Menu
example

Bij ruzie negeert mijn vriendin mij dagen23/10/2017

Ik, een man van 32, woon vier jaar samen met mijn vriendin. Onze relatie kent zijn ups-and-downs, vooral omdat wij er maar niet in slagen om meningsverschillen bij te leggen. Telkens als we een discussie hebben of mijn vriendin ergens niet mee akkoord gaat of ik iets wil doorspreken, loopt ze letterlijk en figuurlijk weg. Ze zwijgt dan soms dagen aan een stuk, wat ik verschrikkelijk vind. Uiteindelijk ben ik het altijd die het bijleg. Dit put me zo uit dat ik hoe langer hoe meer bang ben dat opnieuw gebeurt. Mijn vrienden zeggen dat ik eens met mijn vuist op tafel moet slaan, maar zo ben ik niet. Hoe kan ik dit voorkomen?

Rika Ponnet:

De manier waarop je vriendin omgaat met conflict, kun je omschrijven als passief-agressief: ze maakt geen openlijke ruzie, maar trekt zich zwijgend terug, waardoor ze jou een gevoel van machteloosheid bezorgt. Niets zo erg als genegeerd of doodgezwegen worden in een relatie.

Het waarom kan velerlei zijn. Waarschijnlijk zag ze thuis dat je terugtrekken een effectieve manier van machtsuitoefening is of leerde ze niet op een openlijke manier conflicten door te werken en tot een compromis te komen. Hierdoor sloop er in jullie relatie een destructieve dynamiek. Je geeft aan dat die je uitput en angstig maakt voor een volgende keer. Dat doet heel erg denken aan wat fysiek geweld met de geslagene doet: die wordt weerloos, heeft last van angsten en gaat mettertijd vooral het probleem bij zichzelf zoeken. Wat jij ondergaat, is ook geweld, psychisch van aard, onzichtbaar, maar niet minder ingrijpend. Je legt de verantwoordelijkheid ook bij jezelf door je af te vragen hoe je dit kunt voorkomen. Het antwoord is eenvoudig: niet. Zolang jullie niet anders omgaan met meningsverschillen, zal deze vorm van machtsuitoefening alleen maar toenemen.

In het advies van je vrienden schuilt een bron van waarheid. Met je vuist op tafel slaan kun je zien als een metafoor voor duidelijker je grenzen aangeven en bewaken. Telkens als zij je de silent treatment geeft, ontstaat er bij jou een vorm van paniek die je zo snel mogelijk tot bedaren wilt brengen. Doe dit niet door je aan te passen, maar door duidelijk uit te leggen wat dit met je doet en dat dit voor jou niet kan. Dat je evenmin houdt van ruziemaken, maar dat een conflict tot een goed einde brengen alleen kan via dialoog. Het is een vorm van mentaal een vuist maken, een grens trekken, wat je de kracht en standvastigheid kan geven om voor jezelf en je relatie op te komen.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu