Menu
example

Opleidingsniveau vs. de relatiemarkt02/02/2011


Mijn toekomstige partner moet hetzelfde opleidingsniveau hebben als ik
man: 15%
vrouw: 52%
Mijn toekomstige partner moet minstens een hoger opleidingsniveau hebben dan ik
man: 0%
vrouw: 11%
Mijn toekomstige partner mag een lager opleidingsniveau hebben als ik
man: 40%
vrouw: 11%
Het opleidingsniveau van mijn toekomstige partner speelt totaal geen rol
man: 45%
vrouw: 26%
 
Meer dan voor een vrouw bepaalt voor een man het opleidingsniveau zijn kansen op de relatiemarkt. Vanuit de sociologie is het geweten dat sociale achtergrond en opleidingsniveau in liefdesrelaties een belangrijke rol spelen. Zo blijkt uit breed onderzoek dat in duurzame relaties koppels inzake intellectueel niveau en ook wat betreft hun plaats op de sociale ladder, sterk op dezelfde golflengte zitten. Gelijkwaardigheid in niveau is dus een versterkende factor.
Bij Duet ervaren we dat, heel klassiek, vrouwen meer belang hechten aan het opleidingsniveau van hun partner, dan mannen.
Dat blijkt ook uit de cijfers van onze poll. 63% van de vrouwen willen een partner van hetzelfde of een hoger niveau. Voor mannen speelt dat duidelijk minder een rol.
In de gesprekken die we hebben horen we heel vaak dat mannen graag op dezelfde golflengte willen zitten met hun partner, maar het uiteindelijke diploma, de status er voor hen weinig toe doet (85%). Waarschijnlijk werken hier nog altijd oude keuzemechanismen door. Een goed opgeleide man met een goede job betekent vaak een goed gezinsinkomen en dat was voor vorige generaties, toen vrouwen grotendeels huisvrouw waren, een erg belangrijk gegeven. Vandaag speelt dat minder, gezien de meeste vrouwen werken en over een inkomen beschikken. Toch is de hang naar (financiële) zekerheid in een relatie nog altijd belangrijk. Het heeft ook met meer te maken dan centen alleen.
Vrouwen vallen voor mannen die succesvol zijn, niet omdat ze geld hebben, maar wel omdat ze ergens goed in zijn (en daardoor inderdaad meestal ook goed verdienen).
Door deze oude keuzemechanismen ervaren wij nog dagelijks dat hoog opgeleide vrouwen en laag opgeleide mannen het meest moeilijkheden ondervinden om een geschikte partner te vinden.
 

Dit artikel gaat over: opleidingsniveau, relatiemarkt, poll, een geschikte partner.
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu