Menu
example

Hoe stap ik uit een verstikkende relatie?10/09/2011

Rika:
Doordat jullie elkaar via relatiebemiddeling hebben leren kennen, vermoed ik dat jullie allebei echt wel graag een relatie wilden. Een partner vinden is dan uiteraard een heel fijne ervaring, ondervinden dat de keuze toch niet de juiste is, des te pijnlijker. De situatie zoals je ze nu schetst, is niet houdbaar. Grijp je niet in, dan zal de toestand alleen maar verergeren. Onbewust voelt zij immers aan dat jij je terugtrekt uit deze relatie, dat je op de rem gaat staan. Dat maakt dat zij, uit angst voor een breuk, almaar sterker haar best doet om de relatie te bestendigen. Ze geeft dus volop gas.
Ik vermoed ook dat jullie emotioneel anders geprogrammeerd zijn: zij heeft veel behoefte aan bevestiging en nabijheid, jij aan onafhankelijkheid en eigen ruimte. Voor haar is een leven zonder partner zinloos. Jij geniet ook van het alleen zijn, maar vindt een leven met twee aangenamer. Uit die twee definities spreekt een ander soort van verlangen en behoefte.
Waarschijnlijk voel je bij haar ook dit grote verlangen en heeft jou dit wantrouwig, misschien zelfs angstig gemaakt, ook al klikte het best bij aanvang. Wantrouwen zorgt er voor dat gevoelens van verliefdheid over gaan, dat we ons afsluiten voor de ander, zoals gebeurd is.
Bovendien krijg ik uit je verhaal de indruk dat je moeilijk communiceert over emotioneel geladen dingen. Zo had je al veel eerder kunnen zeggen dat de overmatige aandacht je versmacht, dat je het trager aan wil doen. Nu ben je meegegaan in het verhaal en ben je op een punt beland waar alleen een breuk nog de oplossing lijkt. Vermits jij diegene bent die het niet meer ziet zitten, zal jij ook de relatie moeten verbreken. En het woord zegt het helemaal: een relatie stopzetten zonder scherven te maken, kan niet. Je zal haar dus moeten kwetsen, moeten omgaan met haar emoties, met jouw schuldgevoel bij dit alles.
De kortste weg lijkt mij voor elke partij de duidelijkste en beste. Voorzichtig communiceren heeft geen zin, het contact gaande houden al helemaal niet. Alleen een definitieve breuk zal voor haar duidelijkheid brengen en ervoor zorgen dat zij kan beginnen aan haar verwerkingsproces. Spreek met jezelf een concrete datum af waarop je haar persoonlijk de boodschap brengt, hou het kort en ga nadien weg. Zie, hoor of lees elkaar daarna niet meer, vermijd dus elk contact. Laat je zeker niet verleiden tot het ‘wij blijven nog vrienden'-verhaal. Zij ziet je graag als partner en zomaar switchen naar de vriendschapsmodus, dat lukt niemand.
Probeer vooral zelf ook uit deze ervaring te leren hoe je het een volgende keer beter kan aanpakken.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu