Menu
example

Depressie in relatie25/04/2009

Depressie in relatie

‘Op mijn 48ste heb ik zwaar geleden onder een ontslag, ik was depressief en agressief. Tijdens mijn behandeling is mijn zoon omgekomen in een verkeersongeval. Nadien heb ik een vrouw leren kennen, haar verhaal toonde veel gelijkenissen met het mijne. Maar na veel verdriet heb ik ook die relatie moeten stopzetten. Ik ben bijna 60 en voel me uitgeblust. Wat nu?'
 

Nogal wat relaties komen tot stand op een moment dat een of beide partijen er niet echt klaar voor zijn.
Zo'n partner wordt dan wat oneerbiedig een ‘overzetboot' genoemd, iemand die je als het ware van de ene stabiele relatie naar de andere brengt.
Bij sommige mensen lijken al hun relaties wel overzetboten te zijn en brengt de ene overzetboot hen gewoon naar de andere.
Dat loopt zo bij wie nooit tijd neemt om een relatie te verwerken, nooit verdriet toelaat en telkens opnieuw in een relatie vlucht. In jouw geval denk ik dat jullie, hoe pijnlijk het ook geweest is om afscheid te nemen, vooral voor elkaar gevallen zijn vanuit bepaalde behoeftes en noden.
 
Het feit dat vooral jullie negatieve bagage voor een klik zorgde, zegt het helemaal. Gedeelde smart is halve smart, zegt men wel eens, en dat is wat jullie ervaren hebben. Vanuit jullie verbondenheid als lotgenoten vonden jullie steun.
Toch blijkt vaak dat ‘een gelijkaardig verleden' niet zo een goede basis is voor een relatie. Als het verdriet en de nood aan een luisterend oor, je aantrekt bij elkaar, dan betekent dat ook dat als het beter gaat, de aantrekking verdwijnt. Men is dan opnieuw in staat om echt te kiezen voor iemand, vanuit zijn ware verlangens en behoeftes, vanuit wie men is als mens-in-evenwicht.
Bovendien kan zo een tussenrelatie ook spaak lopen omdat men buiten die negatieve ervaringen niets deelt en men door het grote verdriet ook niet in staat is om positieve ervaringen op te bouwen.
Ik vermoed dat dit wel eens jouw verhaal zou kunnen zijn. Je hebt op korte tijd met heel veel verdriet te maken gekregen, te veel waarschijnlijk om zelfs een overzetbootrelatie goed te laten lopen.
Je bent nog volop bezig de dingen een plaats te geven, vandaar je gevoel van uitgeblust te zijn. Op dit moment kan je alleen maar bezig zijn met dit verdriet, met verwerken, en zoals het woord het eigenlijk zegt, is dat echt ‘werken'.
 
Vergeten zal je niet, en dat hoeft ook niet. Je kan alleen maar hopen dat de tijd zijn werk zal doen en al deze moeilijke dingen minder scherp en pijnlijk worden, dat er dan opnieuw wat ruimte komt voor andere, blijere dingen in je leven, zoals een relatie.
Op dat moment lijkt het me zeker niet onwaarschijnlijk dat je opnieuw kan openstaan voor iemand, je een vrouw ook iets te bieden hebt. Neem dus nu de tijd die je nodig hebt, een andere weg is er niet.
Valt het je echt te moeilijk om deze weg alleen af te leggen, vind je te weinig steun bij familie of vrienden, doe dan een beroep op een rouwconsulent of therapeut. Ze kunnen je begeleiden in deze moeilijke periode.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu