Menu
example

Ik twijfel voortdurend in elke relatie04/06/2011

Rika Ponnet:
We associëren het niet direct met verliefdheid, maar onzekerheid is eigen aan elke startende relatie. Gezonde twijfel is normaal: het betekent dat je ziet waar de minder ideale kanten zitten. Het betekent ook het inbouwen van een veiligheidsmarge: ik geef mezelf nog niet volledig, omdat ik me nog niet echt veilig voel.
Of en in welke mate we dat doen, heeft alles te maken met onze hechtingsstijl.
Zo zie je dat veilig gehechte mensen met voldoende (zelf-)vertrouwen in een startende relatie gaan staan. Ze laten de nieuwe partner toe, maar zoeken ook geen te grote nabijheid.
Wie minder veilig gehecht is, heeft bij de start van een relatie ofwel de neiging van te snel te dichtbij te komen (vanuit een angst verlaten te worden) of bouwt te veel afstand in (uit schrik voor nabijheid, voor binding). Sommigen hebben een hechtingsstijl die een combinatie is van de twee, het angstig-vermijdende patroon. Die personen willen graag een relatie en zoeken veel nabijheid, maar zodra die er is, voelt dat benauwd aan en saboteren ze de relatie. Een patroon van veel op elkaar volgende relaties is het gevolg. Dat is ook wat bij jou gebeurt. Je wilt graag een relatie, je wilt graag kiezen, maar zodra iemand in het vizier komt, zaait verlatingsangst twijfel. Zo onderdruk je je gevoelens. Je gaat als het ware én op je gaspedaal én op je rem staan. Liever dan te leven met de onzekerheid mogelijk in de steek gelaten te worden, maak je elke nieuwe relatie stuk.
De analyse van je omgeving, dat je nog niet de ware tegenkwam, lijkt me niet de juiste te zijn. Belangrijk is om te kijken waar je onrust, je onzekerheid en angst vandaan komen. Aan de basis van onze hechtingsstijl ligt het contact met onze ouders. Mensen met een angstig-vermijdende stijl hadden vaak ouders die niet consistent waren in het geven van aandacht en liefde, ouders die vaak ook zelf angstig waren. Die stijl veranderen doe je niet zomaar. Het is een ingesleten patroon dat vertrouwd aanvoelt en het van jou overneemt telkens je in een emotioneel onveilige situatie terechtkomt.
Toch is evolutie zeker mogelijk, al is het een werk van lange adem. Punt is je angst beter te controleren, tegen je weerstand, je gevoel (ik moet vluchten) in te gaan. Ontspanningstechnieken die het piekeren helpen onderdrukken, maar ook een meditatievorm als mindfullness kunnen soelaas brengen. Probeer bewust voor ogen te houden dat jou uiteindelijk niets ergs kan overkomen door verder te gaan dan de inleiding van een relatie. De pijn van een relatie te verbreken, die ken je en als volwassen vrouw weet je ook dat je die te boven komt. Overwin dan ook je kinderlijke angst voor afwijzing. Probeer eens een tijdje alleen te zijn, kies bewust voor iemand die bij jou kan passen. Aanvaard dat je gevoelens bij aanvang onduidelijk zullen zijn, het is deel van wie je bent en zegt niets over de mogelijke kwaliteit van je relatie. Negeer je twijfel. Gun jezelf, je partner en de relatie de tijd om meer zekerheid en dus ook rust te vinden.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu