Menu
example

Op zoek naar de ware Jacoba00/00/0000

Vrouw is succesvol maar eenzaam. Vrouw ziet man en wordt verliefd. Man haalt allerlei stommiteiten uit, tot ergernis van vrouw. Man maakt het goed. Ze leven nog lang en gelukkig.
Het is – in een notendop – dé succesformule voor menige romantische komedie. Al lijkt er een ommekeer te komen in dat patroon, want steeds vaker nemen mannen de hoofdrol voor hun rekening.
Een klassiek voorbeeld is Notting Hill, waarin een stuntelige Hugh Grant valt voor de charmes van een grote Hollywoodster, met verve vertolkt door Julia Roberts. Recenter was er 500 Days of summer, over een hopeloze romanticus die verliefd wordt op een veel te nuchter en vrijgevochten meisje.
Weinig mannen zullen het toegeven, maar ook zij dromen stiekem van de prinses op het witte paard. Al verschilt die wel enigszins van haar mannelijke evenknie, weet onze relatiecoach Rika Ponnet. ‘Vrouwen zijn meestal op zoek naar een man met status en financiele zekerheid, ze willen iemand die zijn dromen en passies nastreeft. Voor mannen is dat een stuk minder belangrijk: hun droomvrouw is wel intelligent, maar haar diploma en job spelen een kleinere rol. Het uiterlijk is voor mannen wél een doorslaggevende factor, meer dan voor vrouwen.
 
Flirtsafari
Dat het uiterlijk nog altijd belangrijk is, blijkt uit het succes van datingsites. ‘Die worden veel vaker bezocht door mannen dan door vrouwen’, beweert Ponnet. ‘Mannen zien dan ook minder graten in een date met een wildvreemde, terwijl vrouwen toch bezorgd zijn om hun veiligheid. Je weet tenslotte nooit wat voor iemand je voor je krijgt. Maar voor mannen is het een makkelijke optie: je ziet meteen een foto, de lengte en het gewicht van je toekomstige.’ Mannen die twijfelen aan hun kwaliteiten als Don Juan, kunnen ook terecht op het internet. Websites als www.vrouwveroveren. nl en www.versiercursus.com beloven je alle ‘kneepjes van het vak’ te leren. En op www.verleidiederevrouw.nl kan je je zelfs inschrijven voor een heuse flirtsafari. Om de haverklap passeert er een ‘nieuwe man’ de revue: de metroseksueel, de alfaman, de überseksueel, de nuroman en de retroseksueel. Maar hoe zit het met ‘nieuwe vrouwen’? Een tijdje geleden dook de salty op (single after a long-term relationship): een knappe jonge vrouw – tussen de 25 en 35 – die er net een eerste lange relatie heeft opzitten en nu als happy single door het leven stapt. Ze heeft een leuk leven en combineert moeiteloos hobby’s, vrienden en carrière. En dat is precies de vrouw waarop vele jonge singles zitten te wachten, zegt Rika Ponnet. ‘Jonge mannen vinden het maar normaal dat hun vrouwwerkt en een eigen leven leidt. En ook al blijkt uit onderzoek dat vrouwen nog altijd meer tijd aan het huishouden besteden, toch hebben veel heren het gevoel dat ze een nieuwe man zijn. Ze zijn ook bewuster bezig met het vaderschap, denk maar aan de vele coouderschapsregelingen.’
 
Groene blaadjes
Bij oudere singles liggen de verwachtingspatronen wat verder uit elkaar.
‘Oudere mannen zijn vaak op zoek naar vrouwen die hen in de watten leggen en altijd voor hen klaarstaan. Maar tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om een vrouw te vinden die haar leven wil opofferen voor haar man.
Ook vrouwen willen genieten van het leven. Zulke oerklassieke heren liggen dan ook niet zo goed in de markt, net zomin als kleine en laaggeschoolde mannen.’ En ook het cliché van de oude bok die op zoek is naar een groen blaadje, blijft overeind. Rika Ponnet krijgt ze geregeld over de vloer. ‘Bij veertigplussers is ongeveer twintig procent op zoek naar een veel jongere vrouw. Helaas zitten daar niet zoveel vrouwen op te wachten. Als je spontaan verliefd wordt op een oudere man, goed dan. Maar in een relatiebureau kunnen vrouwen bewust kiezen voor bepaalde opties, en daar hoort een gevorderde leeftijd zelden bij. Vrouwen van vandaag zijn op zoek naar gelijkwaardigheid, op het gebied van intelligentie én leeftijd. Dus raad ik oudere mannen aan omhun ogen eens open te trekken: er zijn ontzettend veel mooie en intelligente rijpe vrouwen. Met hen is de kans op een gelukkige relatie bovendien veel groter.’


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu