Menu
example

Hoe weet je of je klaar bent voor een nieuwe relatie?02/04/2011

In de vraag ‘ben ik klaar voor een nieuwe relatie?’ schuilt een deel van het antwoord.
Wie absoluut niet klaar is voor een engagement, staat er ook niet bij stil. Je verlangen naar een nieuwe relatie is er dus duidelijk wel, maar is je vermogen om een volwaardig engagement aan te gaan, voldoende aanwezig?
Standaardregels zijn er niet. Een relatiebreuk verwerken is een rouwproces en iedereen doorloopt dat anders. Veel hangt af van de breuk zelf. Liet je partner je onverwacht in de steek? Dan zal het leeuwendeel van de rouw erna komen. Hadden jullie al een hele tijd relatieproblemen? Dan kan het definitieve punt er komen als het afscheid al voor een groot stuk genomen is. Maar ook: elkeen heeft een eigen manier van met verlies om te gaan. Hoe we rouwen, hangt sterk af van onze manier van in het leven staan, van onze ‘copingstrategieën’. Mensen die door een negatieve bril naar het leven kijken, zien ‘ongeluk’ als iets zien dat buiten hen om gebeurt. Ze hebben ‘nooit geluk’ en de anderen zijn vaak verantwoordelijk voor al het onheil. Zij doen er meestal langer over om verlies te verwerken en blijven ook langer met rancune, een negatief beeld over zichzelf en anderen rondlopen. Wie in het leven doorgaans een positieve bril opheeft, focust ook makkelijker op wat er wel is. Er is meer zin voor nuance, men ziet het eigen aandeel in de dingen die gebeuren, men is daardoor ook beter in staat het aandeel van de ander te aanvaarden en te vergeven. Op die manier kan men makkelijker in zijn kracht gaan staan, vooruit kijken en opnieuw iets van zijn relationeel leven maken.
Er wordt wel eens gezegd dat de tijd die je nodig hebt om van een relatie te genezen, de helft van de duurtijd van die relatie bedraagt. Dat lijkt me wat sterk, maar ik ervaar wel dat de grootste groep van mensen 2 tot 3 jaar nodig hebben om los te komen van hun huwelijk en partner en een nieuw evenwicht te vinden, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Maar: ik zag in mijn praktijk mensen die na 6 maanden goed in staat waren om zich opnieuw te binden en anderen die na tien jaar nog geen stap in hun verwerkingsproces waren gevorderd. Een goede richtlijn is: hoeveel van mijn gedachten, dromen, energie…gaan naar het verleden, hoeveel naar een mogelijk nieuw leven? Helt de balans in de ene of andere richting dan lijkt me dat een goede indicatie voor het al of niet klaar zijn voor een relatie.
Klaar ben je immers nooit 100%: iedereen draagt als bagage altijd zijn verleden mee. Opnieuw verliefd kunnen worden en dit kunnen toelaten, lijkt me een goed teken. Dat het uiteindelijk niets geworden is omdat hij er niet klaar voor was, is een beetje eigen aan een ‘tussenrelatie’. We kiezen voor iemand die ons helpt om van de ene relatie in de andere stappen, niet om er verder iets mee uit te bouwen. Dat het nu niet klikt met de mannen die je date, lijkt me geen probleem. Het is heel normaal dat je in deze fase van je leven wat voorzichtiger bent, jezelf beschermt voor pijn door je wat selectiever op te stellen.
Neem vooral je tijd, geef contacten een echte kans door vaak en over een langere periode af te spreken. Zo leer je echt mensen kennen en kan je vertrouwen in mannen opnieuw op peil komen. Zit er een goede match tussen, dan wordt het op die manier echt wel duidelijk.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu