Menu
example

Hoe vermijd ik een vechtscheiding?08/10/2011

Ook over de zorg voor onze drie kinderen zijn er veel discussies. Ik heb mijn eigen bedrijf en financieel hebben we het altijd goed gehad. Mijn vrouw bleef thuis om voor de kinderen te zorgen, ik betaalde alles. Ik besef dat ik er te weinig ben geweest voor haar en de kinderen en ik probeer dat nu te compenseren door haar financieel te steunen. Ik heb een drukke job en zij is het best met de kinderen, dus betaal ik een hoge alimentatie en ook haar huur, maar dat is nooit 'genoeg'. Ik wou een echtscheiding met onderlinge toestemming, zij nam een advocaat in de arm. Ze dreigt met van alles en nog wat, gebruikt de kinderen, zet me op alle mogelijke manieren onder druk. Dit lijkt dus echt op een vechtscheiding af te stevenen en ik weet niet wat ik hieraan kan doen. Ze haat me, zegt ze soms, en lijkt ons huwelijk niet te kunnen loslaten. Hoe ga ik hiermee het beste om?

Rika Ponnet:
 
Men zegt wel eens dat liefde en haat heel dicht bij elkaar liggen. Hoewel iedereen ze als tegengesteld zal benoemen, hebben ze één ding gemeen: het zijn erg krachtige emoties die op verbondenheid wijzen. Iemand haten betekent net als iemand liefhebben dat de ander je gedachten en gevoelens beheerst. Dat liefde omslaat in haat, heeft te maken met niet ingevulde verwachtingen, maar ook en vooral met gevoelens van onmacht. Onmacht staat centraal in de machtsstrijd die er duidelijk ook in jullie huwelijk was en die strijd wordt in een echtscheiding gewoon verder gezet, met alle mogelijke wapens.
Jouw vrouw wil je nu laten ervaren hoe klein ze zich heeft gevoeld tijdens jullie huwelijk. Ze doet dit door jou hetzelfde gevoel van onmacht te geven. Zij was voorheen afhankelijk van jouw keuzes, had het gevoel geen beslissingsmacht te hebben. Nu ze wel mee de regels kan bepalen, doet ze dat ten volle, waarschijnlijk zelfs op een onredelijke manier. Heel vaak ziet de machtigste partij in een relatie (in dit geval jij) dit mechanisme niet. Er waren misschien zelfs nooit discussies over geld. 'Ze kreeg alles wat ze vroeg, ze moest niet werken, ik bemoeide me nergens mee, ik eiste niets.' Het zijn de argumenten die ik heel vaak hoor. Door echter alleen maar te geven en niets te verwachten, zadel je de ander met een enorme schuld op.

Onderliggend zit er meestal een verlangen om te controleren. Wie de touwtjes in handen heeft, kan immers minder gemakkelijk gekwetst worden. Het maakt de ander dan weer erg kwetsbaar en dus onzeker. Ik merk ook dat de mechanismen uit jullie huwelijk gewoon verder gezet worden: je laat in het gezin alles aan haar over en betaalt verder de rekeningen. Zij neemt met die positie echter geen genoegen meer, stelt de financiële regeling in vraag, oefent druk uit via de kinderen. Wondermiddelen om deze strijd te doorbreken zijn er niet. Je kunt wel proberen om haar wantrouwen, haar gevoel van onmacht te begrijpen en er naar te handelen.

De kortste weg lijkt me een gesprek, misschien met een bemiddelaar, waarin jij haar vraagt wat je voor haar kan doen om, in het belang van iedereen, niet in de strijd te volharden. Besef dat er voorstellen kunnen komen die 'pijn' zullen doen. Dat is immers wat zij wil: vergelding voor haar gevoel van onmacht tijdens jullie huwelijk. Dat kan gaan over het betalen van een eenmalige som (zodat ze niet elke maand het gevoel heeft van jouw bijdrage afhankelijk te zijn), je bereid te tonen vaker de kinderen te nemen zodat zij ook de kans krijgt een ander leven uit te bouwen. Elk voorstel dat wijst op respect voor haar verwachtingen (en de mate waarin jij bereid bent er rekening mee te houden) kan een stap in de goede richting zijn. Vraag haar ook wat maakt dat ze jou haat. Je spijt uitdrukken, gemeend, voor wat er in het verleden gebeurd is, lijkt me eveneens zinvol. Wees bereid te verliezen. Zij heeft zich te vaak verliezer gevoeld. Ze zal je pas loslaten als het evenwicht hersteld is, als ze ook eens winnaar mag zijn.
 
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu