Menu
example

S.O.S. Relatie onder druk07/06/2009

Katty 
Ik leerde Werner kennen op een feestje voor alleenstaanden. Ik weet dat ik er niet slecht uitzie, maar meestal trek ik daardoor de aandacht van macho's en types die alleen op seks uit zijn. Werner was anders, zorgzaam en betrokken, met de juiste intenties. We spraken verder af en mijn gevoelens voor Werner werden almaar sterker. We wonen niet ver van elkaar, elk in een eigen huis, en dat wilden we aanvankelijk zo houden. Ik heb een zeer moeilijke echtscheiding achter de rug. Mijn ex probeerde me op alle mogelijke manieren te boycotten, en daarvan is mijn zoon Tim vaak het slachtoffer geweest. Hij zit nu opnieuw goed in zijn vel en ik wil hem nog niet belasten met een nieuwe samenleefrelatie. Samenwonen is voor mij op termijn een optie, niet nu. Werner wil dat duidelijk sneller en dat geeft me de laatste tijd een erg benauwend gevoel. Door mijn job in de mediawereld, werk ik vaak op onregelmatige uren.De laatste tijd zat ik voor opnames ook al eens in het buitenland. Ik hou dan ook graag contact met het thuisfront, maar Werner begrijpt niet dat ik niet altijd op voorhand weet wanneer ik zal kunnen bellen. Als ik het dan beloofd heb tegen een bepaald uur en ik heb niet gebeld, zoekt hij daar achteraf van alles achter. Hij is al een paar keer mee geweest naar een productiefeestje en de losse manier waarop wij als collega's met elkaar omgaan ligt hem duidelijk niet. Ik vind dat niet alleen vermoeiend, maar ook kwetsend, want het geeft mij het gevoel dat hij me niet vertrouwt. Ik heb ook geen zin om hierover constant te zitten ruzie maken of me de hele tijd te moeten verdedigen. Maar weiger ik een gesprek, dan is Werner helemaal niet te genieten en begint hij pas goed. De druppel die de emmer deed overlopen, kwam er tijdens een lang weekend dat we geboekt hadden. Ik dacht dat het een goede manier zou zijn om opnieuw dichter bij elkaar te komen. Ik voelde me dat weekend niet tiptop, was daardoor misschien ook minder spraakzaam, wat Werner echt slecht opgepakt heeft. Hij zag het opnieuw als een afwijzing, begon ruzie te maken en ook de samenwoonkwestie kwam er weer bij. Ik was het zo beu dat ik hem gevraagd heb terug naar huis te gaan, nog voor het weekend om was en zo is het ook gebeurd. Daarna heb ik Werner 14 dagen niet gezien en toen voelde ik dat ik hem echt wel miste. We zijn terug beginnen afspreken, maar Werner vond het wel nodig om eerst eens bij een relatiedeskundige langs te gaan, om niet opnieuw in de fouten van voorheen te vervallen.
 
Werner
Toen ik Katty leerde kennen was ik twee jaar single. Ik ben daarvoor 12 jaar gelukkig getrouwd geweest, maar heb op een dag mijn vrouw betrapt met mijn beste vriend. Het bleek al jaren aan de gang te zijn. Ik heb veel tijd nodig gehad om dit verwerken, maar werd niet verbitterd, want zie in mijn omgeving, ook bij mijn ouders, duurzame en gelukkige relaties. Katty was de eerste vrouw die me opnieuw vlinders deed voelen. Ze ziet er fantastisch uit en heeft een soort van discrete klasse die me enorm aantrekt. Ik werd dolverliefd op haar, maar denk dat de liefde niet zo groot is van haar kant, al beweert ze van wel. Dat maakt me bijzonder onzeker. Ik ben nooit het bezitterige of jaloerse type geweest, maar vind toch dat verliefdheid en liefde duidelijk is vanuit de affectie die getoond wordt, de goede gesprekken. Katty zegt dat ze me graag ziet, maar haar lichaamstaal, haar weigering om diepgaand te praten, spreken dat naar mijn gevoel tegen. Ik ben ingenieur van opleiding en hou van transparantie en duidelijkheid. Ik hoef zeker niet te weten wat Katty allemaal doet, maar als we afspreken dat ze mij bijvoorbeeld 's avonds zal bellen, dan verwacht ik dat ook. Niets laten weten, zelfs geen smsje, dat komt mij als onverschillig over. Als we samen zijn, kan het ook heel goed lopen. Dan is ze hartelijk en open, aanhankelijk zelfs. Een paar uur later kan dat dan volledig omslaan en er zijn zelfs keren geweest dat ze me gewoon vroeg om naar huis te gaan. Ik weet dat ze een moeilijk verleden heeft en wil ook best veel geduld oefenen, maar ik wil ook toekomst zien, eraan werken. Gewoon laten betijen, lijkt me geen goed idee. Ik durf ook vaak geen uiting meer te geven aan wat ik werkelijk voel of denk. Als ik een opmerking maak over het wat losbandige gedrag van haar collega's of over haar nonchalante manier van omgaan met gemaakte afspraken, ben ik jaloers en controlerend. Ons weekend naar zee, was tekenend op dit vlak. Het startte allemaal fantastisch met een gastronomisch etentje op vrijdagavond, maar tijdens onze wandeling op zaterdagnamiddag ging het fout. Ze was zogezegd ziekjes aan het worden, terwijl daar voorheen niets van te merken viel. Ik kon dan ook plots niets goed meer doen, moest haar met rust laten en uiteindelijk heb ik haar diezelfde dag nog gewoon bij haar thuis afgezet. Ze zocht een paar weken later opnieuw contact en ik ben er op ingegaan, want mij gevoelens zijn nog sterk. Maar ik wil wel aan onze problemen werken.
 
Hoe het verder ging
Werner en Katty zijn allebei niet onbeschadigd uit hun huwelijk gekomen. Bij Katty speelt ook haar jeugd met een afwezige vader een rol in haar wantrouwen tegenover de ander, haar gebrek aan zelfvertrouwen. Alles bij hen draait rond het thema veiligheid en daaruit voortvloeiend het evenwicht tussen nabijheid en afstand in hun relatie. Katty heeft het bijzonder moeilijk met intimiteit. Dit uit zich tijdens de sessies waarin ze bijzonder op haar hoede is. Vanuit haar gemis aan geborgenheid, is ze op zoek naar de bevestiging en de liefde die iemand als Werner haar biedt, maar tegelijkertijd vindt ze het ook beangstigend. Komt Werner te dichtbij, dan zoekt ze opnieuw afstand. Is hij te lang te ver weg, dan trekt ze hem opnieuw aan. Werner is evenwichtiger, ook al omdat hij een gezonde hechting heeft met zijn ouders. Zijn vertrouwen kreeg wel een ernstige deuk door het overspel en daarom zoekt hij nu meer zekerheid dan goed is. Hoe meer hij echter om duidelijkheid vraagt, hoe meer Katty in haar schelp kruipt. Uit de gesprekken blijkt dat beiden een ander beeld hebben van intimiteit in een relatie. Bij Katty is het iets woordeloos en diffuus, iets dat spontaan tot stand komt. Een rustige strandwandeling, samen koken en daarbij harmonie ervaren. Bij Werner is het praten over wat je bezig houdt, over vroeger, elkaar in woorden bevestigen. Wat Katty als intimiteit beschouwt, is voor Werner niet duidelijk en bevredigend, wat Werner als intimiteit ervaart, ziet zij als iets vermoeiend, als een haard van conflicten, iets wat ze vanuit haar verleden angstvallig vermijdt. In onze gesprekken lukt het beiden voor het eerst om over deze verschillen in hun beleving en verlangens te praten. Ik laat hen elk voor zich opschrijven hoe ze zich voelen, tijdens de sessie wisselen ze de teksten uit en de ander parafraseert wat er in staat en geeft aan wat hij of zij eruit begrijpt. Volgens dezelfde methode probeer ik beiden te laten vertellen wat ze in de toekomst echt verlangen. Die punten worden dan besproken waarbij een voorstel een tegenvoorstel van de ander krijgt. Dat lukt aardig. Zo ziet Katty in dat afspraken nakomen voor Werner belangrijk is en ervaart Werner dat als Katty wat eigen ruimte wil, dit geen afwijzing inhoudt. Over het onderwerp samenwonen, komen we niet tot een vergelijk en dit laten ze voorlopig rusten. Drie maanden later belt Werner me voor een afspraak. Katty heeft een punt achter hun relatie gezet. Ze kan niet om met de druk en de verwachtingen, heeft het gevoel dat haar zoon lijdt onder de situatie, wil opnieuw vrij zijn. Werner vindt dit erg spijtig, maar gelooft er vast in dat een goede relatie voor hem nog is weggelegd.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu