Menu
example

Ik kom de dood van mijn vrouw niet te boven13/11/2010

Ik ben sinds drie jaar weduwnaar maar het lukt me niet het verlies van mijn vrouw te boven te komen. Ze was erg ziek en ik heb zo goed mogelijk voor haar gezorgd, maar open praten over wat er gebeurde, lukte ons moeilijk. Bovendien heb ik tijdens haar ziekte een affaire gehad, die ik nooit heb opgebiecht. Mijn kinderen steunen me en ik heb veel dates, maar ook daar wil mijn gevoel niet mee. Moet ik het nog wat tijd geven?
 
Ik voel in je vraag veel verdriet en pijn, maar ook dat je de pijn om het verlies van je vrouw niet ten volle kunt toelaten. Je schuldgevoel zit duidelijk in de weg. Heel vaak merk ik dat mensen die goed afscheid hebben kunnen nemen van een partner, die het gevoel hadden dat de cirkel werkelijk rond was, nadien sneller in staat zijn om hun leven weer op te nemen. Ze hebben veel verdriet, maar ook vrede omdat ze er zeker van zijn dat ze al het mogelijke voor hun partner gedaan hebben.
Ze hebben van hun partner ook vaak de boodschap meegekregen: ga verder met je leven, blijf niet alleen, ik wil dat je opnieuw gelukkig wordt.
 
Bij wie het afscheid er niet geweest is of te onuitgesproken was, bij wie het gevoel leeft dat je het anders had moeten aanpakken, verloopt dat verwerkingsproces een stuk moeilijker. Dan is het vaak ook onmogelijk om een nieuwe relatie aan te vatten.
De omgeving heeft dan al eens het idee dat de overblijver lang en diep rouwt, maar in werkelijkheid gaat het vaak over een rouwproces dat blokkeert.
 
Ook bij jou lijkt dit het geval te zijn. De tijd zal hier de wonde niet helen, want jouw schuldgevoel zit in de weg van alles. Schuldgevoelens bij een overlijden zijn normaal en kun je het best toelaten en zelfs uitspreken. Je kunt ze ook bekijken als iets positiefs: ze zijn niet alleen het resultaat van dingen die je niet goed gedaan zou hebben, maar vooral een uiting van de liefde voor je vrouw die je voelde en voelt.
Vertel je vrouw alsnog wat je haar had willen zeggen bij het afscheid, over je affaire, of lucht je hart bij een vertrouwenspersoon.
Door je schuldgevoel onder ogen te zien en het toe te laten, geef je jezelf ook de kans kwaad te zijn op jezelf, omwille van de fouten die je denkt gemaakt te hebben.
Zo kan je ook de pijn toelaten die onlosmakelijk verbonden is met rouw. In essentie zul jij een manier moeten vinden om jezelf te vergeven en te aanvaarden hoe jullie afscheid is gelopen.
Door milder tegenover jezelf te staan, zal je in staat zijn andere mensen -- je kinderen, maar ook een mogelijke nieuwe partner -- emotioneel toe te laten in je leven.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu