Menu
example

Zestigplussers gaan meest vreemd21/06/2012


«Mensen op rijpere leeftijd missen soms iets in hun huwelijk, maar willen daarom niet alles overboord gooien» zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet. «Dus gaan ze het buiten de deur zoeken.»

Uit verschillende onderzoeken van 1991 tot 2006 bleek dat het vooral de zestigplussers zijn die vreemdgaan, met 28 procent van de mannen en 15 procent vrouwen, gevolgd door de groep van 35 jaar en jonger. De reden dat de koppels in de leeftijdsgroep 36-59 trouwer is, is volgens de onderzoekers te zoeken bij het tijdsgebrek. Mensen die werken en een gezin hebben, houden immers minder tijd over voor buitenechtelijke avontuurtjes en aanvaarden hun levenskeuze op die leeftijd.

Een belangrijke verklaring voor het stijgend aantal ontrouwe zestigplussers is dat ze langer gezond en seksueel actief blijven. «Buitenechtelijke affaires worden vaak met jongere mensen geassocieerd maar niets is minder waar» zegt Rika Ponnet. «Zestigplussers hebben het gevoel: het is nu of nooit. Ze zijn langer vitaal en blijven langer beroepsactief en hebben absoluut nog verlangens. Vaak hebben ze hun hele leven lang gedaan wat van hen verwacht werd. En dan willen ze eindelijk eens iets doen wars van al die maatschappelijke verwachtingen. Ze verlangen nog om een leven te leiden dat voor hen de moeite is. Het kan goed zijn dat een koppel gelukkig getrouwd is, maar één van beide partners geen of maar weinig behoefte meer heeft aan intimiteit en seksualiteit. Als zich dan een opportuniteit voordoet, is een slippertje snel gebeurd. Of als één van beide partners gezondheidsproblemen heeft, kan het zijn dat de ander zijn of haar behoeften niet meer worden ingevuld. Andere beweegredenen zijn eigenlijk dezelfde als bij de andere leeftijdscategorieën: vrouwen die vinden dat ze te weinig aandacht krijgen, een machtsstrijd tussen beide partners, koppels die uit elkaar gegroeid zijn, mannen die een grotere behoefte hebben aan seks dan hun vrouw.»
«Al blijft het nog steeds een taboe, vreemdgaan, en zijn dit soort onderzoeken dan ook enigszins te relativeren. Zo zijn vrouwen beduidend minder eerlijk als het over overspel gaat, omdat het nog steeds minder maatschappelijk aanvaard is. Een man die vreemdgaat, komt niet aan zijn trekken. Een vrouw die een scheve schaats rijdt, is gewoon een slechte vrouw. Dat blijft leven, nog altijd.»

Een einde maken aan hun huwelijk zullen de zestigplussers minder snel doen. «Zeker de oudere generatie zal niet zomaar een punt achter hun huwelijk zetten. Er staat teveel op het spel, men deelt een huis, kinderen en kleinkinderen, een sociaal leven, en vaak is de vrouw ook financieel afhankelijk van de man. Een aantal onder hen heeft trouwens nog een goede verstandhouding en is tevreden over hun relatie. Ze hebben samen iets opgebouwd en willen dat niet zomaar opgeven. Wat ze missen, zoeken sommigen dan al eens buiten de deur. Soms zelfs met medeweten van de partner.»
 


Dit artikel gaat over: ontrouw, zestigplussers, relatiedeskundige, relatiebemiddelaar, buitenechtelijke relatie, intimiteit, seksualiteit, slippertje, machtsstrijd, vreemdgaan, scheiden, .
→ Terug naar overzicht

Rika Ponnet op Facebook

like

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu