Menu
example

Sieglinde voelt zich machteloos in haar relatie met Matteo22/04/2019

Matteo (34) en Sieglinde (36) zijn 7 jaar gehuwd en hebben twee kinderen van 4 en 2. Er zijn de laatste tijd heel vaak conflicten en Sieglinde heeft het gevoel dat wat ze ook doet, niets helpt.

Sieglinde
Ik leerde Matteo kennen op de trouwfeest van een vriendin. Hij was er kelner en flirtte de hele avond met mij. Hij zei dingen die niemand ooit tegen mij zei, waardoor ik me enorm gezien en bevestigd voelde. Ik ben vrij onzeker, onder andere over mijn gewicht, maar hij vond mijn vormen sexy. We spraken verder af, trouwden een jaar later zelf, alles leek perfect. Ik dacht het grote geluk gevonden te hebben, misschien naïef. De moeilijkheden zijn er gekomen met de kinderen. Matteo wou ze snel, maar zodra ik zwanger was, keek hij niet meer naar mij om. Dat wakkerde mijn onzekerheid enorm aan, ik voelde me dik en onaantrekkelijk, sprak dat uit en hij sprak het niet tegen. Ik heb dan de neiging dicht te klappen, me terug te trekken en dat verweet hij me dan, dat ik geen leuk gezelschap was. Hetzelfde gebeurde in de tweede zwangerschap. Ik ben me toen sterk beginnen terugplooien op de kinderen, ook omdat ik zo veel alleen was. Matteo was en is bijzonder weinig thuis. Hij werkt lange dagen, want blijft tot op vandaag twee jobs combineren, zijn werk als It"er en het weekendwerk in de horeca. Ik heb hem herhaaldelijk gevraagd om daarmee op te houden, maar hij zegt dat hij zo onze luxe kan betalen. Nu, ik zie daar weinig van. Het geld gaat naar de nieuwste gadgets en dure kleding voor hem. Hij gaat ook vaak stappen met vrienden, wat ik hem altijd gegund heb, mochten we ook al eens iets samen doen, als gezin, maar dat vindt hij een enorme opgave. Hij neemt trouwens geen enkele verantwoordelijkheid op dat vlak en zegt dat ik maar betaalde assistentie moet zoeken. De laatste tijd heeft hij ook almaar vaker kritiek op wat ik doe, hoe ik er uit zie. Hij sport intensief, let enorm op zijn voeding, waardoor ineens alles te vettig, ouderwets en ongezond is. Hij vindt dat ik ook moet afvallen, het allemaal wat strakker mag. Ik kook nu vaker uit de kookboeken van Naessens, al vinden de kinderen dat niet zo fijn, en ben beginnen fitnessen, maar afdoende is het duidelijk niet. Mijn smaak is niet ok, die van mijn ouders evenmin, en op een feestje onlangs vernederde hij me in het bijzijn van vrienden. Dat zodra vrouwen kinderen hebben, ze hun haar knippen en alleen nog platte, gemakkelijke schoenen dragen en hij keek in mijn richting en begon te lachen. Nu is mijn haar altijd kort geweest en hakken droeg ik nooit, omwille van een rugprobleem. Ik voelde me zo slecht. Ik heb recent voorgesteld om in therapie te gaan. Ik zie niet wat ik anders kan doen, word almaar ongelukkiger wordt, maar wil mijn gezin niet opgeven. De magie die er was tussen ons bij aanvang, waarom lukt het niet meer om daar naar terug te keren?

Matteo
Toen ik Sieglinde leerde kennen had ik geen vaste relatie, al zijn er altijd wel vriendinnen geweest. Ik ben heel sociaal, heb daar ook echt nood aan, om regelmatig onder de mensen te komen. Sieglinde is duidelijk anders, veel rustiger. Haar ideale zaterdagavond is samen onder een dekentje Netflixen , met een glaasje wijn en wat hapjes, knuffelen, terwijl ik dat eigenlijk niet graag doe. En als het al eens gebeurt, ben ik de hele tijd aan het denken, wat zouden de vrienden nu aan het doen zijn, wat ben ik aan het missen? Ik denk dat het ook de reden is waarom het in ons huwelijk de laatste tijd zo moeilijk loopt. Op de een of andere manier roept zij bij mij, vanuit haar gedrag en zijn, heel veel weerstand en irritatie op. Ik weet dat ze het allemaal goed bedoelt, maar ik heb nu al het gevoel dat ons leven voorbij is en het alleen nog gaat over kinderen, het huishouden, de familie. Zo verstikkend. De wereld, het leven is echt veel meer dan dat alleen. Het is ook niet omdat er kinderen zijn, dat je ineens zo braaf moet gaan leven of er geen plezier meer gemaakt mag worden. Toen ik Sieglinde leerde kennen, hadden we het over reizen, gekke dingen doen, alles uit het leven halen wat er in zit. Ik zag in haar iemand met zin voor avontuur, pit en levensvreugde, en nu heb ik de indruk dat dit allemaal weg is. Ik vind het ook erg dat ze zichzelf zo slecht verzorgt. Ik heb er nooit om gemaald dat ze niet slank is, volslank kan ook mooi zijn, maar zoals ze er nu bijloopt, neen, dat vind ik echt een afknapper. Als dertiger is het toch wat vroeg om je te laten gaan. Ik merk dat wel vaker bij vrouwen zodra er kinderen zijn. Niets moet meer, alles is goed zoals het is en vooral het gemak primeert. Vreselijk. Ik heb me op al die vlakken lang ingehouden, er niets over gezegd, maar nu lukt me dat niet meer. Telkens als ik haar zie op die afschuwelijke huisslippers of in die eeuwige jeans met fleece, krijg ik het. Zij verwijt mij mijn afwezigheid, vindt dat ik er vaker moet zijn voor haar en de kinderen, maar misschien moet ze zich eens afvragen waarom ik dat allemaal uit de weg ga. De laatste tijd merk ik wel dat ze meer moeite doet. Ze gaat fitnessen, kookt al eens anders, kocht nieuwe kleding, maar ik voel dat het niet van harte is, vooral om mij tegemoet te komen. Ook dat vind ik dan een afknapper. Ze reageerde daar laatst heel emotioneel op, dat ze nooit wat goed kan doen en in therapie wou. Zij wil hoe dan ook samen blijven, voor de kinderen, een stabiele thuis zoals zij die kende. Ik heb mijn ouders nooit samen gekend, en kijk, dat is toch ook goed gekomen. Ik wil uiteraard kijken wat mogelijk is, maar wil in een relatie wel nog wijn drinken, niet enkel water.

Hoe het verder ging
Al van bij het eerste gesprek is het duidelijk dat Sieglinde en Matteo emotioneel niet even aanwezig zijn in hun huwelijk. Sieglinde lijdt, ziet er afgetobd en zorgelijk uit. Matteo straalt eerder een onbezorgdheid uit, alsof de uitkomst hem eender is. Of het effectief onverschilligheid is of een manier om zichzelf emotioneel af te schermen, is me niet direct duidelijk. Ik heb het met hen over hun laatste conflicten die gaan over hoe anders Matteo zich een partnerrelatie wenst. Daarbij valt hij Sieglinde openlijk aan en af, waardoor zij telkens in ‘verdedigen" vervalt. Het is me snel duidelijk dat dit voor Matteo een veilig aanvoelende positie is: hij hoeft op die manier niet naar zichzelf of zijn aandeel te kijken, kan de oorzaak van hun slecht lopend huwelijk bij Sieglinde wegzetten. Zij gaat daarin mee, probeert door zich aan te passen, het tij te keren. Ik probeer een aantal keren het gesprek richting Matteo te sturen, maar dat gaat hij totaal uit de weg. Om dit te counteren, vraag ik hen om, zonder dat de andere tussen komt, hun relatieverlangens toe te lichten, waarna de andere die toelichting moet herhalen. Sieglinde wenst harmonie, maar verlangt er vooral naar veel meer te delen. Als Matteo aan de beurt is, zegt hij geen verwachtingen te hebben, omdat hij er zeker van is dat Sieglinde die toch niet kan invullen. ‘Dat is geen aanval, maar gewoon realiteitszin. Ik ken haar voldoende om te weten wat mogelijk is en wat niet. Wat is de zin van daar dan nog uiting aan te geven?" Bij elke poging om tot diepgang te komen, saboteert Matteo. Na een aantal sessies spreek ik hem daar rechtstreeks op aan, dat ik het gevoel heb vast te zitten, niet vooruit te geraken en wat ik eventueel kan doen om het voor hem makkelijker te maken. Daarop geeft hij aan dat hij niet snapt dat ik de sessies al zo lang aanhoud. ‘Ik weet niet, maar is het niet zo als jij ervan overtuigd bent dat we er beter een punt achter zetten, je dat ook communiceert?" Waarop ik aangeef dat zo een besluit toch altijd door een koppel wordt genomen, niet door mij. De week erna zie ik Sieglinde alleen, Matteo zegt last minute af voor het werk. Sieglinde vertelt dat ze die week een aantal intense ruzies hebben gehad en zij aan haar moeder heeft gevraagd of ze tijdelijk terug thuis mag gaan wonen. De sessies worden stil gelegd. Een paar maanden later komt Sieglinde nog eens langs. Ze vertelt dat Matteo haar tijdelijk vertrek heeft aangegrepen om de scheiding aan te vragen en het ook direct aan de omgeving heeft gecommuniceerd. Het waarom daarom werd de voorgaande week duidelijk. Blijkbaar heeft Matteo al twee jaar een relatie met iemand op het werk en is zij nu bij hem ingetrokken. Ze interpreteert zijn gedrag van het afgelopen jaar als een strategie om haar buiten te pesten. Het heeft haar helemaal onderuit gehaald. Ik verwijs haar op haar vraag door naar een psycholoog voor individuele begeleiding.→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu