Menu
example

"Matroesjka in de Westhoek"01/11/2004

Alveringem, een dorp met een kleine 5000 inwoners. Landelijk, rustig, een dorp dus, waar de meeste inwoners al sinds generaties wonen. Behalve Irena uit Sint-Petersburg, Rusland. 3 jaar geleden trouwde ze met Martin Kino, een West-vlaamse landbouwer. "Ik had mijn zinnen gezet op een Russische vrouw maar omdat je die hier niet zomaar tegen het lijf loopt, ben ik naar een relatiebureau geweest. Na een vijftal brieven is Irena naar België gekomen." Normaal was het de bedoeling dat Martin naar Sint Petersburg zou gaan om Irena te ontmoeten maar omdat hij een landbouwbedrijf runt, kon daar geen tijd voor vrij maken. Wegens gebrek aan tijd was het voor Martin nooit makkelijk om een vrouw te vinden in België. "Ik heb in totaal zoiets van 4000 euro betaald aan de organisatie die ons heeft samengebracht. Maar dat heeft geloond! Mijn vrouw is een parel. Bovendien helpt ze me ook op het bedrijf " . Irena is niet de enige Russische in Alveringem. Vorig jaar kwamen er nog 4 Oost-Europese vrouwen in het kleine Westhoekdorp wonen. Ook in Vleteren, 3600 inwoners, klinkt af en toe Russisch aan de toonbank van de bakkerij. Hier wonen ook een 5 tal vrouwen van Oost-Europese origine. Veronica, uit Kazachstan is één van hen. Zij is al 4 jaar getrouwd met Filip Vandecasteele, een aannemer. "Ik ben hier toegekomen en heb meteen tegen mezelf gezegd: hier ga ik me aanpassen, ik word een echte Vlaamse vrouw", zegt Veronica in 'Westvlaams' met een 'Kazachse' tongval.
Volgens Rika Ponnet van het relatiebemiddelingsbureau 'Duet', is het niet uitzonderlijk dat Westvlaamse mannen met Russische vrouwen trouwen. "De Oost-Europese vrouwen zien er zeer Westers uit in vergelijking met bv. Aziatische. In een dorp wordt daar minder snel over gepraat. Bovendien hechten die vrouwen nog veel belang aan 'traditionele' waarden: het gezin als hoeksteen, zeg maar", aldus Ponnet. "Momenteel kan je nog niet van een echte trend spreken maar ik denk toch wel dat het aantal Russische vrouwen de komende jaren nog serieus zal toenemen ." zegt Ponnet.
kijk hier


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu