Menu
example

Is er hoop voor homo met overgewicht?07/05/2011

Rika Ponnet:
Uit heel je verhaal onthou ik één woord: angst. En zoals vaak gezegd wordt: angst is een slechte raadgever in het leven. Toch laat je je hele liefdeswandel daarvan afhangen. Vanuit je angst voor afwijzing, kies je voor vermijding. Je gaat ervan uit dat niemand je wil, maar je zorgt er vooral zelf voor dat het zo loopt. Je hebt van jezelf letterlijk een niet in te nemen burcht gemaakt.
Te veel wegen heeft vaak een psychische oorzaak: het is een muur van onkwetsbaarheid die we rond ons optrekken. Je saboteert ook je kansen door weg te blijven van ontmoetingsplaatsen voor homo’s en jezelf te overtuigen dat iedereen is er op zoek naar een one night stand, het te ver is, het jou niet ligt…
Bovendien maakt alleen liefde met de grote L bij jou een kans. Ook dit is een vorm van bindingsangst. Je zoekt iets wat waarschijnlijk niet te vinden is, een goede strategie voor wie eigenlijk diep vanbinnen angst heeft om het te vinden. Daar bovenop schrijf je in je hoofd jezelf af: ik ben te dik om seks te hebben, ik ben nog maagd…Wie zichzelf ziet als een loser, straalt dat uit, waardoor ook anderen dit beeld krijgen. Kortom: jij zegt een relatie te willen, maar hebt er tot nu toe alles aan gedaan om ze vooral niet te krijgen.
Kan je dit veranderen? Zeer zeker wel. Aanvaard je onzekerheden, maar gebruik ze niet om jezelf te saboteren. Werk aan je zelfbeeld, stap voor stap. Doe iets aan je figuur. Stop met jezelf ideaalbeelden van de liefde voor te houden. Je hoeft niet overweldigend verliefd te zijn op iemand om toch tot een leuke relatie te komen. Zorg dat je ‘eerste’ ervaringen opdoet: relationeel en seksueel. Het zal je zelfbeeld veel deugd doen en je zal er veel uit leren wat je wel en niet verlangt van een relatie. Zoek plaatsen op, tegen je weerstand in, waar je andere homo’s kan ontmoeten.
En last but not least: je bent pas 27, er ligt normaal gezien nog een lang leven voor je. Dat wil je niet alleen doorbrengen en dat zal ook niet. Statistisch gezien is de kans dat je iemand tegenkomt veel groter dan dat je single blijft. Hoop is dus zeker op zijn plaats. Neem je leven in de hand en doe het vandaag nog.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu