Menu
example

Ga ik naar het buitenland of kies ik voor mijn relatie?17/01/2016

Ik ben 24 en heb sinds een jaar een goed lopende relatie. Ik ben net afgestudeerd in de richting Toerisme en krijg nu de kans om een jaar in het buitenland te gaan werken. Mijn partner ziet dat niet zitten, mijn ouders vinden dat ik mijn kans moet grijpen en dat, als de liefde sterk is, ze dat jaar wel overwint. Ik twijfel, weet niet wat gekozen. Ik zie mijn vriend graag, maar wil ook graag die buitenlandse kans grijpen.

Rika Ponnet:

Keuzes die we maken bij de start van het volwassen leven, waar jij nu staat, zijn niet zo onschuldig als ze lijken en kunnen wel degelijk heel bepalend zijn voor je verdere leven. De kans om naar het buitenland te gaan lijkt er eentje uit de duizend, wel, een goede relatie is dat ook. Hiermee wil ik geen boodschap uitzenden van angst of een conservatieve keuze promoten, maar wel een pleidooi houden voor een groter bewustzijn als het gaat over de kansen in ons liefdesleven. Want laat dat laatste toch het domein bij uitstek zijn waaraan het merendeel van de mensen hun geluksbeleving ophangen. Gek toch dat de boodschap vandaag dan zo vaak is: ga voor studies, carrière, professionele kansen, zet die op de eerste plaats in je leven. Die verschillende ontwikkelingsdomeinen in je leven, autonomie/zelfontplooiing en relaties/verbondenheid tegenover elkaar plaatsen is niet vruchtbaar en zorgt ervoor dat je een ‘of'-verhaal krijgt. Veel interessanter is het om ze te zien als horend bij je volwassen leven en te proberen om ze op de een of andere manier in evenwicht met elkaar te houden. Dat is geen sinecure, zoals je ervaart, want vaak lijkt het te gaan om bijna tegengestelde dingen. Toch hoeft ook hier de keuze niet zo radicaal te zijn: gaan en breken of blijven en je buitenlanddroom opbergen. Misschien is het mogelijk om voor een kortere periode te gaan, misschien kan je partner voor enige tijd mee en wordt het zo een unieke ervaring voor jullie beiden.
Belangrijk voor jou, voor jullie relatie, lijkt me trouwens niet het antwoord, maar de manier waarop jullie tot dat antwoord komen. Dat je partner aangeeft niet gelukkig te zijn met je mogelijke vertrek, is de logica zelve. Los van zijn angst voor verlies, lijkt het mij wel belangrijk dat hij bereid is om mee te gaan in jouw verhaal, de opportuniteit die zich nu aanbiedt. Kan hij dat in alle openheid met jou bespreken? Staat hij open voor overleg over een aantal pistes? Laat hij de keuze nog bij jou, bij jullie of geeft hij gewoon aan dat een ‘ja' voor het buitenland een ‘nee' betekent bij hem? Is hij met andere woorden in staat om jou, vanuit jullie relatie, een individuele groeikans te bieden? Is het antwoord ja, dan ben ik zeker dat jullie gezamenlijk een modaliteit vinden om met deze uitdaging om te gaan. Is het antwoord neen, dan wordt het een ‘of'-verhaal en zal vertrekken het einde van jullie relatie betekenen. Maar ook blijven zal jullie relatie veranderen. Dit dilemma zal je immers geleerd hebben wat ook in de toekomst binnen jullie relatie de ruimte zal zijn voor individuele ontplooiingskansen.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu