Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk08/05/2014

Free
Ik leerde Michel kennen op de avondschool fotografie, waar ik een opleiding volgde. Hij is een bekend fotograaf en gaf gastcolleges. Wat bewonderde ik hem voor zijn talent en gedrevenheid. Na de les gingen we in groep ook al eens iets eten en zo raakten we aan de praat. Hij was toen aan het scheiden en zag daar enorm van af. Ik ging eveneens door een moeilijke periode. Hij luisterde, we steunden elkaar en werden zo verliefd. Na een paar weken nodigde hij me al uit om bij hem in te trekken. Ik had het financieel niet makkelijk en dat kwam me dus goed uit. Ik zag het niet als iets definitiefs en hij stelde het ook zo niet voor, maar ondertussen wonen we toch al vijf jaar samen. Michel introduceerde mij in een boeiende wereld, leerde me dingen kennen waar ik geen benul van had. Hij stimuleerde me ook om mijn dromen waar te maken: theaterwetenschappen studeren en hielp dat mee bekostigen. Ik werk nu als freelancer voor een uitgeverij, iets wat ik ook gedeeltelijk aan hem te danken heb, en voel me daar echt goed. Ik heb nu een behoorlijk inkomen. In onze relatie lopen de dingen niet van een leien dakje. Ik ben altijd een twijfelaar geweest en op de een of andere manier voedt hij dat de laatste tijd. Ik weet niet goed wat ik aan hem heb. Hij maakt almaar vaker opmerkingen over het leeftijdsverschil tussen ons. Hij zegt dat ik hem geen zekerheid kan bieden, neemt al enige tijd afstand van mij en ook seksueel veranderde zijn houding. Hij kijkt vooral graag toe hoe ik masturbeer, wat me triestig maakt. Seksueel heb ik een hele weg afgelegd. Ik vond mezelf vroeger onaantrekkelijk, te mager en vond het niet fijn als iemand me aankeek of aanraakte. Hij heeft dat volledig veranderd en ik kan nu ook echt genieten van seks, meer nog, ik vrij graag en het mag voor mij dagelijks. Daardoor heeft hij nu het gevoel te moeten presteren, terwijl ik dat helemaal zo niet zie. Hij zegt ook kwetsende dingen. Dat ik het leven,de mannen niet ken en dus ook geen echte keuze kan maken voor hem. Toen ik onlangs voor het werk naar Italiƫ ging, wenste hij me een flirt toe. Gek genoeg had ik effectief een one night stand met een hotelgast. Het maakte mij vooral duidelijk dat ik zo een leven niet wens, voor een vaste relatie wil kiezen. Ik biechtte hem het hele verhaal direct op, omdat ik dacht dat hij dit niet erg zou vinden, maar niets is minder waar. Hij praat er de hele tijd over. Omdat hij zo jaloers is, vrijen we opnieuw vaker en ook al eens onvoorzichtig, waardoor ik nu zwanger ben. Ik heb altijd al geworsteld met mijn kinderwens. Ik weet dat ik waarschijnlijk geen tweede kans meer krijg, maar kan toch geen beslissing nemen. Michel geeft aan dat hij zich niet wil bemoeien en sowieso achter mijn keuze zal staan. Ik panikeer daar volledig door: wil ik dit, kan ik dit aan...?

Michel
Men zegt wel eens dat leraarschap erotiseert en dat is waarschijnlijk ook hoe de relatie tussen Free en mij tot stand is gekomen. Ik gaf les, zij volgde die, maar er was meer. Ik vond haar een intrigerende vrouw. Preuts en wat braaf, maar met een enorm potentieel op veel vlakken. We konden heel lang praten over fotografie, kunst en bezochten al eens een tentoonstelling. Ze werd de zon in mijn leven. Ik zat op dat moment in een moeilijke echtscheiding die mijn ex had ingezet. En ook al was ons huwelijk 'open', toch kon ik haar keuze voor een nieuwe partner niet verkroppen. Ik voelde me afgeschreven, ook al omdat mijn dochters eerder partij trokken voor haar. Free was dan ook een welkome boost voor mijn ego. Ze was een jonge, aantrekkelijke vrouw, slank en strak. Ze keek geweldig naar me op, we konden veel delen, een droom. Ik zocht dat grote leeftijdsverschil niet, maar hoe langer hoe meer besef ik dat ik oudere vrouwen moeilijk aantrekkelijk kan vinden. Ik ga geregeld naar feestjes, zie er mannen van mijn leeftijd die nog gehuwd zijn en kan me echt niet voorstellen dat ik met hun vrouwen een relatie zou hebben. Free gaf me het gevoel te leven. Ik stimuleerde haar om nieuwe dingen te doen, van kapsel en kledingstijl te veranderen, de vrouw te worden die ik in haar zag maar die zij vanuit faalangst in nietszeggende kleding verborg. Ook seksueel legden we een hele weg af. Free was zo goed als een maagd, maar door mij leerde ze genieten van seks, van haar lichaam en is ze zelfs de andere richting uit geƫvolueerd. Ze wil dagelijks of zelfs meerdere keer per dag vrijen, wat ik nu als een druk ervaar. Ik neem nu al een tijdje pillen daarvoor, om toch goed te kunnen blijven presteren, maar maak me tegelijkertijd ook echt veel zorgen. Zal ik haar blijvend kunnen bevredigen? Haar libido kan nog jaren op dit niveau staan, terwijl het bij mij toch achteruit zal gaan en zal ze dan nog bij mij willen blijven? Ik heb mentaal die oefening al gemaakt. Ik zie haar graag, ben graag bij haar, maar kan ik dit maken? Moet ik haar niet vrij laten om een ander leven te leiden, met iemand van haar leeftijd? Sta ik haar ontplooiingsmogelijkheden niet in de weg? Ik heb ook al enige tijd het gevoel dat zij niet echt voor mij kan kiezen, omdat ze geen andere ervaringen heeft. Je kan toch maar voor iemand kiezen als je weet wat er allemaal mogelijk is? Deze zwangerschap maakt het natuurlijk allemaal nog acuter. Ik heb zelf al kinderen en sta er ook zeker voor open dat er een kind komt, maar ik kan dat niet bepalen. Die keuze moet van haar komen. Zij is op alle vlak in het leven erg twijfelend, maar op dit vlak moet zij toch onafhankelijk van mij in staat zijn een beslissing te nemen? Ik vraag me ook af, als er zoveel twijfels zijn, of het dan wel goed is deze keuze te maken. Het mag geen kind van de rekening worden toch.

Hoe het verder ging
Het is Michel die als eerste belt en een afspraak maakt, al geeft hij direct aan er niet in te geloven. 'Mensen moeten zelf hun problemen oplossen.' Op de eerste afspraak profileert hij zich sterk. Dat hij er veel jonger uitziet, ze vader en dochter kunnen zijn, maar niemand dat zegt. Zij lacht wat ongemakkelijk. Van die stoerheid schiet al snel niet veel over. Er is veel schroom, waardoor ik eerst een apart gesprek plan. Daarin geeft hij aan met 1 vraag te worstelen: moet ik deze relatie verder zetten? Diepen we dit uit dan komen we bij: zit ik haar ontwikkeling niet in de weg? Zal ik haar op termijn nog seksueel kunnen bevredigen? Om nog dieper te belanden bij zijn angst om in de steek gelaten te worden. 'Als we er nu een punt achter zetten, dan heb ik nog een kans om iemand anders te ontmoeten. Binnen tien jaar zal ik nog kwetsbaarder zijn.' Met Free heb ik het over haar onzekerheid om een goede moeder te zijn. Die wordt gevoed door Michel, door de afstand die er is en die ze niet kan duiden. De gesprekken samen gaan in eerste instantie over hun angsten en hoe die hun gedrag bepalen. We bekijken iets betekenisvol voor hen beiden van de laatste maanden. Het worden de veranderingen in hun seksleven. Zij geeft aan graag te vrijen als een manier om dichtbij te zijn. Ze begrijpt niet dat hij aanvankelijk zo gedreven was, maar zich nu terugtrekt. 'Hij plaatst mij op een afstand door zijn suggesties om met andere mannen te vrijen, door alleen nog te willen observeren als ik masturbeer.' Hij geeft toe schrik te hebben voor wat er op termijn kan gebeuren en liever dan gekwetst te worden, nu zelf al af te wijzen. Ze zien daardoor de dynamiek in hun relatie: dat hij 'intiem', kwetsbaar kan zijn als er geen gelijkwaardigheid is. Komt die gelijkwaardigheid er toch, dan voelt hij zich onzeker en trekt hij zich terug. Hij beseft dat het ook een verklaring is voor zijn geworstel met het leeftijdsverschil. Daardoor komen we automatisch uit bij de zwangerschap. Michel zegt opnieuw dat Free dit mag bepalen. Ik vraag haar wat dit met haar doet. 'Het lijkt alsof ik de beslissing mag nemen, maar zo voelt het helemaal niet. Hoe kan ik nu kiezen voor ons kind als hij er niet wil voor kiezen en ook niet voor mij kiest?' Hij schrikt daar van en zegt dat hij dat juist heel graag wil, maar angst heeft dat ze alsnog bij hem weg zal gaan en hij dan verloren zal zijn. We bekijken in hun relatie een aantal voorvallen waar er sprake was van angst en verwijdering en bespreken wat hen wel een veilig gevoel zou kunnen bezorgen. Bij Michel is dat vaker horen en ervaren dat ze naar hem opkijkt, dat ze hem graag ziet, bij Free gaat het over gesteund worden, over volwaardig samenwonen. Ze besluiten het kind te houden, maar blijven de daaropvolgende maanden komen om hun veiligheids- en zekerheidsgevoel tegenover elkaar verder uit te bouwen.
→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu