Menu
example

'Ik mis mijn romance'06/09/2014

Ik had twee jaar geleden een ongelooflijk fijne romance met een collega. Zoals aan alle mooie sprookjes kwam hieraan een einde. We kozen beiden voor onze partner. Dit bedrog ging natuurlijk gepaard met veel verdriet, zowel voor de partner als voor onszelf. We hebben ondertussen geen contact meer, behalve dat we elkaar af en toe nog eens tegenkomen. Hoe kan ik accepteren dat in de relatie met mijn partner er niet zo'n hechte vriendschapsband en evenmin zo'n heerlijke seks zal zijn als tijdens de romance? Het blijft een gemis.


Rika Ponnet:

Dat je voor de omschrijving van je tweejarige relatie ‘romance' en ‘sprookje' gebruikt, lijkt me veelbetekenend. Sprookjes zijn te mooi om waar te zijn, zegt een volkswijsheid en op een dieper niveau lijkt dit ook van toepassing op je verhaal. Uiteraard is je relatie echt geweest, maar de omstandigheden waarin ze gedijde, was niet het gewone leven, maar een besloten, ideale wereld, los van de werkelijkheid. Met de ene partner deelde je naast het bed ook al je huis-, tuin- en kinderzorgen: vervelende familieleden, een lekkende kraan, een fout ingestoken was, een saai kerstfeest, ruzie over de kleur van de nieuwe gordijnen. Met de andere deelde je gestolen momenten die barstten van intensiteit, had je seks op alle plaatsen behalve in een vertrouwd bed, dreef je op spanning en adrenaline, wat een intense verbondenheid, passie met zich meebracht. Daartegen steekt de vaste relatie maar grijs en flauw af.
Jullie kozen beiden uiteindelijk voor die eerste relatie, maar het gevoel van het sprookje blijft hangen, een dankbare vluchtroute als saaiheid de kop opsteekt. Want dat is wat je volgens mij nu doet: het sprookje verder uitvergroten, dagdromen over alles wat er toen was.
Wat soms helpt om een beter perspectief te krijgen, is visualiseren hoe het dagelijkse leven er met die ander uitgezien zou hebben. Hoe zou de relatie na verloop van tijd zijn, als de passie en de intensiteit van het geheime hebben plaatsgemaakt voor genegenheid, voor alledaagse nabijheid? Ook is het interessant om stil te staan bij het waarom van je dagdromen. Een afgelopen relatie idealiseren en koesteren is een manier om de relatie met je huidige partner te devalueren, om intimiteit uit de weg te gaan. Alsof je weigert te kiezen ‘tout court': de romance zal altijd een sprookje blijven, geen volbloed relatie die moet bewijzen bestand te zijn tegen de sleur van alledag.
Je partnerrelatie nu zal niet bevredigend zijn zolang je er niet ten volle voor gaat, zolang je het gemis cultiveert en je hart bijgevolg niet bij je relatie zit. Uit dat niet kiezen, spreekt faalangst. Beseffen dat deze houding uiteindelijk ‘alles verliezen' betekent, is belangrijk. Probeer je partner niet te zien als de reden waarom jouw sprookje eindigde, maar als een kans op een relatie van vlees en bloed. Investeer de energie die nu naar het cultiveren van je gemis gaat, in het hier en nu, in datgene wat er werkelijk is. Probeer ook te achterhalen waarom je indertijd openstond voor die tweede relatie. Vaak heeft dat te maken met een verlies aan verbondenheid binnen de eerste. Hoe je die samen terug kan opbouwen, ontdek je gegarandeerd door samen tijd door te brengen, je gedachten en verlangens te leren delen. Vorm geven aan de oorzaak van je romance, aan je gemis is dus de uitdaging. Intense momenten, gevoelens van diepe verbondenheid, heerlijke seks worden dan ook binnen je relatie een mogelijkheid.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu