Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk19/11/2014

Sara
Ik leerde Vincent kennen op een netwerkevent van de bank waarvoor ik werk. Hij is de klant van een van mijn collega's en nog diezelfde avond bleek dat wij naast een passie voor voetbal ook heel wat andere dingen deelden. Het klikte fantastisch. Op dat moment was Vincent nog getrouwd. En al liep zijn huwelijk heel slecht, toch voelde ik me bijzonder schuldig. Wat deed ik die vrouw en kinderen aan? Ik zou het toen begrepen hebben mocht hij gekozen hebben voor zijn gezin, overwoog zelfs om zijn minnares te worden, zo graag zie ik hem. Vincent vond dat geen optie. Hij biechtte onze relatie op en trok direct bij mij in. Dat hij zo impulsief thuis vertrokken is, daarvoor heeft hij een zware rekening betaald. Zijn ex aanvaardt tot op vandaag niet dat wij samen zijn en probeert onze relatie te saboteren. Over alles doet ze moeilijk: de verdeling, de verkoop van het huis, maar vooral de kinderen. Zo wil Vincent graag co-ouderschap, maar schermt zij ermee dat hij er voorheen nooit was, de kinderen bij haar willen zijn. Het houdt Vincent enorm bezig, dat weet ik, al spreekt hij er weinig over. Het drukt uiteraard op de relatie en ook het contact met de kinderen verloopt daardoor soms gespannen. Vincent doet zijn uiterste best, maar op 1 weekend op 2 bouw je natuurlijk niet veel op. Ondertussen wil ik graag verder met ons leven. Al van bij de start van onze relatie gaf Vincent aan dat een kind voor hem nog mogelijk is. Nu lijkt dat allemaal veel minder zeker. Ik weet dat het te maken heeft met tal van dingen die hij nog niet uitgeklaard heeft met zijn ex en ik daarin geduld moet hebben, maar het feit dat hij een kind samen in vraag stelt, maakt mij onzeker en ongelukkig. Wil ik verder met een man die geen kinderwens meer heeft? Onlangs hadden we hierover een ernstig conflict. Voor mijn verjaardag kreeg ik van hem een kitten, een prachtige raskat. En ja, ik hou van poezen en ben ermee opgegroeid en deze poes is dan ook meer dan welkom, maar neen, dat zorgt er niet voor dat mijn verlangen naar een kind even gestild wordt. Hij beweerde bij hoog en laag dat dit helemaal niet de insteek was van zijn geschenk, maar gaf uiteindelijk wel toe niet goed om te kunnen met de volgens hem subtiele druk die uitgaat van mij. Hij zegt tijd nodig te hebben, wil ook harmonie in zijn contact met de kinderen alvorens aan een nieuw verhaal te beginnen. Ik begrijp dat hij nu nog in een overgangsfase zit, dit deel is van de keuzes die we samen gemaakt hebben, maar openheid en een toekomstperspectief vind ik wel belangrijk en ook het eerlijkste.

Vincent
Toen ik Sara leerde kennen ging mijn huwelijk al een paar jaar door woelig water. We hadden op korte tijd drie kinderen gekregen, mijn vrouw voelde zich niet goed in haar vel, was ontslagen op het werk, verweet me van alles, waardoor ik almaar meer ging werken. Naar huis gaan was gewoon niet aangenaam meer. De spanning was er vaak te snijden en op de een of andere manier had ik ook het gevoel dat wij niets meer deelden, niets meer aan elkaar te vertellen hadden. Het ging alleen nog over de praktische kant van ons leven. Wat een verschil met Sara. Zij daagt me uit, we maken plezier, weten vaak zonder woorden wat de ander denkt of voelt. Alles voelde aan alsof het vanzelf ging. Ook de seksuele aantrekking tussen ons was van bij aanvang sterk. Al probeerde ik aanvankelijk tegen dit verhaal te vechten, toch koos ik voor Sara en een nieuw leven samen. Dat dit altijd met een dubbel gevoel zal zijn, kan ik haar moeilijk uitleggen. Uiteraard kies ik ten volle voor haar, meer denk ik dan iemand die voor het eerst, volledig vrij in een relatie stapt, maar toch zal er ook altijd het schuldgevoel zijn. Wat doe ik mijn kinderen aan, ze zijn nog zo jong, hoe zal hen dit op termijn tekenen. Ik maakte het zelf mee als kind en weet tot op de dag van vandaag hoe moeilijk dit is. Mijn vader emigreerde van de ene dag op de andere, zonder zelfs afscheid te nemen. Ik weet nu dat de omstandigheden hem zo goed als dwongen om dit te doen. Hij ontliep op die manier een rechtszaak in het kader van een frauduleus faillissement, maar het gevoel in de steek gelaten te worden, dat zal me nooit loslaten. Ik zou het zo graag beter aanpakken voor mijn kinderen, maar ben al bij al niet zo goed bezig. Bovendien maakt Lea, mijn ex, het mij bijzonder moeilijk. Ze verwijt me dat ik er nooit was voor de kinderen en nu dus onmogelijk de helft van de tijd de kinderen kan opeisen. Ze heeft het ook heel moeilijk met Sara. Hoe kan zo een onervaren, gewetenloze vrouw nu gaan zorgen voor onze kinderen?, zegt ze dan en ik voel me op zo een momenten weerloos. Ik weet dat ze mij manipuleert, mijn schuldgevoel aanwakkert en dieper installeert, maar vindt tegelijkertijd dat ze ook wel gelijk heeft, ik het er als vader niet goed vanaf breng. Sara haar kinderwens vind ik op dit moment dan ook heel moeilijk. Ja, ik sta mogelijks nog open voor het uitbouwen van een gezin, maar kan dat nu niet opbrengen en daar ook geen zekerheden rond bieden, die zij dan weer wel wil. Op zijn minst wil ik eerst dat de regeling rond mijn scheiding duidelijk is en alle partijen harmonie hebben gevonden, maar zij zegt dat dit nooit het geval zal zijn, dat mijn vrouw altijd spelbreker zal blijven.

Hoe het verder ging
Als Sara en Vincent zich bij mij aanmelden, hebben ze net de poezencrisis achter de rug en dat heeft zijn sporen nagelaten. Aan de kant van Sara is er ontgoocheling en verdriet, aan de kant van Vincent een nog groter schuldgevoel, het idee dat hij het nooit goed zal doen. In de eerste sessies hebben we het over de consequenties van een relatie starten op het fundament van een andere. Hoe het langer duurt om als paar een identiteit te ontwikkelen los van die eerste relatie, niet alleen in tegenstelling ermee. Hoe moeilijk het is om een rouwproces door te maken en tegelijkertijd zoiets fantastisch als verliefdheid te beleven. Daaruit blijkt dat beiden, om elkaar te sparen, die gevoelens niet deelden. Ze zien in dat ze zich vooral aanpasten op dat vlak en dat dit op termijn de intimiteit ondermijnt. Vincent kampt daarmee het meest. Hij rouwt om het verlies van zijn gezin en is niet in staat zichzelf te vergeven. Hij beseft dat hij uit faalangst weg geƫvolueerd is van zijn vrouw en daardoor openstond voor de relatie met Sara. Die faalangst gaat terug op zijn eigen negatieve ervaringen met zijn vader. Daardoor heeft hij zoveel schrik om het zelf niet goed te doen, dat hij liever dan te mislukken, zich onttrok aan zijn gezin. Sara beseft dat het voor hen als koppel belangrijk is dit eerst rond te krijgen alvorens zelf aan een kind te beginnen. Om die reden komt Vincent een tijdje alleen op gesprek. In de daaropvolgende maanden werkt hij met zijn ex een regeling uit. Met de steun van Sara gaat hij voor een gedeelde verblijfsregeling, die hij ook toegewezen krijgt. Ze zoeken samen een groter huis en proberen de kinderen een welkomstgevoel te geven. Dat gaat bij aanvang moeilijk. De kinderen zijn opstandig, verwijten hun vader vaandelvlucht, wat er bij Vincent diep inhakt. In de sessies bepalen we een goede manier om met hun afwerende houding om te gaan. Zo leert Vincent te weerstaan aan de reflex om zich terug te trekken of het schuldgevoel via materiƫle verwenning te compenseren. Hij erkent de pijn die hij zijn kinderen heeft aangedaan, reageert begripvol en steunend, erkent de impact van zijn beslissing op hun leven. Dat werpt na verloop van tijd vruchten af. De kinderen komen liever en doordat zijn ex iemand anders leert kennen, gaat ook daar de wind wat liggen. Een sleutelmoment is een weekend weg met Sara en de kinderen. Aan de ontbijttafel zegt de oudste dat ze het fijn vindt bij hen en of er nog een broertje of zusje zal komen. Het voelt voor Vincent aan als een moment van vergeving waardoor hij ook in staat is zichzelf te vergeven. Zijn zelfvertrouwen als vader groeit vanaf dan, waardoor hij zich kan openstellen voor het idee om opnieuw papa te worden. Exact een jaar na hun eerste aanmelding zendt Sara mij een berichtje dat ze zwanger is.→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu