Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk27/09/2018

Veronique (44) en Cedric (43) wonen sinds een jaar samen. Cedric heeft twee kinderen uit een vorige relatie die om de week bij hen verblijven. Veronique heeft het heel moeilijk met de bemoeienissen van de ex van Cedric en daarover zijn er heel veel ruzies.

Veronique
Ik had voor Cedric een aantal langere relaties met wisselend succes. Bij aanvang lijkt alles goed te zitten, na verloop van tijd zijn er altijd redenen waarom de andere toch niet voor mij kiest. Ik heb me in relaties al heel vaak eenzaam gevoeld en nu is dat opnieuw zo. Cedric zegt wel dat hij voor mij kiest, maar bewijst dat niet. Altijd opnieuw wordt er met mij geen rekening gehouden. Dat was bij aanvang niet zo. Het kon toen voor Cedric niet snel genoeg gaan. We hebben elkaar leren kennen op een skireis in groep. Ik kende hem van vroeger, wist dat hij gehuwd was en kinderen had, maar niet dat hij ondertussen opnieuw alleenstaande was. We hebben ons die week fantastisch geamuseerd. Cedric was charmant, gaf me de hele tijd complimenten, zei dat hij in lange tijd niet gevoeld had wat hij voor mij voelde, het leek wel de hemel op aarde. Na de reis zijn we elkaar blijven zien en na een paar weken ben ik bij hem ingetrokken. Ik weet nu dat dit misschien te snel was, maar het voelde zo juist aan, waarom niet, dacht ik. De eerste weken verliepen nog heel goed. De problemen begonnen toen de ex van Cedric van onze relatie te weten kwam. Voorheen had ik haar nooit gehoord, maar ineens kwam daarin verandering. Zo belde ze wel eens als de kinderen bij ons waren, nu doet ze dat dagelijks. Cedric zegt dat ze het moeilijk heeft omdat haar vriend het recent uitmaakte en ik moet begrijpen dat ze bij hem aanklopt voor wat steun. Maar die steun gaat wel heel ver. Zo belt ze vaak op heel late tijdstippen. Als de kinderen er zijn, kiest ze er altijd het etensuur uit, goed wetende dat dit ons avondmoment verstoord. Ik kook graag, doe daar ook mijn best voor en dan is zij er altijd als stoorzender. Als ik daar dan een opmerking over maak tegenover Cedric, wordt het weg gewuifd of pijnlijker nog, weet ik niet wat het is om moeder te zijn en je kinderen te moeten missen. Dat argument aanvaard ik. Ik begrijp dat ook, dat de kinderen die nog jong zijn, hun mama missen, maar de manier waarop ze op Cedric beslag legt, vind ik niet kunnen. De laatste maanden waren er verschillende incidenten die voor mij niet door de beugel konden. Zo komt ze naar elke voetbalmatch van de jongste zoon, ook als hij niet bij haar is, en dan komt ze altijd bij mij en Cedric staan, alleen word ik straal genegeerd en is ze de hele tijd met Cedric aan het praten, wat hij ook toelaat. Of drie maanden geleden, ze had een lekke band, wie belt ze op een zondagnamiddag, Cedric. Daar bestaat toch de wegenwacht voor? Of laatst haar wasmachine die geblokkeerd was. Belt ze Cedric en die springt direct in zijn wagen om haar te helpen, want ja, met de kinderen, als gezin, zonder wasmachine, dat kan niet wachten. De laatste tijd hou ik me ook niet meer in, waardoor we eigenlijk aldoor ruzie hebben. Ik weet echt niet meer hoe het verder moet.

Cedric
Ik ben nu drie jaar geleden gescheiden van Cindy, mijn ex. Ik heb dat als heel pijnlijk ervaren, vooral omdat onze zonen nog zo jong waren en ik hen plots maar deeltijds meer zag. Cindy is me nooit trouw geweest, wat ik lang verdroeg. Ze beloofde telkens opnieuw dat het anders zou worden, ze het niet opnieuw zou doen, maar dat lukte haar op de een of andere manier niet. Ik denk dat het een beetje ziekelijk is, haar hang naar aandacht en bevestiging van mannen. Ik begrijp het, vanuit haar achtergrond, ze werd vroeg door haar vader in de steek gelaten, maar toch werd het voor mij onmogelijk om verder te gaan. De meest moeilijke ervaring op dat vlak was, toen ze mijn vriend, die ook gehuwd is, verleidde en er ook voor zorgde dat zijn gezin uit elkaar viel. Dat kon en wou ik haar eigenlijk niet meer vergeven. Toen ik uitsprak dat ik wou scheiden, schrok ze daar enorm van. Ze had nooit gedacht dat ik weg zou gaan. Maar ik heb doorgezet. Na de scheiding liep alles een hele tijd goed. We ontwikkelden een soort van routine met de kinderen en lieten elkaar ook met rust. Toen ik Veronique leerde kennen, veranderde dat, daarin heeft ze zeker gelijk, maar minder sterk dan zij het ervaart. Bovendien begrijp ik Cindy wel: haar jaloersheid omdat nu ook een andere vrouw voor onze kinderen zorgt, haar angst dat ik als papa er niet meer zal zijn voor haar en de kinderen. En al zie ik Veronique graag, ik vind dat zij door haar onzekerheid alles moeilijker maakt. Toen we elkaar leerden kennen, dacht ik dat zij door haar professionele achtergrond als opvoedster, net heel goed met de situatie om zou kunnen. En ja, ze is schitterend met de kinderen, maar de gevoeligheden die komen kijken bij een gedeelde ouderschap, zijn haar veel minder duidelijk. Natuurlijk besef ik dat het niet fijn is, dat Cindy nog zo vaak een beroep op me doet. Ik vind dat ook niet altijd fijn, maar ga er toch in mee of doe bepaalde zaken omdat ik ervan overtuigd ben dat dit in het belang is van de kinderen. Als ik haar dat probeer uit te leggen, eindigt het altijd met ruzies en roepen. Ze vindt dat ik niet kies voor haar, Cindy altijd laat voorgaan, terwijl dat echt niet het geval is. Ik merk nu dat de naam Cindy als een rode lap op een stier werkt, we volledig daarin vastlopen en dat kan niet, gezien het feit dat we nog lang onze kinderen samen zullen opvoeden. Ik vind mijn keuze voor Veronique nog altijd een goede. Ik vind haar een aantrekkelijke en lieve vrouw, als we samen zijn, genieten we daar allebei van, maar als dit op termijn een slaagkans wil hebben, zal ze toch het complexe van mijn situatie moeten aanvaarden en daar constructiever mee leren omgaan.

Hoe het verder ging

De relatie tussen Cedric en Veronique wordt vandaag volledig bepaald door de ex van Cedric. Tijdens ons eerste gesprek gaat het niet over hoe zij zich tot elkaar verhouden, wel tegenover Cindy. Voor Veronique is het overduidelijk dat Cindy de grote boosdoener is en als Cedric haar op voldoende afstand houdt, alles in orde komt. In onze gesprekken probeer ik naar hun relatie te gaan, hoe zij zich voelen tegenover elkaar. Daaruit komt naar voor dat Veronique het gevoel heeft dat Cedric niet voor haar kiest, terwijl hij dat in alle toonaarden tegenspreekt. We bekijken een aantal momenten waarop ze de afgelopen weken zijn vastgelopen, zoals het wasmachine-incident. Blijkt dat Cindy Cedric een berichtje stuurde, maar Cedric dat niet direct aan Veronique had gemeld en pas de dag erna zei dat hij even bij Cindy langsging. Hij begrijpt niet dat zij zo een heisa maakt over het tijdsmoment, zij snapt niet dat hij dat niet snapt. We hebben het over een klimaat van vertrouwen in een relatie en hoe ik voel dat dit bij hen zoek is. Ik praat met hen over hun relatie die ik zie als een cirkel en hoe belangrijk het is, als je tot elkaar een veilig gevoel wil ontwikkelen, dat die cirkel rond en vooral gesloten is. Ik leg ook uit dat die cirkel permanent kleine en grotere aanvallen te verwerken krijgt, maar vooral het gevoel dat er ‘andere", bedreigende verbondenheden zijn, openingen doen ontstaan die de basis zijn van paniekgevoelens. We praten over de openingen, in hoofdzake de Cindy-incidenten. Cedric zegt zijn gezin niet in de steek te willen laten, maar erkent ook dat dingen uit het verleden nog meespelen, dat de dynamiek van aantrekken en afstoten uit zijn huwelijk, er nog altijd is en Cindy hem daarin nog kan manipuleren. Maar ook: dat hij toch vooral zijn kinderen in gedachten heeft. Veronique legt uit dat die contacten met Cindy al haar vertrouwen weghalen. ‘Als ze bij ons komt staan op de voetbal, mij straal negeert, voel ik me helemaal verdwijnen en zie ik alleen nog jou, haar en jullie kinderen." Cedric ervaart dit anders: ‘Ik probeer gewoon vriendelijk te zijn, omdat ik uit ervaring weet dat het dan het snelst stopt. Als ik afwijzend reageert, trekt ze me nog veel harder naar zich toe." Cedric ziet in dat Cindy inderdaad zijn relatie met Veronique probeert te ondermijnen, niet omdat ze hem terug wil, maar omdat ze hem niet met een ander kan verdragen. We kijken hoe ze dit in de toekomst anders kunnen aanpakken. Veronique beseft dat Cindy er altijd zal zijn en ze zich zelf krachtiger zal moeten positioneren. Cedric beseft dat hij haar daarin openlijker zal moeten steunen en vooral dat hij volledig transparant moet zijn over de contacten met zijn ex. Hij beseft dat als de kinderen bij hem zijn, het goed is het contact tussen Cindy en de kinderen af te bakenen, omdat zij niet meer als koppel kinderen opvoeden, maar naast elkaar. Met die handvaten proberen ze verder te gaan met hun leven.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu