Menu
example

'Hoe laat ik mijn eerste liefde los?' 10/05/2014

'Ik ben een man van 28 jaar en had van mijn 20e tot mijn 24e een eerste vaste relatie. Ik heb onze relatie verbroken nadat ik ontdekt had dat mijn vriendin me ontrouw was geweest met een goede vriend. Zij is nadien met hem een relatie begonnen en ze zijn nog altijd samen. Ik heb het tot op vandaag moeilijk met deze ervaring en kan haar niet loslaten. Ik denk vaak dat ik de fout van mijn leven heb gemaakt door haar te laten gaan, maar weet ook dat een relatie met haar niet meer mogelijk is. Ik heb het gevoel helemaal vast te zitten en weet niet hoe ik verder kan met mijn leven.'
 
Rika Ponnet:
 
Ik hoor je verhaal vaak, hoe moeilijk het soms is om na een ernstige vertrouwensbreuk in de liefde verder te gaan met je leven. Vooral op jonge leeftijd, bij een eerste liefdesrelatie, kan de impact van bedrog bijzonder groot zijn. Dat heeft alles te maken met de diepere betekenis van een eerste liefde: erkenning krijgen en geven in ons man- en vrouw-zijn, man en vrouw worden vanuit die erkenning. Het maakt een eerste relatie tot de unieke en diepgaande ervaring die ze is.
Is de ervaring positief, dan zie je dat jongvolwassenen groeien in zelfvertrouwen en ook met meer vertrouwen en zelfkennis opnieuw in relaties stappen. Is de ervaring negatief, dan is dat vertrouwen er veel minder, waardoor een nieuwe stap op het liefdespad moeilijker wordt of zelfs uit de weg wordt gegaan, zoals bij jou het geval is. In dat laatste zit een logica: verder gaan staat voor opnieuw risico nemen, voor opnieuw kwetsbaar zijn. Dat roept duidelijk een grote angst bij je op, waardoor je blokkeert. Vermoedelijk heb je de feiten van toen al eindeloos opnieuw doorlopen en beleefd, nagedacht over het waarom, je eigen rol bekeken en je reactie in vraag gesteld. Zo een scenario's gaan een eigen leven leiden, naarmate ze in tijd verder van het gebeuren afstaan. Ze voeden alleen de pijn en verlengen het verwerkingsproces. Het is belangrijk te aanvaarden dat er op veel waarom-vragen gewoon geen antwoorden zijn. Dat mensen soms kwetsende en domme dingen doen, zonder dat daar een diepere betekenis aan kan gegeven worden.
Voorts merk ik dat de krenking op zich, het afgewezen geweest zijn, je parten speelt. Door haar te idealiseren tot een droompartner en zo je besluit om haar te verlaten te devalueren, probeer je dat gevoel van verwerping uit de weg te gaan. ‘Zij zag me graag en ik haar, wij hoorden bij elkaar, zij beging een kleine misstap en ik beging de misstap haar niet te vergeven.' Probeer uit het mijnenveld van die gedachtegang weg te blijven.
Het helpt soms om een dergelijke vertrouwensbreuk niet als een persoonlijke afwijzing te zien en niet als een afbreuk aan jouw waarde als man, maar als een teken dat jullie relatie al erg vroeg niet bestand bleek tegen invloeden van buitenaf. Door het niet te zien als een persoonlijk falen, jezelf én haar te vergeven, kun je misschien dit verhaal afsluiten en doorgroeien naar een matuur verwachtingspatroon en beeld van relaties waarin ervaringen als deze een plaats hebben.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu