Menu
example

Is hij de ware?04/12/2009

Is hij de ware?
 
‘Ik (32) overweeg een pauze in te lassen in mijn vijf jaar oude relatie. Ik wil weten of mijn vriend wel echt de ware is en of we niet samenblijven omdat het nu eenmaal zo is. Maar hij vindt pauzes niet kunnen. Als ik het voorstel, ben ik bijna zeker dat ik nooit nog iets van hem zal horen. Dat heeft hij herhaaldelijk laten verstaan. Wat kan ik doen?'
 

Wat je voorstelt is te vergelijken met een proefscheiding en in het merendeel van de gevallen is dat een tussenstap naar een definitieve breuk.
Vaak is het, zoals bij jou, diegene die met twijfels zit of meer vrijheid wil, die een tijdje uit elkaar wil.
Uit het oog is dan ook meestal uit het hart: men leeft niet meer samen, de relatie wordt niet langer gevoed waardoor de twijfels die er al waren nog versterkt worden en een terugkeer niet meer mogelijk is.
Bovendien neemt de andere je zo een tijdelijke breuk niet in dankbaarheid af.
Terug samenkomen, is dan ook niet zo evident. Vaak kost het behoorlijk wat tijd en moeite om als koppel opnieuw evenwicht en vertrouwen te vinden.
 
In essentie is een proefscheiding weglopen van de (mogelijke) problemen.
Ook in jouw geval lijkt me dat zo te zijn. Je zit met een aantal twijfels, maar een gesprek ten gronde heb je daarover niet. Je stelt je partner voor even uit elkaar te gaan, wat hij weigert (want hoe je het ook draait of keert, het is een afwijzing), maar je bespreekt blijkbaar niet waarom je weg wilt.
Ik denk dat je best even bij jezelf te rade gaat, misschien met de hulp van een vriendin of therapeut.
Wat wil ik in mijn leven? Wat maakt me gelukkig? Wat wil ik veranderd zien? Waarom twijfel je?
Misschien zit jullie relatie effectief niet goed, zie je ook geen mogelijkheid dat dit verandert en wil je daarom weg.
Je zou met hem je twijfels kunnen bespreken, hem en jullie een kans geven op verandering.
 
Lukt het niet, dan kan je daaruit je conclusies trekken.
Misschien wijzen je twijfels op een persoonlijke crisis.
Rond deze leeftijd hebben nogal wat mensen vragen bij de gang van hun leven. De ‘quarterlife crisis' wordt het wel eens genoemd. Men heeft al een tijdje een baan, een relatie, alles loopt goed, maar nu wordt het ook menens. Beginnen we wel of niet aan kinderen? Wil ik dat met deze man? Is dit wel de goede job? Het juiste huis?
Keuzes die nu gemaakt worden zijn vaak erg bepalend voor je verder leven en net dat jaagt je misschien schrik aan.
 
Weet dan dat het heel normaal is, in elke relatie, dat je momenten van absolute twijfel hebt, momenten waarop je alles evalueert en analyseert. Gun jezelf dan ook gewoon de tijd om je twijfels uit te klaren. Pak ze een voor een aan en neem op geen enkel vlak definitieve beslissingen alvorens je voor jezelf uitgemaakt hebt wat je werkelijk wil.
Aanvaard ook dat twijfel eigenlijk deel uitmaakt van het leven en dat relaties naast sterke periodes ook door periodes van twijfel heengaan. Ze worden er nadien nog sterker door. Vrienden, familie, een coach of therapeut kunnen je in zo een periode tot steun zijn.
 


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu