Menu
example

Ik leef met een groot geheim23/04/2016

Ik ben een 25-jarige single vrouw en ontdekte een paar jaar geleden dat mijn inmiddels overleden vader een dubbelleven had en ik daardoor een halfbroer heb die ik onlangs ook ontmoette. Ik ben er weken ondersteboven van geweest, maar met de steun van een psychologe kon ik het een plaats geven. Mijn ma en zus weten van niets en zien hem nog altijd als de perfecte echtgenoot en vader. In het begin bleef ik daarin meegaan, ik wil hen immers niet kwetsen en was ervan overtuigd dat het beter was te zwijgen. Nu lukt me dat almaar minder. Ik heb evenwel schrik dat ik hen allebei diep zal kwetsen als ik het geheim onthul en dat het een bom zal zijn die ons gezin uit elkaar zal drijven. Het maakt ook dat ik tot op vandaag zelf geen vertrouwen heb in relaties. Wat moet ik doen?

Rika Ponnet:

Geheimen in intieme relaties zijn een sluipend gif en transformeren die relaties op heel veel manieren. Ontdekken dat je vader niet de man was waarvoor je hem altijd hield, is een bijzonder zware ervaring. Het haalt heel de wereld van je jeugd, het nest waarin je opgroeide, onderuit en ondermijnt daardoor ook je vertrouwen in anderen. Je slaagde erin om het gebeuren een plaats te geven, maar worstelt met het feit dat je het niet kunt delen met je moeder en zus. Op een bepaalde manier heeft je vader, door zijn geheim mee te nemen in de dood, de generatie na hem opgezadeld met de resultaten van zijn dubbelleven en sta jij nu voor een beslissing die hij had moeten nemen. Eenvoudige antwoorden zijn er niet, maar de volgende dingen kun je overwegen.

Een daad van liefde, maar niet zonder gevolgen
Je geeft aan dat je moeder haar man sterk idealiseert. Als mensen zo ongenuanceerd positief over hun intieme relaties praten, is dat naar mijn ervaring altijd een teken aan de wand. Duurzame intieme relaties gaan immers nooit alleen over rozen en de moeilijke kanten ervan tegenover betekenisvolle anderen niet benoemen of zelfs verdringen, wijst op een angst voor conflicten, een angst ook voor het bekijken van het eigen aandeel in het levensverhaal. Door alles als ideaal te omschrijven maak je elke vorm van kritiek onmogelijk, maar ga je ook het delen van pijn en verdriet uit de weg en dus ook echte intimiteit. Het is de weg die je moeder blijkbaar tot op vandaag bewandelt. Je moeder sparen voor verdriet en zelf het geheim blijvend torsen, het lijkt een daad van liefde. Toch is ze zeker niet zonder gevolgen. Hoe langer hoe meer zal je ervaren dat dit geheim tussen jullie in komt te staan en verdere vervreemding zal veroorzaken.

Misschien had ze al vermoedens
Het geheim wel delen zal ongetwijfeld een ingrijpende ervaring zijn. Elkeen zal op zijn manier met een ander beeld van een vader en echtgenoot verder moeten. Je zus zal een proces doormaken dat mogelijk gelijkaardig is aan dat van jou. De reactie van je moeder kan verscheiden zijn. Misschien had ze al vermoedens, waren er signalen die ze negeerde en die nu betekenis zullen krijgen. Misschien draagt ze zelf een deel van het geheim en wou ze jullie en zichzelf ontzien door erover te zwijgen, vandaar het heel positieve beeld. Ze zal dan ook rustiger reageren dan je verwacht. In het allerslechtste geval schieten beiden op de boodschapper en doen ze er verder het zwijgen toe. Dan weet je ook dat dit de echte kleur is van jullie relatie en wordt dit een bijkomende verlieservaring. Toch lijkt de kans mij veel groter dat jullie erin slagen om jullie gezinsgeschiedenis in een waarachtiger perspectief te bekijken en dit verlies te delen. Het hoeft op termijn zelfs geen afbreuk te doen aan de liefde en dankbaarheid die jullie voelen voor wie en wat jullie vader geweest is en kan ervoor zorgen dat jij verder kunt met je eigen relationele leven.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu