Menu
example

Blijven of weggaan07/03/2011

Je staat in je leven voor een echt dilemma, waarbij in essentie niemand je kan zeggen wat te doen. Het moeilijke van je keuze ligt in het feit dat je tegelijkertijd in twee relaties staat, waardoor je eindeloos de voor- en nadelen van elke situatie blijft afwegen en er op die manier helemaal niet kan uitkomen. Daardoor lijkt de beslissing waar je voor staat een enorme berg, waaraan geen beginnen, laat staan een overkomen is.
Zoals in veel moeilijke beslissingsprocessen, is het belangrijk om eerst de kluwen te ontwarren en stap voor stap te evolueren. Kijk niet naar de berg, maar naar het begin van het bergpad en focus op elke stap die je naar boven kan brengen, naar je beslissing.
Meer nog dan ‘voor wie kies ik’, gaat je dilemma over ‘wil ik verder met mijn huwelijk of niet’.
Om op die vraag juist te kunnen antwoorden lijkt het me noodzakelijk om voor enige tijd afstand te nemen van je tweede relatie. Ik besef dat breken een radicale stap is die je nu niet ziet zitten. Je emotionele betrokkenheid zit immers veel meer in de tweede relatie dan in je huwelijk.
Om te weten of je nog iets voelt voor je man, je huwelijk nog een kans heeft, lijkt het me toch noodzakelijk om terug te keren naar dit eerste engagement en het tweede op zijn minst een tijdje in de koelkast te zetten.
Je zou dan de hulp kunnen inroepen van een therapeute, proberen te werken aan die dingen die ervoor gezorgd hebben dat je niet meer gelukkig bent en was in je huwelijk. Heel vaak wordt het via therapie vrij snel duidelijk of er nog voldoende liefde en betrokkenheid is om het huwelijk opnieuw een kans te geven.
Jullie zullen, indien dat het geval blijkt te zijn, door een moeilijke periode gaan, waarin je met vallen en opstaan je relatie opnieuw vorm zal moeten geven.
De grote uitdaging voor jou zal dan zijn, de vluchtroute die je nu uitgebouwd hebt, je tweede partner, niet op te zoeken.
Het tweede scenario, wanneer blijkt dat jullie huwelijk geen kans meer heeft, is niet noodzakelijk makkelijker, al voelt dat nu misschien wel zo aan. Een scheiding inzetten, een regeling treffen voor de kinderen, het zijn geen eenvoudige dingen. Bovendien blijkt zeker niet elke geheime relatie bestand tegen deze overgang.
Nu lijkt die relatie ideaal, omdat ze niet onderworpen is aan de kleine en grote zorgen van elke dag. Nogal wat passies stranden evenwel op die zorgen, de ups en downs van het leven, de kinderen, de problemen met de scheiding. Zoals je minnaar juist aangeeft: garanties heb je niet.
Calculeer in dat je uiteindelijk alleen kan eindigen en je van daaruit verder zal moeten gaan met je leven. Laat dit alles je evenwel niet verlammen om die eerste stap naar een mogelijke beslissing te nemen. Maak samen met je man een afspraak bij een therapeut, bouw in je relatie met je minnaar een time out in en kijk van daaruit hoe het verder kan.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu