Menu
example

Hoe toon ik mijn verliefde gevoelens?30/10/2016

Een jaar geleden heb ik een meisje leren kennen. We hebben enkele keren afgesproken en na die voorlaatste keer, een etentje, voelde ik meer dan vriendschap voor haar. Het is lang geleden dat ik mij zo verliefd voelde en ik wist niet hoe ik dit moest aanpakken. Op onze jongste date heb ik al mijn moed bijeengeraapt om het haar te vertellen, maar ik had een black-out en kreeg niets meer gezegd. Doordat mijn vorige relatie niet goed eindigde en mijn zelfvertrouwen een deuk kreeg, heb ik het moeilijker om mijn gevoelens te tonen. Hoe moet ik dit aanpakken?
 
Rika Ponnet:
 
Verliefdheid wordt vaak voorgesteld als een roze wolk waarop het goed toeven is. Dat beeld doet de waarheid zeker geweld aan, want al kan verliefdheid ons echt vleugels geven, toch is deze fase in een relatie ook altijd verbonden met gevoelens van onzekerheid. In jouw geval is dat zeker zo, omdat je nog geen uiting gaf aan je gevoel en je er duidelijk geen idee van hebt of zij ook iets voelt voor jou.

Angst voor afwijzing, om gekwetst te worden, kan heel verlammend werken. Heb je het daar heel moeilijk mee, dan heeft dit zeker te maken met vroegere ervaringen. Allemaal hebben we ooit wel eens gevoeld dat anderen ons niet leuk vonden, niet van ons hielden, ons negeerden op momenten dat we het zo graag anders hadden gehad. Je haalt hierbij je laatste relatie aan die duidelijk je zelfvertrouwen geen deugd heeft gedaan, en naar alle waarschijnlijkheid gingen daar al andere ervaringen aan vooraf.

Misschien lijkt het voor jezelf, als volwassen man, op het eerste gezicht een beetje puberaal, die angst voor afwijzing. Wat heb je uiteindelijk te verliezen? Een nee heb je immers, een ja kun je krijgen. Toch begrijp ik je angst bijzonder goed. Afgewezen worden raakt ons immers op een heel diepmenselijk niveau: het verlangen om graag gezien te worden, erbij te horen, liefde waard te zijn. Zelfvertrouwen hebben is erin geloven dat je de liefde van anderen waard bent. Dat vertrouwen niet hebben betekent twijfelen aan die zelfwaarde. Het zorgt er in een contact waarschijnlijk ook voor dat je meer dan gemiddeld bezig bent met die onzekerheid, waardoor je focus minder op de relatie, op de ander zit en je ook niet echt kunt afstemmen op haar gevoel, de signalen die ze uitzendt en die jou zouden kunnen leren wat haar gevoelens zijn voor jou. Misschien is het dan ook een goed idee om, zolang je die signalen niet ervaart, je gevoelens niet uit te spreken. Voel je je wat zekerder over haar gevoel voor jou, dan lukt het naar alle waarschijnlijkheid beter om ook zelf uit te komen voor je verliefdheid.

Een andere mogelijkheid is haar een brief schrijven. Net omdat het wat uit de tijd is, lijkt het mij iets waaruit authenticiteit spreekt en ‘moeite'. Het geeft je ook de mogelijkheid om na te denken over hoe je je liefde wilt verklaren, in de woorden die er misschien niet komen als je voor haar staat. Probeer bovenal, wat de uitkomst ook is, voor jezelf te visualiseren wat er zal gebeuren als haar antwoord neen is, hoe jij je daarbij zult voelen. Niet goed, zoveel is zeker, maar ook niet in die mate dat je het niet overleeft. Is haar antwoord ja, dan zal dit ongetwijfeld een boost geven aan je zelfvertrouwen, dan zal dit een helende ervaring zijn. Alleen al omwille van die kans is het goed om, tegen je angst in, het opnieuw te proberen.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu