Menu
example

Relatiebemiddeling in de praktijk08/12/2017


Mensen hebben de vreemdste ideeën wat het werk van een relatiebemiddelaar nu juist inhoudt. Rika Ponnet zal vanaf nu regelmatig een tip van de sluier optillen en vertellen over datgene waarmee ze dagelijks mee bezig is.

Patronen bij partnerkeuze en hoe die te doorbreken
Ze had mijn woorden goed onthouden: dat ze het vooral zichzelf moest gunnen, de liefde, of meer, de mogelijkheid van een gezonde, liefdevolle relatie. Dat therapie kon helpen om patronen te doorbreken, maar het toch vooral in de praktijk was dat ze het zou leren.

Haar derde date triggerde haar niet direct. Hij leek zo normaal, wel knap, mannelijk, intelligent en grappig, maar geen opvallende hoek die er niet was of een onmogelijkheid waarmee ze nu al rekening moest houden.

Het jaagde haar veel schrik aan de eerste weken. Waar zat de angel? Er moest toch een aap uit de mouw komen? Normaal, dat kon toch niet bij haar? Het duwde haar ook in een rol waarvan ze niet hield: die van de angstige, de onzekere. In andere relaties had ze die gevoelens nooit gehad: de ander wou haar ontzettend graag, er zat geen echt perspectief in de relatie, de ander was zo gericht op aandacht en aanwezigheid, dat het haar verstikte en ze zich automatisch terughoudend gedroeg. Nu niet dus. Hij toonde interesse, maar niet overduidelijk en 100% zeker, hij ging verder met daten, maar benoemde ook zijn eigen twijfels, omwille van vorige relaties, bedrog, de zelfverzekerdheid die een knauw had gekregen. Het zorgde ervoor dat ze al eens dingen zei, die ze anders nooit zou gezegd hebben. ‘Ik denk dat je me hiermee wel niet zo mooi vindt.' of ‘Misschien heb je wel liever dat ik er vanavond niet ben.' Hij vond die boodschappen niet leuk. Ze praatten erover en vooral, ze dacht er nadien telkens over na en besprak ze ook met mij. Ze had voor het eerst het gevoel niet slaafs in een oud relatiepatroon te stappen en te hervallen, maar voor het eerst volwassen met een relatie en zichzelf in een relatie bezig te zijn.

Het traject zoals hierboven geschetst maakt deel uit van mijn werk als bemiddelaar. Het gaat over veel meer dan het regelen van dates, het gaat vooral over wat klanten doen met die dates, hoe ze contact leggen, bestendigen, uitbouwen of uit de weg gaan. Dates regelen is de makkelijke eerste stap. Meelopen met mensen bij de opstart van een relatie, vaak de moeilijkste fase voor wie al wat relationeel onheil met zich meesleept, is een wat moeilijkere. Deze begeleiding verloopt niet altijd van een leien dakje, brengt frustratie met zich mee voor zowel de klant als mezelf, als het toch niet lukt met dat openstellen of dat op pad gaan. Maar het levert ook warme, dankbare boodschappen op als het wel lukt, zoals in bovenstaand verhaal. Als de date goed zit en de aangereikte handvaten zorgen voor een ‘en ze leefden nog langer samen en waren gelukkig'.

→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu