Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk05/03/2014

Mireille(46) en Patrick(44) zijn 20 jaar gehuwd en hebben twee opgroeiende kinderen. Beiden hebben een drukke carrière en leven al een aantal jaren naast elkaar. Patrick heeft recent ontdekt dat Mireille een relatie heeft gehad met een collega. Ze weten niet goed hoe het verder moet.

Mireille
Ik leerde Patrick kennen toen ik net afgestudeerd was en mijn eerste baan in het onderwijs had. Ik ging in die tijd regelmatig uit in een plaatselijke dancing en daar kwam hij op een keer ook. Wij amuseerden ons geweldig en zijn toen direct in bed beland. Sindsdien verloren we elkaar niet meer uit het oog, al was het geen stabiele relatie. We kenden onze ups-en-downs. Tijdens zo een up vroeg Patrick mij om te trouwen en ik stemde daarmee in, misschien niet zo een goede beslissing. Ook in ons huwelijk ging het fel op en neer, en ik denk dat dit veel met mij te maken had. Ik word snel onrustig als dingen te voorspelbaar worden, heb actie en afwisseling nodig. Ik zocht dat aanvankelijk sterk in mijn werk, stapte in het bedrijfsleven, maakte daar carrière en richtte mijn eigen bedrijf op. Patrick volgde moeizaam, want ook al doet hij het professioneel verre van slecht, mijn tempo lag en ligt voor hem gewoon te hoog. Na de geboorte van de kinderen vond ik dat hij zich erg nestelde in het huisje-tuintje-boompje verhaal. Dat kwam mij uiteraard niet slecht uit, want hij nam veel taken in het gezin voor zijn rekening, maar het zorgde er tegelijkertijd ook voor dat ik hem, ons leven saai begon te vinden. Ons seksleven stelde toen al niet bijzonder veel meer voor. Hij zocht wel toenadering, maar het irriteerde me vaker dan dat het mij aantrok. Ik leerde een paar jaar geleden een nieuwe collega kennen en we startten een erg passionele relatie. Patrick heeft er toen nooit iets van geweten, maar toen zijn vrouw het ontdekte, werd de relatie verbroken. Ook wij gingen toen door een diep dal, maakten veel ruzie, mijn irritaties namen toe en ik besliste om een tijdje apart te gaan slapen. Intussen is dat bestendigd en we leven zo al enkele jaren. We maken geen ruzie meer, misschien omdat we elkaar niet zo vaak zien. Een paar maanden geleden veranderde dat, toen Patrick ontdekte dat ik inderdaad die relatie gehad heb. Hij was daar emotioneel niet echt door aangeslagen, vond ik, maar stelt sindsdien wel al onze praktische afspraken in vraag. Hij wil een eerlijkere verdeling van de gezinstaken, vindt ook dat er voor de kinderen meer duidelijkheid moet zijn over de ware aard van onze relatie. Ik begrijp het niet goed, na al die jaren. Ik dacht dat we een goede modus vivendi hadden gevonden, voor alle partijen en nu begint hij daaraan te morrelen. Hij spreekt over scheiden, terwijl we allebei altijd van mening zijn geweest dat we dat onze kinderen niet wilden aandoen en we gezien onze carrières er ook alle belang bij hadden en hebben om samen te blijven en zo de zorg te delen, dat op die manier de kinderen hun gewone leven hebben.
Ik hoop dat we via deze weg opnieuw tot goede afspraken kunnen komen.
 
Patrick
Mireille en ik, dat was liefde op het eerste gezicht, erg seksueel passioneel. We waren blind voor de verschillen en ontdekten pas later dat we niet echt bij elkaar passen. Onze verlangens in een relatie sporen niet waardoor we mettertijd naast elkaar leefden. Mireille was en is bepalend. Ik vond dat lang bijzonder aantrekkelijk, want hou van pittige vrouwen. Nu zie ik het eerder als een onvermogen van haar kant om met mij rekening te houden, een gebrek aan inlevingsvermogen. De beginjaren van ons huwelijk verliepen turbulent. We kenden fantastische momenten waarbij we als koppel een waren, maar vaker nog was Mireille onbenaderbaar, deed ze 'bitcherig'. Ik hoopte dat kinderen rust zouden brengen, maar het tegendeel was waar. Mireille begon aan een carrière in de privésector. Toen ze haar eigen bedrijf oprichtte was het hek helemaal van de dam. Ze verbleef langere periodes in het buitenland, liet de zorg voor huis en kinderen volledig aan mij over. Ik heb dat nooit erg gevonden. Er zijn uiteindelijk zoveel situaties waarin het omgekeerde gebeurt. Ik heb daardoor ook een bijzonder goede band met mijn dochters, een geschenk voor het leven. Waarmee ik het wel moeilijk had was haar totaal gebrek aan respect voor wat ik deed. Ze verweet me mijn 'kabbelende' carrière, ging daarover altijd in competitie, wat ik niet begreep. Ik aanvaardde haar ambities, ze kreeg daar professioneel bijzonder veel bevestiging rond, wat kon ze meer verlangen? Toch maakten we minder ruzie, omdat ik het vermeed en ook omdat ik vaker voor het werk naar het buitenland moest. We wisselden als het ware en zagen elkaar daardoor soms langere periodes bijna niet. Ik zocht toen zeker nog toenadering, maar zij reageerde geïrriteerd. Uiteindelijk nam ik vrede met de toestand. We sliepen toen al apart en spraken af dat we elk onze gang konden gaan, maar wel samen bleven voor de kinderen. Dit liep een aantal jaren goed, we werkten hard en onze kinderen konden hun leven verder zetten. Ik denk niet dat ze er trouwens ooit iets van gemerkt hebben. Ik had ook geen andere relaties en dacht van Mireille hetzelfde. Een paar maanden geleden, toen ik een oude gsm van Mireille wou wegdoen, kwam ik uit op een aantal seksueel getinte berichten van haar collega. Toen ik Mireille ermee confronteerde gaf ze direct toe dat ze met hem een relatie had gehad, maar het voorbij was. Ik was niet gekwetst, daarvoor leven we al te lang apart, denk ik, maar begon wel na te denken over ons huwelijk, de betekenis van ons leven. Mireille wou er niet over praten, dacht dat ik jaloers was, maar dat ben ik niet. Ik denk dat het op is en scheiden misschien nu wel de betere keuze is. Zij ziet het niet zitten, maar volgens mij meer om praktische dan emotionele redenen en dat is voor mij althans geen basis meer.
 
Hoe het verder ging
Als Patrick en Mireille langskomen is hun vraag er geen om de kwaliteit van hun relatie te verbeteren. Het lijkt alsof beiden jaren geleden afscheid namen van hun liefdesrelatie en nu als 'broer en zus' een huis delen vanuit het idee dat dit het beste is voor de kinderen. Dat alles opnieuw in een stroomversnelling komt nu Patrick het overspel van Mireille ontdekte, lijkt mij niet zonder betekenis. Leven er bij hen nog diepere gevoelens van verbondenheid, als partner? Vanuit hun verhaal lijkt Mireille de minst betrokkene. Ze vertelt uitgebreid over haar buitenlandse reizen en professionele successen, niets over haar gezin en Patrick aanhoort zonder meer. Omdat ik voel dat er een spanningsveld zit tussen wat ze vertellen en tonen en het mij, maar naar ik inschat, ook hen niet duidelijk is hoe ze zich werkelijk tot elkaar verhouden, exploreren we hun vroegere en huidige gevoelens. Patrick heeft het over zijn initiële verliefdheid, al de keren dat hij zich diep gekwetst voelde als zij hem afwees en hoe hij zich leerde afschermen. Hij haar boeiend en inspirerend vindt, blij is met hun kinderen en haar veel sterker inschat dan zichzelf. Zij reageert daarop emotioneel, dat ze helemaal niet zo sterk is als hij denkt, maar hij dat stoere gedrag bij haar wakker maakt. Ik suggereer of zijn aanpassingsvermogen en geduld er voor iets tussen zitten, waarop zij inpikt. Dat het juist die houding is die haar onrustig maakte. 'Alsof het hem allemaal niet echt raakt. Hij was nooit uit zijn evenwicht, ook als ik me lelijk gedroeg, bleef hij liefdevol, ondragelijk vond ik dat.' Het waarom verklaart ze vanuit haar relatie met haar vader. 'Wat ik ook deed, het was nooit genoeg en dus rebelleerde ik tegen alles.' Het opzoeken van afwijzing als iemand te dichtbij komt, herkent Mireille heel sterk. Haar overspelige relatie ziet ze in dat licht. 'Patrick werkte me toen op de zenuwen, niet omdat hij foute dingen deed, wel omdat zijn rustige nabijheid mij onrustig maakte. Mijn relatie met Wim deed die onrust liggen.' Patrick op zijn beurt is onder de indruk van de kwetsbare kant die hij van Mireille te zien krijgt. Toch wil hij niet terug naar vroeger. 'Ik kan dat niet meer opbrengen, respecteer haar, maar me kwetsbaar opstellen wil en kan ik niet meer.' Hij zegt hun relatie nu veel beter te begrijpen, maar toch te opteren voor een scheiding. 'Ik vrees dat het bij ons een verhaal is van niet met en niet zonder, dat Mireille graag bij mij wil blijven, maar me ook niet iets wil en kan bieden. Ik wil opnieuw een echte relatie alle kansen geven.' Mireille heeft het daarmee moeilijk, maar aanvaardt de situatie. Ze komt verder alleen op gesprek en wil werken rond het thema afwijzing. 'Nu Patrick niet meer wil, vind ik hem opnieuw aantrekkelijker, toen hij beschikbaar was, bedroog ik hem. Ik wil niet opnieuw in dat soort van dynamiek terecht komen.'
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu