Menu
example

'Geldprobleem zet onze relatie onder druk' 15/12/2012

Ik, een werkloze vrouw van 57 jaar, woon al 7 jaar samen met mijn vriend, die met brugpensioen is. Mijn dochter is het huis uit, zijn (werkende) dochter van 30 woont nog thuis. Ik betaal huishoudartikelen en eten in ruil voor inwoon. Hij betaalt zijn huis af en doet zijn betalingen, de dochter geeft niets af. Ik vind dat niet eerlijk tegenover mijn dochter die niets krijgt, want elke maand moet ik zien dat ik rondkom. Zijn dochter doet zijn betalingen, kijkt zijn geld na en negeert me. Ik voel me een meid, en een die bovendien nog moet betalen ook. Als ik het er met hem over heb, wordt hij kwaad. Ik vind dat er een enorme druk rust op onze relatie.
 
Rika Ponnet:
Binnen veel nieuw samengestelde gezinnen zijn er discussies over geld. Wordt er rond die meningsverschillen mettertijd geen consensus bereikt, dan is er meer aan de hand, zoals hier. Meer dan een budgettaire kwestie is dit een verhaal van loyaliteiten. Jij en je vriend delen correct de rekeningen, elk naar best vermogen. De doorn in het oog is zijn dochter, die niets bijdraagt, waardoor jij het gevoel hebt dat een deel van jouw bijdrage ook naar haar gaat, ten koste van jouw dochter. Bovendien ben je voor haar niet echt welkom en geeft ze ook duidelijke signalen dat haar vader vooral van haar is en zal blijven. Jij wordt dus buiten gesloten, wat je gevoel van 'dit is niet eerlijk' versterkt. Waarschijnlijk woont de dochter al lang bij haar pa en ziet ze jou als een indringster. Voorheen was zij de vrouw des huizes. Ze ziet je dan ook als een bedreiging, als een indringer. Ze laat jou ook goed aanvoelen dat als pa moet kiezen, het voor haar zal zijn, vandaar haar zelfverzekerde gedrag, het negeren.

De sleutel om deze situatie te doen keren, ligt bij je partner, zoveel is zeker. Probeer discussies over geld te vermijden. Meer dan over de centen, gaat het immers over jouw rechtmatige plaats als 'partner van' die je nu niet krijgt, omdat die plaats al ingenomen is door de dochter. Bespreek met je partner deze gevoelens, dat je je niet welkom voelt, genegeerd wordt en dat dit je ongelukkig maakt. Voor jou kiezen als partner betekent dat hij van zijn dochter verwacht dat ze deze keuze respecteert. Ga niet in strijd met de dochter, bevestig haar positief in haar aanwezigheid, zodat de vijandigheid tempert. Besef evenwel ook dat het in een gezin moeilijk is om twee heren te dienen. Jouw partner doet dat nu al, waardoor er nooit echte duidelijkheid is en dit wakkert de machtsstrijd tussen jou en zijn dochter alleen maar aan. Verwachten dat hij helemaal voor jou zal kiezen, tegen zijn dochter in, lijkt me niet realistisch. Die houding had hij dan immers al vroeger aangenomen. Voor een deel dus aanvaarden dat dit de situatie is, zal ook belangrijk zijn. Kun je hier echt niet mee leven, dan lijkt een breuk mij onafwendbaar.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu