelijke uitstraling, krachtdadigheid, het lijkt alsof geen enkele man nog over die eigenschappen beschikt. Voor alle duidelijkheid: ik zoek niet iemand die voor mij zorgt, dat kan ik perfect zelf, maar het gevoel dat de andere indien nodig het kan, vind ik wel essentieel. Ben ik een uitzondering met dit verlangen?'

Uit jouw verhaal haal ik twee dingen die ik vandaag heel vaak ervaar bij singles: men stelt zichzelf op als een niet in te nemen burcht (ik kan het allemaal perfect alleen) of men devalueert het andere geslacht (te zacht, te hard, niet krachtdadig of lief genoeg, niet mannelijk of vrouwelijk...) waardoor het op een veilige afstand wordt geplaatst. Het zijn twee uitingen van bindingsangst. Ga na waar je manbeeld vandaan komt. Zo merk ik dat 'mannelijkheid', 'kunnen opkijken naar' (heel vaak zoekt men letterlijk een grote man) te maken heeft met een verlangen om klein en afhankelijk te mogen zijn, om verzorgd te worden. Er spreekt ook een onvermogen uit om gelijkwaardig door het leven te gaan. De ander mag dan alleen maar sterk en zeker zijn, opdat men zelf zwak kan zijn. Alsof er ook in een relatie maar twee posities ingenomen worden: verwerpen (als hij te lief is, loop ik er zo overheen) of onderworpen worden (ik heb het gevoel de hele tijd naar zijn goedkeuring te moeten hengelen). In geen van beide gevallen is er sprake van echte intimiteit, van een volwassen verbondenheid. Jezelf de kans bieden op een relatie met toekomst, betekent evolueren naar een realistischer zelf-, partner- en relatiebeeld. Dat betekent erkennen dat je het niet allemaal alleen kan, dat geen enkele man alleen maar mannelijk en zelfzeker is, net zo goed als geen enkele vrouw alleen maar lief en zorgzaam is, dat gezonde intimiteit voor beide partijen zorg geven en krijgen inhoudt, zwak en krachtig zijn, afhankelijk en autonoom.

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu