Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk24/11/2016

Katty (34) en Barend (45) kennen elkaar 1 jaar. Katty heeft het gevoel dat Barend onzeker is over hun toekomst samen. Ze wil klaarheid en vraagt Barend om mee te komen op gesprek.

Katty
Ik leerde Barend kennen op een receptie van zijn bedrijf. Ik had er een groot IT-project tot een goed einde gebracht en dat werd gevierd in aanwezigheid van de directie, waar hij deel vanuit maakt. Het klikte op een heel natuurlijke manier tussen ons, alsof het vanzelf ging. Ik was op dat moment al een hele tijd alleen, iets waarover ik me vaak zorgen maakte. Al mijn vriendinnen zijn intussen gesetteld, hebben ook meestal al kinderen, alleen ik blijf over. Twee jaar geleden ging het zelfs zo ver dat ik echt panikeerde bij de gedachte alleen te blijven, nooit een partner en een gezin te hebben. Dus toen ik Barend leerde kennen, was ik daar heel blij en dankbaar voor. Ik voelde me in lang niet zo gelukkig als het afgelopen jaar. Ja, studeren en een carrière uitbouwen gaven ook veel voldoening, maar eindelijk was er ook het gevoel van thuis te komen bij iemand. Bernard gaf aan ook echt voor een vaste relatie te willen gaan, nog kinderen te willen. We maakten heel makkelijk plannen, helemaal anders dan in vorige relaties waarin al die thema's altijd heel beladen waren. Aanvankelijk maakte ik me zorgen over het leeftijdsverschil tussen ons en ook over het feit dat hij in Nederland werkt en woont ik hier in België niet zo ver van mijn ouders woon en dat ook graag zo zou willen houden. Ze worden ouder en ik wil er voor hen zijn als het echt moeilijk gaar. Maar ook die zorgen ebden weg. Barend is immers heel vitaal en sportief, heeft een uitgesproken jonge mentaliteit, dus waarom zou ik me zorgen maken? En ook onze toekomstige woonplaats bleek geen probleem te zijn. Barend ziet het helemaal zitten om te verhuizen en ook voor zijn werk kan het perfect. Toch maak ik me de laatste tijd almaar meer zorgen over zijn echt engagement. Hij gaat wel in heel veel mee, alles is bespreekbaar, maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er niet veel. Zo had hij aangegeven te beginnen uitkijken naar een huis of appartement, maar hoor ik van die zoektocht niets. Een paar weken geleden ben ik dan zelf maar in actie geschoten, maar als ik in het weekend suggereer om samen op huizentocht te gaan, ziet hij dat totaal niet zitten. Dat gebeurde nu al twee keer, een keer ging hij mee. Ik vind het niet fijn de kar op dit vlak te moeten trekken. Ik wil niet de leider in de relatie zijn of het gevoel hebben dat al het initiatief van mijn kant moet komen. Ik twijfel daardoor almaar vaker aan zijn echt engagement. Hij is uiteindelijk al lang single, misschien krijgt hij nu toch nog koudwatervrees en durft hij het niet zeggen, maar probeert hij het op deze manier duidelijk te maken. Hoe ik ook het antwoord vrees, toch wil ik graag duidelijkheid. Ik wil weten waar ik sta, wat zijn engagement nu precies betekent.

Barend
Toen ik Katty leerde kennen was ik twee jaar single. Ik heb al een aantal latrelaties achter de rug, maar gaf er in het verleden misschien net wat te weinig prioriteit aan. Of misschien zat het toch niet echt goed. Als het gevoel er helemaal is, dan ga je er toch voor, zo zie ik dat. Ik vind dat een relatie ook echt een plus moet zijn in mijn leven. Ik kan alleen leven, heb ook een boeiend leven, een partner maakt dat compleet en anders hoeft het niet. Al voelde ik de afgelopen jaren wel wat druk, bij mezelf. De jaren vliegen voorbij en ergens verlang ik er nog naar om vader te worden. Ik heb ook zoveel om te delen, bouwde materieel veel op en wil dat later nalaten aan iemand die ik graag zie. Met Katty voelde het direct helemaal juist. Ik vind haar een aantrekkelijke vrouw. We staan op een heel gelijkende manier in het leven en willen ook graag dezelfde dingen. En het feit dat ze een stuk jonger is, beviel me ook meteen. Voor alle duidelijkheid, ik zoek geen jong blad, maar vrouwen van mijn leeftijd, daarmee kan ik niets meer opbouwen en daarbij heb ik toch vaak een ouder gevoel. Alles leek ineens op zijn plaats te vallen, waardoor er van mijn kant geen gevoelens van twijfel waren. Wat voorheen wel vaker het geval was. Heel fijn was het ook, dat alles zo openlijk bespreekbaar was en we allebei ook heel duidelijk naar elkaar durfden aangeven hoe we de toekomst zien, het liefst met kinderen. Ook het verhuizen, wat Katty eerst als een groot obstakel zag, stelt voor mij geen problemen. Het bedrijf waarvoor ik werk opereert ook vanuit België, dus daar wonen kan zeker. De eerste maanden leerde ik Katty kennen als een heel lieve en zorgzame vrouw. Ik vond al de aandacht die ik kreeg heel fijn, al was het naar mijn gevoel soms ook wat te zorgelijk, maar dat weet ik aan het feit dat ik al zo lang alleen ben en dus niet echt meer gewoon om met iemand rekening te houden of te ervaren wat zorgzaamheid is. Anderzijds vind ik de manier waarop ze daaraan de laatste tijd uiting geeft, best wel vermoeiend. Bij elke langere autotrip of vliegtuigreis wenst ze me een veilige aankomst, maar ook dat ik daar telkens op reageer. Doe ik dat niet, volgen er bezorgde berichtjes. Ook de zoektocht naar een woning vind ik de laatste tijd een stresserend iets. Vroeger deden we in het weekend leuke, ontspannende dingen, nu is er altijd wel ergens een pand dat ik misschien wel over het hoofd heb gezien en we toch absoluut eens moeten gaan bekijken. Ik voel me daarin enorm onder druk gezet, krijg het gevoel dat ze me wil veranderen en laat dat nu iets zijn waaraan ik echt een bloedhekel heb. Ik hoop dat de gesprekken hier ook zeker niet die richting uitgaan, maar ik wil het zeker wel een kans geven.

Hoe het verder ging
Kat en Barend lijken bij aanvang op dezelfde golflengte te zitten: ze willen zich settelen en delen veel waarden en ambities. Toch leven er ook onuitgesproken frustraties. Zo merk ik in mijn voorbereidend gesprek met elk van hen dat Katty er van overtuigd is dat Barend schrik heeft om zich te binden, omdat hij niet erg voortvarend is in zijn zoektocht naar een woning. Barend is er zeker van dat Katty twijfelt of hij wel de ware is voor haar, wat hij afleidt uit haar constante vraag naar bevestiging en haar dwingende houding rond de toekomstige woning. Beiden hebben, los van elkaar, voor zichzelf een verhaal gemaakt van hoe de ander denkt en voelt. Dat verhaal lijkt weinig grond te hebben in de realiteit, maar installeert zich wel almaar sterker, omdat ze zich niet uitspreken, uit angst voor het verlies van de relatie. Ik bespreek met hen de twijfels die ze bij mij alleen ventileerden. Als Barend hoort dat Katty vragen heeft bij zijn engagement, raakt hem dat. ‘Ik begrijp helemaal niet waar je dit vandaan haalt! Ik spreek me toch duidelijk uit over hoe ik onze toekomst zie?' En hij voegt er aan toe: ‘Weet wat ik veel erger vind? Het gevoel dat ik de laatste tijd krijg dat je me niet voor vol aanziet, dat je me niet capabel vindt om bepaalde beslissingen te nemen en dat jij het bijgevolg overneemt.' Deze uithaal bevreemdt Kat al even sterk. ‘Ik twijfel er helemaal niet aan dat jij intelligent bent of dingen kan beslissen, integendeel! Waar haal je dit toch?'. We kijken samen waar die meningen vandaan komen. Kat vertelt hoe moeilijk ze het heeft met onduidelijke situaties. ‘Je zegt wel dat je voor ons wil gaan, maar ik merk daar geen aanzet rond en dat jaagt me dan schrik aan, waardoor ik zelf op zoek ging naar huizen. Toen je daar lauw op reageerde, interpreteerde ik dat als twijfels van je kant. Dat lijkt me logisch, toch?' Barend ventileert eveneens zijn frustratie over die zoektocht. ‘Wij zijn dan eindelijk in het weekend samen, dan moet er ineens van alles, terwijl we voorheen leuke dingen deden. Ik had duidelijk gezegd dat ik dit voor mijn rekening zou nemen.' Beiden lichten verder toe wat dit hele verhaal met hen deed. Kat zegt snel ongerust te zijn en dan te beginnen piekeren, verklaringen te zoeken. Ze beseft nu dat haar verklaring vooral veel met haar onzekerheid te maken had en niet met Barend. Barend bevestigt dat het belangrijk is dat zijn partner vertrouwen in hem heeft omdat hij zich anders incompetent voelt en dus ook niet gewild, waardoor hij automatisch gaat twijfelen. Beiden zien in dat openlijk praten over wat ze voelen en ervaren, ook de moeilijkere dingen, belangrijk is en niet het einde van hun relatie zal betekenen. Ze willen het zo verder proberen.→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu