Menu
example

Geen seks meer05/02/2010

Geen seks meer

‘Ik (30) heb sinds 3 jaar een relatie. Het eerste jaar was op seksueel gebied een openbaring. Toen sloeg het plots om... Nu hebben we al 2 jaar geen seks meer gehad, zelfs geen tongzoen. We praten er wel over, maar ik heb de indruk dat mijn vriendin me een zaag vindt. Ze vindt zichzelf niet sexy en voelt zich te dik (en weegt ocharme 58 kg). Maar ik vind haar echt aantrekkelijk! Ze maakt me ongelukkig, maar weegt de rest van de relatie wel op tegen ‘geen seks hebben'?'Een periode geen seks hebben, hoeft geen probleem te zijn in een relatie.
Seks is de barometer van je relatie.
Zoals met het weer wisselen minder goede periodes elkaar af met heel goede.
 
Toch lijkt bij jullie het probleem heel wat dieper te zitten.
In jullie relatie van drie jaar is er al een langere periode zonder dan met seks.
Positief is dat jullie hierover kunnen praten en heeft je vriendin ook aangegeven slecht in haar vel te zitten en het daarom moeilijk te hebben met lichamelijkheid.
Iemands zelfbeeld veranderen is echter niet zo gemakkelijk. Toch kan je daarin een bijdrage leveren. Waarschijnlijk geef je je vriendin wel degelijk complimentjes over haar uiterlijk. Misschien ziet zij dat te veel als een manier om haar te overhalen opnieuw seks te hebben.
Probeer het een van het ander te scheiden en ook in een niet seksueel geladen context haar oprecht bevestiging te geven over haar voorkomen.
 
Meer nog dan over haar uiterlijk, is ze naar alle waarschijnlijkheid onzeker over zichzelf, als vrouw en persoon. Een vrouw krijgt immers graag bevestiging over haar uiterlijk, maar ook over wie ze is en wat ze betekent voor anderen.
Maak haar ook niet de hele tijd complimentjes, want dat komt dan weer onecht en overdreven over.
Voor de rest kan je proberen samen dingen te doen die het gevoel van eigenwaarde versterken.
Sporten is daar heel geschikt voor. Volg samen een start-to-run, ga zwemmen of sluit jullie aan in een fitnessclub. Samen met anderen sporten versterkt de zelfwaardering en bovendien ben je meestal omringd door mensen die positieve energie uitstralen.
 
Blijf alleszins ook praten over jullie probleem. Geef aan dat je haar mist in jullie relatie, dat je het niet fijn vindt dat er zoveel afstand is.
Richt je op haar beleving, op haar denken en voelen.
Probeer samen ook te achterhalen waarom het na dat eerste jaar allemaal omgeslagen is.
Stel je hierbij ontvankelijk op, ga niet in de verdediging.
Misschien vond ze de manier waarop jullie vreeën niet zo aangenaam, misschien voelde ze zich te weinig gerespecteerd en had ze te sterk het gevoel dat het jou vooral om de seks te doen was.
Het kan ook zijn dat er toen in jullie leven iets is gebeurd dat haar heeft geblokkeerd.
 
Heb je het gevoel dat jullie er samen niet uitkomen, durf dan therapie voor te stellen.
Geef haar alleszins niet het gevoel dat zij een probleem heeft, maar benader het als jullie probleem.
Dat er iets moet veranderen is duidelijk. Een relatie zonder seks lijkt me op deze leeftijd niet echt een optie. Seks is immers ook een belangrijke bron in een relatie die de verbondenheid en de intimiteit voedt.
Deze bron niet meer aanspreken ondermijnt op termijn alles.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu