Menu
example

Hoe relatie beëindigen?13/11/2009

Hoe relatie beëindigen?

‘Ik (26) overweeg al een tijdje om mijn relatie te beëindigen omdat mijn vriend niet de ware is. Maar hij heeft het momenteel moeilijk omdat hij z'n werk dreigt te verliezen, waardoor ik mijn probleem uitstel tot later. Ik geef uiteraard om hem en wil hem niet nog dieper in de put jagen, maar ik vrees dat ik dat sowieso (ooit) zal doen. Hoe pak ik dit aan zonder zijn zelfbeeld een deuk te geven? En moet ik mijn eigen schuldgevoelens er nadien verplicht bijnemen?'

 


Voor jou is het duidelijk: achter deze relatie wil je een punt zetten, maar je weet niet goed hoe.
Afgewezen worden is inderdaad pijnlijk, maar ook afwijzen is erg moeilijk, zoals je ervaart.
 
In de praktijk heb je twee scenario's: je ziet het allebei niet meer zitten of één partij wil de breuk en de ander niet. Dat laatste kan makkelijk zijn, als er grote onverenigbaarheden zijn, hij je liefdeloos behandelt.
Het is minder evident als je op je partner niet echt iets aan te merken hebt, alleen de liefde is er niet meer.
 
Ik vind het fijngevoelig dat je je zorgen maakt over het toekomstig welzijn van je partner. Maar: je bewijst niemand een dienst door hiermee verder te gaan. Je leeft immers in een leugen en mankeert een beetje de moed om er een einde aan te maken.
Want laat ons eerlijk zijn: meer nog dan de pijn van de ander vrezen we zijn reactie, zijn emoties.
 
Schuldgevoelens kunnen ook wijzen op een dubbel gevoel bij jezelf rond een mogelijke breuk.
Je wil inderdaad de relatie niet meer, maar misschien wil je ook niet echt dat hij zich tegen jou keert.
Hem afwijzen, zijn gevoelens sparen en zorgen dat hij je even graag blijft zien, is echter onmogelijk. Elke breuk doet pijn, bij beiden. Je partner zal zich gekwetst voelen en in de put zitten, jou verwijten maken. Dat ervaren zal voor jou eveneens pijn met zich meebrengen.
Als men het heeft over de liefde als een slagveld, dan doelt men hier op. Hoe je dit het best aanpakt?
Paul Simon heeft het dan wel over 50 ways to leave your lover, ik denk dat het allemaal variaties zijn op hetzelfde thema.
Zeg aan je vriend dat jullie grondig moeten praten en plan dat gesprek snel in tijd.
Zeg tijdens dat gesprek dat je hem niet meer graag ziet zoals dat hoort in een liefdesrelatie. Doekjes voor het bloeden zijn geen goede strategie.
Leg het dus niet bij jezelf(genre: ik ben er nog niet klaar voor, ik zit niet goed in mijn vel), ga hem niet ‘troosten' (je verdient beter, je bent een schitterende man, de vrouw die bij jou landt zal heel gelukkig zijn...). Het kwetst de afgewezene extra, want als hij toch zo fantastisch is, waarom verlaat je hem dan.
Zeg wat je werkelijk denkt, en ja, dat is een bijzonder moeilijk gesprek, maar het geeft de ander tenminste het gevoel dat hij die moeite waard is.
 
Stel deze confrontatie niet uit. Er zal altijd wel iets zijn waardoor het moment niet ideaal is. Hij die zijn werkt verliest, de kerst- en nieuwjaarsperiode...Als jullie dit gesprek gehad hebben, is het goed om direct ook fysiek weg te gaan en elkaar een tijdje niet meer te zien.
 
Bereid dit ook zo voor. Heb je echt schrik voor zijn reactie (agressie, zichzelf iets aandoen), verwittig dan op voorhand een vertrouwenspersoon die jullie hierin kan bijstaan.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu