Menu
example

Online dating. Een wetenschappelijke stand van zaken.03/05/2012


De wetenschappers stelden zich twee fundamentele vragen:

1. Is online dating anders dan offline dating?
2. Levert online dating duidelijk betere resultaten op dan offline daten?

Het antwoord op de eerste vraag was een duidelijke ja, het antwoord op de tweede vraag was heel wat minder affirmatief.
 
Hun onderzoek richtte zich op de drie belangrijkste diensten die datingsites aanbieden: het uitbouwen van een ledenbestand, de mogelijkheid om met die leden in contact te treden, een matchingsysteem om de juiste kandidaten bij elkaar te zetten.
 
Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat datingsites effectief ons romantisch leven hebben gewijzigd. Meer dan ooit tevoren hebben singles toegang tot een gemeenschap van andere singles. Die contacten komen ook effectief tot stand, maar leiden niet altijd tot het gewenste resultaat. Zo blijkt uit het onderzoek dat de matchinghypothese waarvan datingsites gebruik maken vaak gebaseerd is op achterhaalde kennis en nog vaker totaal niet wetenschappelijk onderbouwd is. Meestal worden (oppervlakkige) overeenkomsten tussen mensen als uitgangspunt gebruikt voor het matchen van profielen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit soort van gelijkgestemdheid (zij kijkt naar dezelfde films als ik en gaat ook graag op reis naar Italië) slechts een beperkte rol spelen in het tot stand komen van relaties. Ook het online kennismakingsproces heeft behoorlijk wat nadelen. Er wordt te veel gefocused op dingen die er al bij al weinig toe doen. Ook wordt er te veel info uitgewisseld alvorens elkaar in het echt te zien. Dat zorgt voor verwachtingen die vaker niet dan wel ingelost worden en dus ook voor talrijke ontgoochelingen. Bovendien krijgen mensen vaak een gevoel dat er geshopt kan worden, wat de inzet en betrokkenheid absoluut niet ten goede komt.
De wetenschappers geven aan dat er nog veel ruimte is voor verbetering van de huidige systemen. Ze zijn voorstander van een grotere samenwerking tussen wetenschap en datingsites: psychologen en relatiedeskundigen kunnen info leveren over de huidige stand van kennis binnen hun vakdomein. Wetenschappers zouden datingsites bovendien kunnen zien als een ideaal onderzoeksterrein. Verder verwachten de onderzoekers veel van nieuwe internettechnieken, datamining...om tot betere matchingsystemen te komen.

Conclusie: online dating is vandaag sterk in het aanbieden van contactmogelijkheden op grote schaal, maar scoort zwak op het ‘koppelen' van mensen en zijn vaak zelfs een rem bij het tot stand komen van relaties. Nieuw onderzoek, samenwerking tussen wetenschap en datingservices, nieuwe internettechnieken kunnen de wetenschap van het koppelen nog een flink stuk vooruit helpen. Zou de formule van de liefde dan toch ooit gevonden worden....? (Maar ook: ons werk bij Duet is en blijft bijzonder zinvol)
 
lees het volledige rapport


Dit artikel gaat over: datingsite, online dating, offline daten, matching, matchingsysteem, single, matchinghypothese, kennismakingsproces, relatiedeskundige, verwachtingen, contactmogelijkheden, liefde, koppelen, .
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu