Menu
example

'Biecht ik het overspel van een vriendin op tegen haar man?' 09/03/2013

Jouw vraag toont aan welke ravages overspel kan aanrichten, niet alleen binnen een relatie, maar ook in een vriendenkring. Dit is wat bij jou speelt: je ervaart een verlies van een veilig gevoel. In wezen schaadt een overspelpleger niet alleen het vertrouwen van de partner, maar ook van anderen: je ziet de overspelpleger plots vanuit een heel ander licht. Het ondermijnt in bredere zin je vertrouwen in mensen: als zij tot zoiets in staat is, zijn anderen dan wel te vertrouwen? Bovendien, en dat hoor ik vaak, zetten situaties als deze de verschillen in het waarden- en normenkader bij bevriende koppels extra in de verf, vandaar ook de ruzies met je partner.

Dat je er een slecht gevoel bij hebt, is begrijpelijk. Doordat je vriendin verwacht dat je haar geheim bewaart, lijkt het alsof jij haar kant kiest, het overspel goedkeurt én de vriendschap met haar man daaraan ondergeschikt maakt. In wezen is haar dilemma (zeg ik het of zeg ik het niet) ook het jouwe en kun je dus dezelfde afwegingen maken. De eerste optie, het verzwijgen, heeft altijd twee kanten. Je kunt het bekijken als 'wat niet weet, niet deert': de relatie blijft bestaan, de nietsvermoedende andere lijdt er niet onder, de makkelijke weg, zeg maar. Ware het niet dat geheimen als deze relaties eroderen, de intimiteit hoe dan ook schade toebrengen. Bovendien is leven met een geheim op langere termijn vaak een erg moeilijke opdracht voor de geheimhouder. Het onschuldige, kwetsbare vertrouwen van de ander ervaren, wakkert schuldgevoelens aan die het zelfbeeld ondermijnen. Men ziet zichzelf niet graag meer zoals men handelt. In dit dilemma zul je uiteindelijk zelf je keuze moeten maken, al heb je om het hele verhaal niet gevraagd. Het is nu eenmaal de verantwoordelijkheid die vriendschappen met zich meebrengen.

De volgende dingen lijken me belangrijk. Zorg ervoor dat je echt voor de volle honderd procent overtuigd bent van het overspel en bespreek met je partner wat jullie kunnen doen. Zorgen dat het verhaal geen splijtstof wordt bij jullie, lijkt mij de eerste opdracht. Willen jullie handelen, spreek dan eerst met haar. Mogelijk stopt het verhaal, neemt zij het op met haar partner of geeft ze aan dat dit met zijn medeweten gebeurt. Mensen hebben in een relatie soms afspraken waar de buitenwereld geen weet van heeft. Neemt zij het niet op, dan denk ik dat het dilemma ook al minder groot is. Het zal je vertrouwen in haar extra aantasten, waardoor er van zwijgen en het bestendigen van de vriendschap als koppel zo goed als geen sprake meer kan zijn.

Beslissen jullie om het jullie vriend te vertellen, doe dat dan samen. Misschien kun je het onderwerp al eens opnemen, aftoetsen hoe hij over overspel denkt, of hij het liever wel of niet zou weten mocht er sprake van zijn. Breng je het nieuws, weet dat er op dat moment veel emoties naar boven kunnen komen en de brenger van slecht nieuws vaak de zwaarste vlaag vangt. Stimuleer hem om zo snel mogelijk met haar te praten, voed de tegenstelling niet door haar zwart te maken. Weet dat dit het einde van de vriendschap kan betekenen, maar dat het niet noodzakelijk zo is. Geef aan dat jullie er voor hen willen zijn. Vertellen jullie niets, dan is de kans dat het alsnog uitkomt groot. In mijn praktijk hoor ik het vaakst dat de bedrogene als laatste ontdekt wat er aan de hand is en zich op dat moment niet alleen door de partner, maar door al wie het wist bedrogen voelt. Wat je ook beslist, een verlieservaring zal het altijd zijn. Het wordt nooit meer als voorheen, maar ook binnen een vriendenkring is er leven na overspel.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu