Menu
example

Uitslag poll december 201003/01/2011


Vraag van de maand december was: 'Single en het eindejaar. Hoe breng jij als single je eindejaar door?'
 
Resultaten:
ik voel me in deze periode niet ‘anders’ dan anders; het raakt me niet
man: 27%
vrouw: 11%
ik geniet met volle teugen van een periode die ik als heel gezellig ervaar omwille van vrienden en familie
man: 9%
vrouw: 26%
ik ervaar het alleen zijn nu als iets moeilijks; ik voel me overal het vijfde wiel aan de wagen
man: 27%
vrouw: 16%
deze periode maakt me emotioneel en brengt me uit mijn evenwicht; ik zal blij zijn als het allemaal voorbij is
man: 36%
vrouw: 47%


Toeval wou dat midden december de resultaten van een onderzoek, in samenwerking met de universiteit van Leuven, naar de graad van geluk bij singles in De Standaard verschenen. Daarvoor werden 1044 Vlamingen ondervraagd, van wie ongeveer de helft single. De resultaten van onze enquête bevestigen wat er in De Standaard verscheen: het cliché van de ‘happy single’ klopt niet, en al helemaal niet met eindejaar.
Volgens het onderzoek noemt slechts één op de vijf singles zich gelukkig en zijn drie op de vier singles op zoek naar een duurzame relatie. Onze enquête toont een gelijkaardige tendens. Maar liefst drie op de vijf singles voelt zich tijdens die periode het vijfde wiel aan de wagen of emotioneel uit evenwicht en zal blij zijn wanneer de hele heisa weer voorbij is. Daarin valt hoegenaamd geen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Opvallend is dat er wel een verschil tussen beide groepen op te merken is wanneer ze aangeven dat deze periode van het jaar hen niet raakt, of net gelukkiger maakt dankzij de gezelligheid die overal heerst. Vooral mannen, één op drie, voelen zich niet ‘anders’ dan anders, terwijl slechts één op de tien vrouwen ‘neutraal’ staat tegenover de eindejaarsperiode. Voor de gezelligheid van zich onder vrienden en familie te begeven, vallen dan weer vooral de vrouwen. Eén op de vier vrouwen geeft aan met volle teugen te genieten van het eindejaar, maar amper één op de tien mannen ervaart hetzelfde. Net in deze tijd merken we dat bij veel van onze leden gevoelens van eenzaamheid de kop op steken.
 
Onze eindejaarswens is dan ook: laat je niets opdringen, geniet van de extra vrije dagen met je partner, gezin of vrienden. Maar ook: ben je met kerst en eindejaar alleen, ontkurk dan een goede fles, zeg proost op je eigen gezondheid en maak leuke plannen voor het komende jaar. Je zal zien, het is een werkbare overlevingsstrategie.


Dit artikel gaat over: single vs. eindejaar, poll, happy single.
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu