Menu
example

'Alcoholprobleem domineert ons huwelijk' 27/04/2014

'Ik ben 30 jaar gehuwd en zie mijn vrouw nog altijd graag. Toch wordt ons huwelijk al veel jaren overschaduwd door haar alcoholprobleem. Haar talloze beloftes dat het zou beteren, dat ze wel kan stoppen als ze het wil, dat ik dingen zie die er niet zijn, hebben mijn vertrouwen en respect door de jaren heen zwaar aangetast. Ik heb haar al vaak gestimuleerd om zich te laten behandelen of begeleiden, maar ze weigert dit en zegt dat zij geen probleem heeft. Door dit alles ben ik gevlucht in mijn werk, wat ze mij verwijt. Zo blijven we natuurlijk bezig. Kan therapie een oplossing zijn?'

Rika Ponnet:


Een alcoholverslaving is een complex gegeven waarbij een mix van erfelijkheid, persoonlijkheid en omstandigheden speelt. Binnen een relatie is een verslavingsproblematiek vaak een sluipend gif. Het is voor de verslaafde een vluchtroute, een copingstrategie om met gevoelens als onrust, angst en ontevredenheid om te gaan. Ook een laag zelfbeeld en het gevoel niet goed genoeg te zijn, speelt daarin mee.
De impact van een alcoholverslaving op je relatie kun je gerust vergelijken met overspel. Ook in jullie relatie is er immers sprake van een gehechtheidsrelatie met een derde, de drank. Die relatie zet jullie huwelijk onder druk en maakt ook dat de intimiteit en het vertrouwen beschadigd wordt.
Nogal wat relatietherapeuten starten geen therapie op als er sprake is van een relatie met een derde, een liefdes- of een verslavingsrelatie, en deze niet in vraag kan gesteld worden of stappen richting ontwenning resoluut worden afgewezen. Je kunt namelijk niet werken aan betrokkenheid en kwetsbaarheid bij een koppel als de vluchtroute die jullie relatie ondermijnt, niet aan bod kan komen.
Toch denk ik dat het bespreekbaar maken van relatietherapie, misschien ook ontwenning bespreekbaar kan maken. Iets afbouwen als er een positief perspectief is en je er niet alleen voor staat, is sowieso een beter uitgangspunt. Neem het dus zeker met haar op en probeer het meer dan eens. Blijft ze resoluut weigeren iets te doen aan jullie relatieproblemen en haar verslaving, dan vrees ik dat er weinig evolutie mogelijk is en jullie relatie verder zal eroderen tot een op zijn best onverschillig naast elkaar leven. Ik hoop oprecht dat ze samen met jou de moed vindt om, bijvoorbeeld met steun van mensen die hetzelfde meemaakten, iets aan haar en dus ook jullie probleem te doen.
www.aavlaanderen.org


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu