Menu
example

Passionele verliefdheid: echte liefde of pure waanzin?17/07/2017


'Mijn ouders willen me niet meer zien en mijn vriendinnen verklaren me gek. Ik sta op het punt om alles op te geven. Mijn hele perfecte leven. Voor een man van wie ik van minuut één wist dat hij trouble betekent.' Flair vraagt advies aan Rika Ponnet.

Rika Ponnet: Passioneel verliefd worden klinkt als iets dat te mooi is om waar te zijn, iets uit de film en de boeken. En het klopt, als je vrij bent. Wie een relatie heeft en passioneel verliefd wordt, bevindt zich op dat moment in een diepe en moeilijke crisissituatie. Vaak is men radeloos, men wordt heen en weer geslingerd, men moet kiezen terwijl men dat helemaal niet wil. Maar vooral: niemand kan je bij deze keuze helpen, niemand kan je daarin de juiste raad geven. Voor deze keuze sta je alleen en voor de consequenties ervan ben je ook alleen verantwoordelijkheid. Verpletterend klinkt dat en zo voelen velen zich ook.

Bedenk het volgende:
1. Zoals een getuige zegt (en ik besef, dit klinkt verschrikkelijk nuchter en onromantisch), alle passie gaat over, altijd. Gelukkig: constant met dit soort van adrenalineniveau rondlopen houdt niemand vol. Maar ook: alvorens je een beslissing neemt, moet je zeker zijn dat er meer is dan die passie. Maak passie niet tot de maatstaf van een goede relatie: het kan er bij aanvang bij zijn, maar is helemaal geen garantie en nog minder een noodzaak.

2. Besef wat je al jaren hebt opgebouwd in je relatie, hoeveel tijd en energie er gegaan is naar het leren kennen van elkaar, het opbouwen van vertrouwen, vertrouwdheid... Besef wat de waarde is van een goed lopende relatie, van iemand die je graag ziet, van datgene wat er is.

3. Besef dat passie en verliefdheid vaak alles te maken hebben met projectie van niet ingevulde verlangens in je huidige leven; die niet ingevulde verlangens zijn er in elke relatie; in het verhaal van Inge is dat duidelijk: haar leven is misschien te perfect, het loopt allemaal te gemakkelijk, haar man geeft en begrijpt te veel. Ze mist uitdaging, weerstand, maar zoals ze nu al juist aangeeft: het zal haar ook zuur opbreken. Twee passionele, sterke en dominante karakters bij elkaar, dat geeft passie, maar niet altijd een geslaagde, duurzame relatie.

4. Is er alleen passie, besef dan dat je kiest voor een droom, niet voor een man van vlees en bloed die hij mettertijd zal worden. Ook hij heeft zijn kleine en vervelende kanten. Maar: het kan ook geweldig meevallen.

5. Vaak is er veel druk om te kiezen. Eigenlijk zou het beste advies zijn: beslis nu niets. Gun jezelf de tijd om bij je zinnen te komen, je evenwicht te vinden en vooral om de man in kwestie te leren kennen. Zit het echt goed, dan zal de uitkomst inderdaad deze nieuwe relatie zijn, maar het kan er ook helemaal anders uitzien.

6. Maak een lijstje met alle pro's en contra's; zet er ook bij wat de consequenties zijn voor jezelf en je omgeving, zeker als er kinderen in het spel zijn; we hebben allemaal onze eigen verlangens, dromen, onze gevoelens en ons verstand, maar vergeten vandaag al eens onze verantwoordelijkheden tegenover anderen; voorheen gemaakte keuzes en engagementen, het vader- of moederschap, is niet iets om lichtzinnig mee om te springen; heel vaak zie je dat het negeren van die verantwoordelijkheden na verloop van tijd zorgt voor schuldgevoelens en verwijten in de nieuwe relatie. Je bent immers een relatie begonnen op een puinhoop, je hebt gekozen voor je passie maar niet zonder anderen heel veel pijn te berokkenen. Ga bij jezelf na hoe je hiermee zal omgaan.

7. Er zijn heel veel spijtoptanten, mensen die maar wat graag zouden terugkeren naar hun vorige leven; er zijn er ook die heel gelukkig zijn, blij dat ze de stap hebben gezet; zoals ik al zei: anderen en hun verhaal kunnen je bij deze beslissing niet helpen.

8. Uit het oog uit het hart: laat aantrekking niet verworden tot passie, zet tijdig een stap terug, speel niet met vuur; besef dat zodra je bepaalde grenzen overschrijdt, er geen weg terug is.

9. Werk aan de minder leuke kanten in je relatie; zo wordt de kans kleiner dat je vatbaar bent voor een nieuwe verliefdheid.

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu