Menu
example

'Hoe vind ik een nieuwe partner?' 16/04/2011

Rika Ponnet:
Laat me beginnen met het slechte nieuws. Als vrouw van 50 zijn je kansen op de singlemarkt niet denderend. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In elke leeftijdsgroep is de mortaliteit onder mannen hoger dan onder vrouwen en bij vijftigers zet dit zich sterker door. Een tweede belangrijke reden is het verschil in partnerverlangens op deze leeftijd. Een op de vijf mannen zoekt een aanzienlijk jongere vrouw, anderen een jongere vrouw zonder meer.
Mannen hebben ook vaak andere verwachtingen. Nogal wat vrouwen streven op deze leeftijd naar een 'maatjesrelatie', goed mannelijk gezelschap om al die dingen te doen waarvoor ze nu de vrijheid en middelen hebben. Sommige mannen zien het ook zo, andere streven opnieuw naar een gezin met kinderen, soms ook opnieuw eigen kinderen en dat kan dan alleen met een jongere vrouw.Om al deze redenen zijn niet alle mannelijke singles van boven de vijftig beschikbaar voor hun single leeftijdsgenoten. Aanvaarding lijkt me de vruchtbaarste houding in deze. Zoals ooit een 55-jarige cliënte zei: 'Ik hoef het nu niet helemaal aan mezelf toe te schrijven, andere factoren zijn bepalend in mijn zoektocht naar een partner.'
Het goede nieuws is: er zijn zeker nog kansen, ook op deze leeftijd, maar je moet ze zoeken waar ze te vinden zijn. Ontvankelijkheid en realiteitszin zijn daarbij de sleutelwoorden. Stel je open voor wie op je pad komt, zonder al te veel voorwaarden. Durf je wensenlijst kritisch te bekijken. Is het echt zo erg dat hij kaal is, wat verder weg woont, nog jongere kinderen heeft, niet je passie voor verre reizen deelt, niet van bij aanvang heel zelfzeker uit de hoek komt?
Jaag niet op mannen van wie je weet dat ze een jongere vrouw ambiëren. Op datingsites zijn er nogal wat vrouwen die bewust liegen over hun leeftijd (zoals trouwens ook heel wat mannen) om toch een kans te maken bij mannen van hun leeftijd. Dat lukt wel voor een avondje uit en soms ook wel voor iets meer, maar iets duurzaams vloeit er zelden uit voort. Vijftigers op zoek naar een veel jongere vrouw zijn gewoon geen relatiemateriaal voor jou. Ze zien in jou datgene wat ze het meeste vrezen, ouder worden. Geen goede basis voor een liefdevolle relatie, lijkt me zo.
Ga er ten slotte van uit dat het, gezien het beperktere aanbod, belangrijk is veel ontmoetingskanalen open te houden en te verkennen. Meld je aan op een datingsite die je aanspreekt. Schrijf je in bij een activiteitenvereniging of wandelclub. Kies voor een goed relatiebureau dat je correct inlicht over je kansen. Maar ook: neem op elk moment dat de gelegenheid zich voordoet een open houding aan: een feestje van het werk of bij vrienden, een contact op de trein of de bus, bij een culturele voorstelling, een etentje, op een terras, bij het sporten. Probeer dan ontvankelijkheid uit te dragen door een open blik, een vriendelijke omgangsstijl, zelf mensen aan te spreken. Laat ook je vrienden weten dat je zoekende bent en openstaat voor suggesties. Zielig? Verre van! Wie duidelijk uitkomt voor zijn verlangens en er ook naar handelt, toont ondernemingszin. Ik hoop dan ook van harte dat jouw oproep via deze weg een aantal leuke reacties oplevert.
 
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu