Menu
example

Jongeren hebben geen wilde haren meer!14/06/2012


Klopt het dat de jeugd van vandaag minder losbandig leeft dan de vorige generatie?
"De jeugd is nooit promiscue geweest, dat is een grote mythe. Op jonge leeftijd geloven we nog in het romantische ideaalbeeld. Elke jongere streeft naar wat hij of zij ziet in Hollywood-films of leest in boeken. Op veertigjarige leeftijd ben je daar wat realistischer in. Neen, jongeren leven er zeker niet op los. De grootste groep hanteert een klassiek waarden- en normenkader."

Is dit dan gewijzigd de laatste jaren? Was er voorheen geen vrijere moraal?
"Dat is niets nieuws. Neem nu de jaren '60 die bekend staan om de vrije seksualiteitsbeleving. Dat is zwaar overtrokken als beeld, de grootste groep was toen bijzonder braaf. Niet iedereen leefde in een commune, hè, dat waren ook toen de grote uitzonderingen."

Je kan er toch niet omheen dat jongeren almaar vroeger hun eerste seksuele contact hebben?
"Jongeren gaan meestal relaties aan omdat ze het menen, niet enkel voor de seks. Er is wel een daling van de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, logisch in een maatschappij waarin alles wat met lichamelijkheid en seksualiteit te maken heeft erg prominent aanwezig is en veel meer aanvaard is."

Je leest in de media vaak andere verhalen. Zo nog recent het verhaal van studentes die zich prostitueren. Kloppen die dan niet?
"Natuurlijk duiken er in de media verhalen op van bijvoorbeeld Breezersletjes of studentes in de prostitutie, maar dat gaat over marginale percentages. Net zoals degenen die wachten met seks tot na het huwelijk ook maar een erg klein percentage van de jongeren uitmaakt. Vaak gaat het om een klein aantal mensen dat zich verenigt en waar de media dan massaal opspringt, terwijl dat echt geen tendens is."

Hoe verklaar je het feit dat jongeren toch ontegensprekelijk opnieuw vaker kiezen voor de oude normen en waarden?
"Het nieuw conservatisme is wel aan een opmars bezig: jongeren willen weer een traditioneel leven met de klassieke dingen als trouwen, een huisje kopen en een kindje opvoeden. De vorige generaties droomden daar veel minder van. Dat nieuw conservatisme bij jongeren is een rechtstreeks gevolg van wat ze bij vorige generaties, hun ouders hebben ervaren. Ze hebben gezien wat overspel en echtscheidingen kunnen aanrichten en willen het voor zichzelf anders." 


Dit artikel gaat over: relationeel leven jongeren, P-magazine, relatie, trendwatcher, promiscue, romantisch ideaalbeeld, vrije moraal, seksueel contact, conservatisme, overspel, echtscheiding, .
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu