Menu
example

"Volg ik mijn hart of mijn verstand?"20/02/2016

Ik ben een 34-jarige vrouw en ben, na een aantal mislukte relaties, opnieuw single. Ik vind de liefde een moeilijke in mijn leven. Ik lees veel over het onderwerp, maar heb het gevoel dat veel inzichten haaks staan op elkaar. Zo las ik onlangs dat het goed is om onze partner op een rationele basis te kiezen en er voor te zorgen dat het iemand is die zo veel als mogelijk op me lijkt, omdat dit op termijn de slaagkans het grootst maakt. Als ik terugkijk op mijn relaties, klopt dat echter niet. Diegene die het meest op me leek, was zo mogelijk de slechtste relatie, maar ook diegene waarop ik enorm verliefd was bij aanvang, bleek nadien geen al te passende keuze te zijn. Hoe kies ik nu het best? Met mijn verstand of mijn gevoel?

Rika Ponnet:

Een tijdje geleden gaf ik een lezing voor een klas zeventienjarigen en een van hen merkte op dat ze partnerkeuze een heel gek woord vond. "Alsof je daar bewust voor kiest, dat overkomt je toch", zei ze.

Ik snapte haar opmerking: kiezen klinkt altijd als de uitkomst van een rationeel denkproces en dat kon ze niet rijmen met verliefd worden, van iemand houden. Zij had daarbij een romantische film voor ogen: hij ontmoet haar en vanaf dan is er alleen nog sprake van passie en geluk. Uiteraard loopt het in ons aller volwassen leven anders en heeft de liefde en dus ook onze partnerkeuze, zijn praktische kanten. Zo is het makkelijk als je een relatie begint met iemand die niet al te ver van je weg woont, iemand die dezelfde waarden en normen hanteert in het leven, iemand die ongeveer dezelfde toekomstplannen heeft en misschien zelfs een aantal van je hobby's genegen is. In heel veel duurzame relaties merken we dat mensen op al die domeinen vaak gelijkenissen vertonen. Je zou dan ook de redenering kunnen maken dat, in je zoektocht naar een partner, je het best een lijstje kunt opmaken met al de kenmerken waaraan een potentiële partner moet voldoen, vanuit de gedachte dat, als je hard genoeg zoekt naar de best gelijkende match, dit ook zal leiden tot een goede relatie. Daten met een checklist, zoals het wel eens wordt genoemd. Die redenering klopt niet. De vele randvoorwaarden die in een wisselende mix de duurzaamheid van relaties mee bepalen, zijn immers nooit de reden waarom mensen op elkaar vallen. Zo is de basis van elke liefdesrelatie het tot stand komen van een emotionele connectie. Mensen omschrijven dat vaak als ‘de klik', een gevoel dat zowel geborgenheid als spanning in zich draagt. Om tot zo'n band te komen, is ontvankelijkheid als basishouding onontbeerlijk. Je kunt iemand immers maar leren kennen als je je echt openstelt voor die ander, als je in staat bent om die ander gevoelsmatig toe te laten. Achter een figuurlijke muur van eisen gaan zitten staat daar haaks op.

Probeer met andere woorden je zo veel mogelijk open te stellen voor de mannen die op je pad komen. Ga dus niet op zoek naar ‘the perfect match', want die bestaat niet. Word gerust verliefd, op het eerste of misschien tweede gezicht en probeer die band te versterken. Dat kan alleen maar door voor elkaar te kiezen, je mettertijd te tonen zoals je bent, met al je verlangens en kleine kanten. Die band wordt, door altijd opnieuw op elkaar af te stemmen, duurzaam en zal om die reden ook in staat zijn om al de verschillen die er tussen jullie zijn, te dragen of tot een leefbaar compromis te komen. Zoals de Amerikaanse psycholoog Gottman zei: "Het is niet een teveel aan verschil, maar een tekort aan verbinding dat zorgt voor relationele problemen." En dat is zo van bij de start.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu