Menu
example

Romantiek tijdens de zomer: hebben vakantieliefdes een toekomst?19/06/2012


Rika, heeft een vakantieliefde een toekomst?
Dat is mogelijk. In elke omstandigheid kan er een duurzame relatie ontstaan. Het hangt er ook van af hoe je een vakantieliefde definieert. Als je op vakantie in bijvoorbeeld Turkije met de plaatselijke badmeester of masseuse de koffer induikt, dan denk ik niet dat een dergelijk avontuurtje een lang leven beschoren is. Tijdens de vakantieperiode is een mens anders dan gedurende de rest van het jaar. Op verlof ben je altijd je betere zelf, want dan ben je vrij van stress en dagelijkse beslommeringen. Een vakantieperiode is de ideale situatie waarin je de start van een relatie kan beleven. De zomerliefde zal echter heel sterk moeten zijn om nadien bestand te zijn tegen de realiteit. Een vakantieliefde heeft kans op slagen. Er zijn genoeg bewijzen van mensen die iemand op reis zijn tegengekomen. Er bestaan in België een aantal organisaties die vakanties organiseren voor groepen, zoals Joker. Dat wordt ook wel eens het reizend huwelijksbureau genoemd. Er zijn veel alleenstaanden die elkaar leren kennen tijdens dergelijke reizen. Als je twee weken met elkaar intensief optrekt, leer je elkaar vrij goed kennen. Wanneer de vonk overslaat, kan daar een vrij goede relatie uit voorkomen. Waar ik iets minder in geloof, zijn internationale relaties. Het slaagpercentage daar is zeer laag. Het zijn zeer moeilijke oefeningen. Minder dan vijftien procent van de huwelijken met iemand uit Thailand of de Filipijnen houdt stand. Dat is een heel klein slaagpercentage. De reden hiervoor is dat een van beiden zich heel erg moet aanpassen en zijn land, cultuur en vrienden moet achterlaten. Er zijn ook heel dikwijls integratieproblemen. Dat legt bij de relatie een serieus onevenwicht van bij de start. Bezint eer ge begint, is een goede raad die ik hierbij kan meegeven.
 
Op de website www.romantischecadeau.nl staat dat de gemiddelde vakantieliefde een houdbaarheidsdatum heeft.
Dat is waarschijnlijk de duur van de vakantie. Soms wordt er na het verlof nog een paar weken geskyped, gemaild of ge-sms't, maar daar blijft het bij. Vroeger schreef men brieven en deinde de zomerliefde achteraf ook langzaam weg. Nu wordt dat door de moderne communicatiemiddelen iets langer in stand gehouden. Het dagelijkse leven hervat en op een bepaald moment wordt de vakantieliefde een mooie herinnering. Er zijn heel veel mensen die hun zomerliefde zien als een kortstondig avontuurtje. Dat is de allergrootste groep. Ze beschouwen dat als een leuk deel van hun vakantie. Er zijn natuurlijk ook mensen die echt verliefd worden en de relatie na hun verlof willen verderzetten. Als je uit hetzelfde land komt, is de kans groot dat de relatie blijvend is. In dat geval kent de relatie geen slechtere start dan dat je elkaar op de schoolbanken of in het uitgaansleven leert kennen.
 
Uit een poll is gebleken dat een op de drie singles liever thuisblijft tijdens de vakantie.
Er leeft vaak het beeld dat elke single enorm veel reist. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat singles veel minder reizen dan dat er gedacht wordt. Een vrij grote groep alleenstaanden reist niet omwille van budgettaire redenen. Ze moeten met een enkel inkomen alles bekostigen. Er is ook een groep singles die het niet ziet zitten om zonder partner op verlof te gaan. Zij voelen zich niet aangesproken door groepsreizen en alleen reizen is voor hen uit den boze. Andere mensen gaan graag alleen op reis. Het grootste deel van de mensen die al alleen gereist heeft, is er zeer positief over. Veel singles die alleen reizen, zeggen dat ze tijdens hun verlof veel nieuwe mensen leren kennen. Mijn boodschap is dat je als single je leven niet in de koelkast moet zetten. Het is belangrijk te durven uit je comfortzone te komen en eens iets alleen te doen.
 
Bedankt voor het interview.
 

Dit artikel gaat over: romantiek, zomerliefde, passionele liefde, relatie, duurzame relatie, huwelijksbureau, internationale relaties, slaagpercentage, integratieproblemen, uitgaansleven, singles, comfortzone.
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu