Menu
example

Liefde is… elkaar de juiste vragen stellen. Kan dit lijstje je relatie intiemer maken?26/02/2019


Vergeet rozen en hartjes van chocolade: wat is er mis met een beetje aandacht voor elkaar? Dat lijkt het uitgangspunt te zijn van het boek ‘Alles over ons', een soort vriendenboekje dat je als koppel kan invullen. Maar welke vragen stel je elkaar, en brengt zo'n vragenlijst je echt dichter tot elkaar? Tekst: tib voor Het Nieuwsblad

Eerst was er ‘Alles over mij', een invulboekje waarin de Zwitserse schrijver en kunstenaar Philip Keel zijn lezers motiveerde om zichzelf beter te leren kennen. Dat doet hij aan de hand van zowel diepgaande als concrete vragen, van ‘Wie zou je vermoorden als je niet gestraft zou worden?' tot ‘Ben je iemand die altijd het wc-rolletje vervangt?' Een diepgaande analyse van je antwoorden krijg je niet - de man is kunstenaar, geen psycholoog-, maar Keel gaat ervan uit dat mensen graag al eens over zichzelf nadenken. Dat bleek niet onterecht, want van het boek werden meer dan drie miljoen exemplaren verkocht en het werd vertaald in het Engels, Duits, Koreaans en Japans.

Voor koppels maakte Keel nu ook ‘Alles over ons', opnieuw een invulboekje met 140 bladzijden vol vragen die je elkaar kan stellen om elkaar beter te leren kennen, of elkaar net op een andere manier te zien. Al kan er, in slechte omstandigheden, ook een stevige ruzie van komen - het boek vraagt expliciet naar hoe gelukkig je bent, naar ontrouw in vorige relaties, naar het aantal vorige bedpartners. Toch van een hele andere orde dan ‘wat was je eerste job?' en ‘wat waren je eerste woorden als kind?'

Tijd voor elkaar
Niet wat je invult, maar het feit dat je tijd maakt voor elkaar, is cruciaal. "De waarde van zo'n vragenlijst zit hem net in de bereidheid om hem in te vullen, om met elkaar te praten", zegt Rika Ponnet. "En die is er toch vooral bij koppels waar het al goed zit. Als het niet goed gaat, zal het met zo'n boekje ook niet lukken. Niet alles is maakbaar. " Wat niet wil zeggen dat je je zorgen moet maken als lief of wederhelft de vragen richting prullenbak mikt: "Dat zegt niets over je relatie: niet iedereen heeft een even grote behoefte aan praten. Of misschien wil je partner er liever over praten als het onderwerp zich aandient." En als je de delicate vragen, zoals die over vorige relaties, liever overslaat, is dat ook geen probleem: "Je moet jezelf kunnen zijn in een relatie, maar dat wil niet zeggen dat de ander alles over je moet weten. Als het gaat over je vorige seksuele relaties, doet het soms meer kwaad dan goed om alles uit de doeken te doen."

"Zo'n boek of vragenlijst kan helpen om belangrijke levensthema's aan te raken, zoals kinderen, of hoe je samen een leven wil uitbouwen. Het is zinvol om zulke dingen te bespreken voor je bepaalde stappen zet. Al dreigt het gevaar bij prille relaties dat je de grote thema's al aanhaalt als je relatie er nog niet de draagkracht voor heeft. Je hoeft niet alles te bespreken van in het begin: sommige dingen hebben hun tijd nodig. Er zijn nu eenmaal geen vaste regels."

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu