Menu
example

Kies ik voor passie of duurzaamheid? 19/03/2011

Op het eerste gezicht lijkt het dat je de ware nog niet bent tegengekomen, met wie je passie én een toekomst hebt. Dat zou mijn voorzichtige analyse zijn, mocht zich dit eenmalig voordoen. Maar dit lijkt echter het verhaal van je liefdesleven te zijn. Toeval is dus niet aan de orde.
Overkomen passie en verliefdheid ons niet? Dan heb ik daar toch geen controle over, hoor ik je denken. Klopt niet helemaal. Verliefdheid en passie zijn emoties die we in mindere of meerdere mate toelaten, waarvoor we ons dus openstellen of niet. Beide gevoelens brengen heel wat kwetsbaarheid met zich mee. Je hebt behoefte en nood aan de ander zijn aanwezigheid, je verlangt dingen die je niet controleert, die je afhankelijk maken. Verliefdheid en passie dragen daarnaast ook de mogelijkheid in zich om iets meer te worden, te evolueren naar een echte relatie. Je openstellen voor verliefdheid en passie bij een beschikbare man, is met andere woorden je openstellen voor een vaste relatie. Je enkel openstellen voor verliefdheid bij niet-vrije mannen betekent kiezen voor een relatie die al op voorhand gedoemd is te mislukken. De vraag hier is dan ook: waarom kies ik altijd voor mannen die niet voor mij kunnen of willen kiezen?
Uit je hele keuzepatroon spreekt angst voor intimiteit en verbondenheid. Verliefd worden op iemand die niet vrij is, voelt voor jou erg veilig aan. Je saboteert bovendien de contacten met mannen die wel voor je kiezen door hen als saai te omschrijven.
Ik doe dat helemaal niet bewust, dat overkomt me, hoor ik je denken. Uiteraard is dat geen bewust proces, maar een patroon ingegeven door dieperliggende, vaak kinderlijke angsten.
Kan je passie én engagement vinden? Ik vrees dat het niet zo simpel is. Vooreerst is het belangrijk een analyse te maken van je angst voor engagement. De sleutel daarvoor ligt ongetwijfeld in je jeugd, de manier waarop in je familie met gevoelens, kwetsbaarheid en intimiteit werd omgegaan of net niet.
Het goede nieuws is dat je de liefde kan leren zoeken waar ze te vinden is. Het is een proces dat je mentaal zal moeten sturen, dat niet alleen vanuit je gevoel op gang kan komen. Het slechte nieuws is dat de passie zoals je die beleeft in een relatie vrij van engagement, niet op dezelfde manier beleefd wordt in een relatie waarin dat engagement wel mogelijk is.
De grenzeloze en allesoverheersende verliefdheid is net mogelijk, omdat er toch nooit wat anders zal zijn. In een relatie waarin engagement tot stand kan komen, bouwen mensen emotioneel veiligheidsmarges in, net omdat ze dat toekomstige leven in gedachten hebben.
Beseffen dat die alles consumerende passie niet of heel wat minder aanwezig zal zijn, lijkt me dan ook de moeilijkste oefening. Het is afscheid nemen van relaties die altijd in de makkelijkste fase, de inleiding, blijven steken en evolueren naar een relatie waarin je met vallen en opstaan, binnen de beslommeringen van het dagelijkse leven, met elkaar leeft en van elkaar houdt.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu