Menu
example

'Hoe vergeef ik hem zijn overspel?' 25/08/2012

Rika Ponnet:
 
Ontrouw, bedrogen worden, is een ervaring die erg ingrijpend is en waarvan je de pijn en vernedering lang kunt meedragen. Jij ervaart dat nu nog dagelijks. Bovendien heeft het bij jullie wel tot een tijdelijke relatiebreuk geleid, maar is je vriend uiteindelijk wel teruggekeerd naar jou. Op zich een positieve afloop, ware het niet dat de manier waarop allesbehalve goed aanvoelt. Door zijn onduidelijke gedrag toen, weggaan/terugkomen/opnieuw weggaan, om uiteindelijk toch terug te komen, heeft hij bij jou veel onzekerheid geïnstalleerd. Bovendien heeft hij voor jou gekozen nadat zijn vriendin de keuze had gemaakt om bij haar partner te blijven. Dat je je tweede keuze voelt, zelfs al hoeft dat niet zo te zijn, is normaal.
Hij maakt het je ook moeilijk om zijn overspel te vergeven. Hij wil er niet over praten, wordt boos als jij dat wilt doen en doet nu alsof hij van niets meer weet, wat natuurlijk flauwekul is. Het is duidelijk dat hij zijn verantwoordelijkheid op dit vlak probeert te ontlopen. Hij heeft jou gekwetst, heeft jou schade toegebracht, maar erkent dat onvoldoende of zelfs helemaal niet, waardoor hij jou opzadelt met een gevoel van 'je overdrijft', 'vergeet het nu maar', 'waar zaag je nog over'.
Je kunt het allemaal ook als volgt bekijken. Door overspel te plegen heeft je partner je kwetsbaar en klein gemaakt. Hij heeft je duidelijk het gevoel gegeven dat jij afhankelijk bent van hem, van zijn keuze of de relatie al dan niet voortgezet wordt. Je hebt die kwetsbaarheid naar alle waarschijnlijk getoond en geuit: je had zelfmoordplannen, zat diep. Hij kreeg daardoor het gevoel dat je niet zonder hem kunt, dat hij altijd opnieuw welkom was, en dat bleek in de praktijk ook zo. Het is ook de reden waarom hij denkt er op deze manier mee weg te komen. Wie kwetst, een schuld uitstaan heeft, betaalt daar normaal gezien een prijs voor, al was het maar onder de vorm van erkenning, van excuses. Wanneer je pijn serieus wordt genomen, je in de ogen van de ander ziet dat er spijt is, besef van wat hij aangericht heeft, kan je het gebeurde loslaten en verder gaan. Nu lukt dat niet, omdat die erkenning er niet geweest is. Je twijfels omtrent de oprechtheid van zijn keuze, hangen daar ook mee samen. Diep van binnen vind je dat je dit niet zomaar had mogen laten passeren, was je graag boos geworden (in plaats van hij!). Je kunt dat duidelijk niet, waarschijnlijk uit angst om hem alsnog te verliezen. Probeer die terechte woede toch een plaats te geven. Vraag jezelf af wat jou in dat verband wel een goed en zeker gevoel zou kunnen geven. En ook al herinnert hij zich zogezegd niets meer, je mag hem er gerust aan herinneren dat hij je toen diep gekwetst heeft en dat het vertrouwen zeker nog niet is wat het was.
Werk ook aan je zelfbeeld en je positie binnen de relatie. Doe dingen die je een goed en sterk gevoel bezorgen: dat kan een vriendschap zijn die je extra aandacht geeft, meer investeren in je carrière, een hobby. Dingen die je het gevoel geven dat je ergens goed in bent, versterken je zelfwaardegevoel en ook je positie in de relatie.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu