Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk02/12/2010

Barbara
Ik heb Maarten leren kennen op het verjaardagsfeest van een vriendin.
Hij is de beste vriend van haar broer. We konden fijn praten met elkaar, maar ik zag ons niet als een koppel. Ik ben ingenieur van opleiding, hij heeft zijn humaniora niet afgemaakt, ik investeer veel in mijn carrière, hij vindt werken een noodzakelijk kwaad. We maakten wel veel plezier en ik was helemaal op mijn gemak bij hem. De dag erna belde hij me om opnieuw af te spreken en ik ben er vrij impulsief op in gegaan.
We delen dezelfde achtergrond, hebben een vader die fabrieksarbeider is en het voor ons beter en anders wou. Dat maakte dat onze jeugdjaren heel gelijkend verlopen zijn, we als kind met dezelfde dingen geconfronteerd zijn geweest. Het contact voelde daardoor erg vertrouwd aan, we spraken verder af en ik werd verliefd op hem.
Hij zag het op dat moment al helemaal zitten met mij, gaf me veel aandacht, waardoor ik me heel goed voelde. Voor de eerste keer in mijn leven deed iemand zoveel moeite voor mij. De eerste drie jaren zat onze relatie goed. We deden veel samen, maar lieten elkaar ook voldoende ruimte voor eigen activiteiten. Zo speelt hij intensief voetbal, wat mij niet echt boeit, maar op die momenten doe ik mijn ding. We gingen ook veel op reis.
Verleden jaar veranderde dat. Maarten zag het plots anders. Ik denk dat het begonnen is toen zijn jongere zus beviel van haar eerste kindje. Plots wou Maarten dat ook, terwijl er voorheen nooit sprake van was geweest. Hij wil nu ook per sé een huis kopen. We hebben de rekening al eens gemaakt en met ons beider inkomen is het onmogelijk om die dingen te doen én onze huidige levensstijl te handhaven. Volgens Maarten moet ik dan maar inbinden op kleding en reizen. Nu, ik verdien wel het meeste, dus vind ik dat die beslissing wel bij mij ligt.
Vorige maand is het allemaal geëscaleerd. Ik ben onze reis voor volgend jaar al aan het plannen, terwijl Maarten vindt dat we dat nu beter niet kunnen doen. Als we beslissen om te stoppen met de pil, dan ben ik misschien direct zwanger en kunnen we toch niet gaan. Ik zie dat anders. Eigenlijk zou ik een laatste grote reis willen maken en dan stoppen met de pil. Hij verwijt mij dat ik geen kinderen wil en alles vooruitschuif. Ik heb dan aangegeven dat het in deze omstandigheden inderdaad best is om alles uit te stellen. Het resultaat nu is dat ik volop met mijn tante een reis aan het plannen ben en hij vorig weekend alleen op stap is geweest met zijn maten, wat hij voordien nooit deed. Ik weet dat dit geen positieve evolutie is, maar heb ook geen zin om mij zomaar bij al zijn wensen neer te leggen.
Ik wil onze relatie verder zetten, maar niet onder zijn voorwaarden.
 
Maarten
Barbara viel me op al vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag.
Ze is niet alleen een mooie vrouw, ze heeft ook iets onbereikbaars en dat trok me aan. Ik wou haar leren kennen, ook al was ik er toen van overtuigd dat zij geen spek voor mijn bek was. Misschien juist doordat mijn verwachtingen zo laag waren, had ik geen stress en kon ik mezelf zijn. Punt is dat we een koppel geworden zijn en ik daar tot op de dag van vandaag best fier over ben.
Ik bleef in het begin lage verwachtingen hebben, dacht dat ze het snel zou uitmaken, maar sinds enige tijd ben ik toch volop plannen voor ‘ons’ aan het maken. Zo ben ik het beu in een huurhuis te wonen. Iets kopen en ook aan kinderen beginnen, het lijkt me nu echt het moment. Voor Barbara zijn dat moeilijke onderwerpen.
Ze wil wel kinderen zegt ze, maar nu nog niet. Ze wil wel een huis op termijn, maar heeft nu andere prioriteiten. Ik wil ook nog kunnen leven, na de aankoop van ons huis, maar heb er ook iets voor over.
Dat wij samen zijn en samen iets opbouwen zou toch het belangrijkste moeten zijn? Mij geeft dit het gevoel dat ze er niet echt wil voor gaan. Vooral dat vooruitschuiven van een kinderwens vind ik moeilijk. Ze is ook zo koel daarin. Ze wil het wel meemaken, maar meer als een ervaring, niet als een levenskeuze. Ze wil ook absoluut maar 1 kind, omdat je dan nog een stuk vrijheid behoudt. Voor mij spreekt daar toch egoïsme uit. De laatste tijd heb ik ook steeds vaker het gevoel dat ze een probleem heeft met mijn gebrek aan ambitie, zoals zij dat omschrijft.
Op een bedrijfsfeest bij haar werd dat pijnlijk duidelijk. Toen één van haar collega’s vroeg wat ik deed, werd het even pijnlijk stil en ik merkte dat ook Barbara daar niet zo goed mee omkon, al verdedigde ze mij wel. Misschien heeft het ook met mij te maken, voel ik me daar toch een beetje de vreemde eend in de bijt. Ik vind veel van die mensen ook echt omhooggevallen, maar als ik daar een opmerking over maak, hebben we telkens enorme ruzie.
Toch wil ik verder met Barbara. Ik denk dan aan alle goede momenten en ben ervan overtuigd dat die nog altijd opwegen tegen de rest. De laatste tijd dacht ik dat we de goede richting uitgingen. We gingen samen al een paar keer kijken naar huizen, maar op de een of andere manier was het nooit goed genoeg. We hadden ook afgesproken om na oudejaar met de pil te stoppen, maar nu heeft ze weer nog een reis geboekt met haar tante, de laatste zogezegd. Ze deed dat zonder mij daarin te kennen, het is volgens haar een buitenkans. Ik voel me voor schut gezet en ook belogen. Ik ben mijn vertrouwen wat kwijt. Eigenlijk weet ik niet meer wat we nu moeten doen.
Ik wil de relatie niet opbreken, maar verwacht wel duidelijke signalen van de kant van Barbara.
 
Hoe het verder ging
Barbara en Maarten komen uit een gelijkende gezinssituatie, maar hebben zich anders ontplooid, wat aan de basis ligt van de moeilijkheden in hun relatie.
Maarten heeft niet gestudeerd. Hij schijnt dit te relativeren, maar zijn zelfbeeld is laag.
Barbara komt uit een even eenvoudig milieu, maar heeft universiteit gelopen en een goede job. Ze voelt zich het meest thuis in haar milieu, maar ervaart door haar studies er niet echt meer bij te horen. Dat zorgt voor vervreemding.
In het eerste gesprek is Barbara terughoudend. Er is geen vertrouwen, ze stelt mij en de therapie in vraag. ‘Problemen moet men uiteindelijk toch zelf oplossen’. Ik reageer daar confronterend op, zonder aan te vallen. ‘Je bent hier uit vrije wil. Als ik het goed begrijp ligt volgens jou het probleem volledig bij Maarten.’ Ze schrikt, want ze verwacht een verdedigende houding. Het ‘ontwapent’ haar en ik voel dat ze bereid is zich opener op te stellen.
Zo blijkt dat ook Barbara met veel onzekerheden kampt, maar geleerd heeft ze te maskeren.
Beiden hebben angst voor kwetsbaarheid. Zij heeft schrik voor financiële afhankelijkheid, om het met weinig te moeten doen. Het beeld van een dominante vader en volledig afhankelijke, ongelukkige moeder voedt dit sterk. Geld betekent vrijheid en ‘ik doe met mijn geld waarin ik zin heb’.
Hij heeft schrik voor haar dominantie, maar ook om verlaten te worden en probeert haar aan zich te binden via een huis en kind.
Ik exploreer met hen het kinderthema en ervaar dat geen van beiden hier aan toe is. Zij wil meer financiële zekerheid, hij wil vooral zeker zijn van haar engagement. Om niet te blijven hangen bij dit onderwerp, bekijken we hoe elkeen zich beter en veiliger zou kunnen voelen in de relatie. Samen meer dingen doen lijkt hen een goede start.
In de daaropvolgende sessies zie ik bij beiden een onverwachte gedragsverandering. Voor hem hoeft het allemaal niet zo dringend meer, voor haar kan het niet snel genoeg concreet worden. Ze geeft aan te willen stoppen met de pil en de reis af te zeggen.
Al snel blijkt dat er meer aan de hand is. Maarten bekent dat hij al een paar weken afspreekt met een vrouw van op het werk, een arbeidster. Hij ervaart haar als veel minder gecompliceerd en zet achter zijn relatie met Barbara een punt.
Barbara voelt zich vernederd en gekwetst. Ze besluit om verder langs te komen om zo een beter zicht te krijgen op haar partnerkeuze. Ze beseft dat er tussen haar en Maarten een fundamenteel gebrek aan vertrouwen en gelijkwaardigheid was en besluit in de toekomst alerter te zijn voor de studie-achtergrond en ambities van een mogelijke partner.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu